ProgeCAD 2021 – Fóliák, tulajdonságok

500 Ft

91 oldal/2,8 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-494-542-0

Betekintés a könyvbe!

Összevetés másikkal
Cikkszám: 978-963-494-542-0 Kategória: Címkék: , ,

Leírás

Az előző kötetekben megismerkedtünk progeCAD programmal létrehozható egyszerűbb rajzelemekkel. A kialakított objektumok jellegzetességei közé tartoznak azok színei, vonaltípusa és az, hogy az adott rajzelem melyik fólián helyezkedik el. A korábbiak szerint létrehozott rajzelemek e jellemzők alapértelmezés szerinti értéket kaptak. Ebben a kötetben áttekintjük, hogyan tudjuk ezeket a jellemzőket megváltoztatni, újakat létrehozni, meglévőket megszüntetni és a létező rajzelemekhez kapcsolni.

A rajz hasonló elemeinek megkülönböztetésére szolgálnak a színek. Gondoljunk arra, hogy egy belsőgépészeti tervrajzon vagy egy gyártelep geodéziai felvételén hányféle vonalas létesítményt, közmű és technológiai, informatikai stb. vezetéket kell ábrázolni. Minthogy a színek a szokásos színes monitorokon végzett rajzszerkesztésnél nagy segítséget jelentenek, de a rajz végső, nyomtatott (illetve fénymásolással sokszorosított) formáján nem jelennek meg, ezért eltérő vonaltípusokat is alkalmazunk a különböző szerkesztési elemek ábrázolására. Ezek például a középvonalak vagy a takart vonalak megkülönböztetésében is segítenek.

A rajzi információ szervezését támogatja a fóliák használata és a rajzelemek fóliákon rendszerezése. A fóliák egyfajta rajzi réteget képviselnek, amelyeken a különböző jellegű rajzi információk csoportosíthatók és szervezhetők. A rajzi fóliák ugyanakkor zárolhatók, hogy megóvjuk a változtatásoktól, ám egy másik fólián felhasználhatjuk rajzelemeiket, adataikat.

A 2018-as változatban a fóliákkal kapcsolatban is újdonságok jelentek meg. A PDF formátumba exportált rajzokban megőrizhetők a rajz szerkezetét jelentő fóliák, melyeket az Adobe Readerben is be-és kikapcsolhatunk.

A méretezések és kitöltési mintázatok számára alapértelmezett fóliát használhatunk.

A külső referenciák, alávetítések fóliái elhalványíthatók, színezhetők.

Megváltozott a rajzelemek átnevezésének módja is. Most ezt a műveletet párbeszédpanelen, sőt szabályokkal megadott csoportokon is végezhetjük.

A 2019-es, 2020-as változatban egyaránt változtattak a felhasználói felületen, az ikonokon, billentyűkombinációkon, testre szabáson (a fájlkezelésen és az új rajzparancsokon túl).

A 2020-as változatban a menüket is átszervezték.

A 2021-es változatban az új SELFILTER parancs a Kijelölés szűrő panelt vezérli. Megjeleníti a rajz összes entitását, és lehetővé teszi az entitások szűrését, illetve kiválasztását réteg, szín, objektum- és vonaltípus szerint. Amikor befejezte az entitások kijelölését, használhatjuk a következő parancsokban beállított kijelölést.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„ProgeCAD 2021 – Fóliák, tulajdonságok” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .