Windows - távoli asztal

Windows: Távoli asztal

A csak a Windows XP Professional (vagy későbbi) operációs rendszeren futó távoli asztal segítségével egy másik számítógépről is hozzáférhetünk a saját számítógépünkön futó Windows munkamenetekhez. Így otthonról is csatlakozhatunk a munkahelyi számítógéphez, és ugyanúgy elérhetjük az összes alkalmazást, fájlt és hálózati erőforrást, mintha a munkahelyi számítógép előtt ülnénk. Ha a munkahelyi számítógépén nem zárjuk be a programokat, hazaérkezve az otthoni számítógépen is megtekinthetjük a munkahelyi gép asztalát és az azon futó programokat.

A munkahelyi számítógépre való csatlakozáskor a Távoli asztal automatikusan lezárja a számítógépet. Ennek köszönhetően távollétünkben senki sem férhet hozzá a gépen tárolt dolgainkhoz (alkalmazásokhoz és fájlokhoz). A Távoli asztalként használt (munkahelyi) számítógépen csak a bejelentkezési képernyő látható. A munka­helyi számítógéphez visszatérve a Ctrl+Alt+Del billentyűkombináció lenyomásával oldhatjuk fel a lezárást.

A Távoli asztal segítségével egy számítógépen több felhasználónak is lehet aktív munkamenete. Azaz mialatt mások vannak bejelentkezve a számítógépre, azon több felhasználónak is futhat alkalmazása és lehet megőrzött Windows munkamenet-állapota. A Távoli asztal szolgáltatással a munkatársunk gépén futó program, dokumentum ellenőrzéséhez, teszteléséhez, segítségnyújtáshoz átvehetjük az asztalát. Konzolmegosztással egyazon számítógépen külön program- és konfigurációs munkamenetek alakíthatók ki, például pénztárosállás vagy eladópult felhasználói számára.

A Távoli asztal használatához nélkülözhetetlenek a következő összetevők:

Egy Windows XP Professional operációs rendszert futtató „távoli” számítógép, amely helyi hálózathoz vagy az internethez csatlakozik.

Egy hálózati kapcsolaton, modemen vagy virtuális magánhálózati (VPN) kapcsolaton keresztül a helyi hálózathoz vagy az internethez csatlakozó második „otthoni” számítógép. Ezen a számítógépen a Távoli asztal kapcsolat programnak (korábbi nevén Terminálszolgáltatások ügyfélprogram) kell futnia. Ügyfélszoftver nélkül a Webes távoli asztali kapcsolat használatával az Internet Explorer programból végezhetjük a távelérést. A kapcsolódáshoz csak egy webcímet kell megadnunk.

Megosztott felhasználói fiókok és engedélyek.

A távoli használat engedélyezése előtt figyelmeztetést kapunk, ha jelszavas védelem nélküli helyi (számítógépünkön található) felhasználói fiókokat is megosztanánk (lásd az 1-5. ábrát). Célszerű ezeket az engedélyezés előtt jelszóval ellátni.

A kijelentkezés nélküli gyors felhasználóváltással egyszerűen válthatunk a számítógépre bejelentkezett felhasználók között. Az otthoni gépen történt átmeneti felhasználóváltás nem érinti a távoli gépen éppen futó programokat, azaz ismét a távoli számítógépet használó felhasználóra váltva a kapcsolat ugyanabba az állapotba kerül, mielőtt (ideiglenesen) felhasználót váltottunk. A gyors felhasználóváltás hálózati tartomány[1] tagjaként működő számítógépeken nem, viszont önálló és munkacsoport[2] tagjaként működő számítógépeken egyaránt használható.

A Távoli asztal természetesen nagy sebességű hálózatokon sokkal nagyobb teljesítménnyel használható ki, de alacsony sávszélességű internetkapcsolaton keresztül is működik.  Ez annak köszönhető, hogy a rendszer csak a billentyűzet és az egér bemenetét, illetve a képernyő kimenetét továbbítja a hálózaton keresztül.

A Windows NT Server és a Windows 2000 Server terminálszolgáltatásainak technológiájára épülő Távoli asztalt a Windows XP Professional többek között a következő szolgáltatásokkal egészítette ki:

  • Fájlrendszer átirányítás: A távoli számítógépen tárolt fájlok megosztott hálózati meghajtó állományaiként érhetők el.
  • Nyomtató átirányítás: A munkahelyi számítógépen tárolt dokumentumokat az otthoni nyomtatón is nyomtathatjuk.
  • Port átirányítás: Együtt használhatók az otthoni számítógép eszközei és a munkahelyi számítógép programjai.
  • Hang átirányítás: A munkahelyi számítógépen futó program hangkimenete az otthoni számítógép hangszóróin hallgatható.
  • Vágólap átirányítás: A munkahelyi és az otthoni számítógép osztozhat az adatcserét lehetővé tévő vágólapon.
  • Egyéb lehetőségek: A Távoli asztal segítségével használhatjuk az energiagazdálkodás, a kapcsolat nélküli fájlok és mappák, valamint az ActiveSync technológia távoli szolgáltatásait is.

Bővebben


[1] Tartomány: Számítógépek egy hálózatrészt alkotó, közös címtáradatbázist használó, egyedi névvel rendelkező csoportja. A tartomány felügyelet szempontjából egy egységet képez, amelyre közös szabályok és eljárások vonatkoznak.

[2] Munkacsoport: Egy vagy több számítógépből álló csoport, amelyben a munkacsoport neve mindegyik gépnél azonos (a gépek egyenrangúak).

 

Címke: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük