ProgeCAD 2021 – Blokkok, Xrefek

500 Ft

88 oldal/2,8 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-494-541-3

Betekintés a könyvbe!

Összevetés másikkal
Cikkszám: 978-963-494-541-3 Kategória: Címkék: , ,

Leírás

A blokkok alkalmazásával meggyorsítjuk munkánkat, a tipizálással pontosabbá és áttekinthetővé válnak rajzaink. A blokkok alkalmazásával helyet és újrageneráláshoz szükséges időt takarítunk meg. A blokkokhoz csatolt szöveges információknak (attribútumoknak) a beillesztéskor új értéket adhatunk. A blokkokhoz hiperhivatkozás is kapcsolható.

A blokkokkal több, esetenként eltérő típusú rajzelemet egyetlen elemként (blokkdefinícióként) lehet szervezni és kezelni. Minden blokk saját névvel rendelkezik, melyre hivatkozva önállóan lemezre írhatók, tetszőleges rajzba illeszthetők. Ezt kihasználva az ugyanarra a blokkra vonatkozó hivatkozásokkal (azok egyetlen blokkdefinícióként való tárolásával) lemezhely takarítható meg a rajz adatbázisában.

Az attribútumok tájékoztató jellegű, például műszaki vagy marketing információkat, mint rendelési tételszám, tömeg, gyártó neve stb. kapcsolnak a rajz blokkjaihoz. A blokkok segítik a rajzi munka rendszerbe szervezését, a rajz objektumai és a hozzájuk kapcsolódó információk felépítését, illetve rendszerezését.

A 2017-es változat újdonságaként alkalmazhatók az AutoCAD-féle dinamikus blokkok és pontfelhő fájlok. Azonban ezeket egyelőre csak beilleszthetjük, illetve alávetítésként csatolhatjuk. A 2018-as változatban a támogatott fájlformátumok száma egyről ötre emelkedett (viszont a korábbiakhoz hasonlóan csak alávetíthetjük ezeket a fájlokat).

Könyvünk tömören, a kezdő és haladó felhasználók számára egyaránt érthető módon összefoglalja a progeCAD 2020-as változatának blokkokkal és külső referenciákkal kapcsolatos tudnivalóit. Ezek a szalagos felületnek is köszönhetően kissé megváltoztak a 2018-as verzióban. Ebben a változatban a helyben végzett referenciaszerkesztést fejlesztették tovább, mely új szalagfült is kapott. Ezek mellett az alávetítések árnyalhatók, színezhetők, színteleníthetők, halványíthatók.

A 2019-es változatban a külső referenciák megnyitása és alávetítési lehetőségei változtak. Most egyszerre több kép is kiválasztható betöltésre.

A 2020-as változatban:

  • A blokkok palettáról szúrhatunk be és módosíthatunk blokkokat.
  • Az AutoCAD után itt is megjelent a blokk helybeni szerkesztéséhez a Block Editor (_BEDIT).

A 2021-es változatban a vágólapról beillesztéskor (_PASTEBLOCK) a beillesztés előtt is elforgatható a blokk.

A parancsnevek után általában megadtuk a korábbi magyar nyelvű progeCAD, illetve AutoCAD megfelelő parancsait is.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„ProgeCAD 2021 – Blokkok, Xrefek” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .