Inkscape – vektoros rajz – tömören

900 Ft

208 oldal/12,6 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-549-8

Betekintés a könyvbe!

Összevetés másikkal
Cikkszám: 978-963-365-549-8 Kategória: Címkék: ,

Leírás

A vektorgrafikus programok közé tartozik az Adobe cég Illustrator nevű programja, és örök vetélytársa a CorelDRAW. Ezek már több évtizede bevezetett, profiknak szánt és ennek megfelelő árú programok, még akkor is, ha viszonylag megfizethető árú, havi bérleti díjas konstrukcióban szerezzük be.

Viszont időközben a nyílt forráskódú, tehát jogtisztán, ingyenesen letölthető programok is megjelentek mind az általános irodai célra (például a LibreOffice, amelynek része a vektoros rajzoló Draw program is), mind a speciális felhasználói területekre (például a raszteres képszerkesztő Gimp, Fotor, animációkészítő Blender, illetve a könyvünk tárgyát képező vektoros rajzoló Inkspace). Ezek funkciókészlete az amatőr felhasználók igényeit mindenképpen, de a professzionális felhasználók, esetünkben a grafikusok igényeit is többé-kevésbé kielégítik.

Hivatalos célú használat esetén persze a korábbi ismeretek, gyakorlat, kompatibilitás, valamint a teljes birtoklási költség a termék életciklusán keresztül (Total Cost Ownership) is figyelembe veendő a „fizetős” és ingyenes alkalmazások közti döntéshez. A vektoros rajzzal ismerkedő diákok, amatőrök, kezdő grafikusművészek, illusztrátorok számára bátran ajánlható az Inkscape program, melynek viszonylag alacsonyak a számítógépes környezettel kapcsolatos igényei is.

Az Inkscape programot ajánlhatjuk az angol vagy más nyelvet nem a program kezeléséhez szükséges szinten ismerőknek is, mivel a programot magyar nyelvre is lefordították, azaz lokalizálták. Ezt például nem tették meg már az utolsó három CorelDRAW Graphics Suite csomaggal.

Az Inkscape programból származó grafikák, lapterv felhasználhatók az interneten, nyomtatásban és multimédiás video animáció alapjaként. A program alapértelmezett fájlformátuma a méretezhető .svg, de menthető .pdf, .png, .eps, .ps, .emf, .wmf, .dxf stb., összesen 26 formátumba. Emellett képes megnyitni mintegy 58-féle, vektoros és reszteres fájltípust, köztük a legfontosabb Illustrator (.ai), CorelDRAW (.cdr), Visio (.vdx, .vsdm, .vsdx), AutoCAD (.dxf), valamint .jpg, .bmp, .gif, .tiff, .png fájlokat is.

Általában a program saját .svg fájltípusát is felismerik a „nagy” és professzionális grafikus programok (jelesül a CorelDRAW, Illustrator), valamint kiadványszerkesztők, és jó eséllyel képes megjeleníteni az Internet Explorer, illetve az Edge. Más böngészők esetében sajnos nem mehetünk biztosra. Pedig a méretezhető kétdimenziós vektorgrafikus SVG (Scalable Vector Graphics) fájltípus a World Wide Web Consortium (W3C) által a web céljaira régen szabványosított formátum.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Inkscape – vektoros rajz – tömören” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük