InDesign CS5 – Biblia

5100 Ft

805 oldal/30,0 MB, formátum: PDF.

ISBN:  978-963-607-878-2

Betekintés a könyvbe!

Összevetés másikkal
Cikkszám: 978-963-607-878-2 Kategóriák: , Címkék: , ,

Leírás

 

Az Adobe Systems Incorporated cég InDesign kiadványszerkesztő programja a személyi számítógépeken eddig egyeduralkodó QuarkXPress babérjaira tör. Voltak már ilyen próbálkozások (például a Corel-féle Ventura vagy az Adobe-féle PageMaker), ámde ezek bár sok jó szolgáltatással rendelkeztek, nem lehettek átütőek, több okból is. Egyrészt amikor ezek piacra kerültek, a személyi számítógépek elterjedtsége sokkal kisebb volt, másrészt akkoriban még az Internet sem volt, hogy a számítógépes kiadványszerkesztést – tekintettel a web alapú megjelenésre és terjesztésre – erősítse.

Az InDesign CS5 rengeteg újdonságot hozott:

 • Különböző oldalméreteket alkalmazhatunk egy dokumentumon belül is.
 • Átalakították a Rétegek panelt. Minden rétegnek van kibontó háromszöge, amellyel kibontva megjelennek az oldalpár adott rétegéhez tartozó objektumok a halmozási sorrendjük szerint.
 • A programban több új kijelölő és átalakító eszköz, funkció jelent meg, amelyekkel egyszerűbbé vált az objektumok kezelése.
 • Az Elhelyezés eszköz megszűnt, helyette a hatékonyabb tartalomhúzó egy kör formájában jelenik meg, ha a Kijelölés eszköz választása után az egérmutatót egy kép fölé mozgatjuk.
 • A Térköz eszközzel, vagyis egy vagy több objektum kiválasztása és húzása közben megjelenő segítséggel, gyorsan beállítható a két vagy több elem közötti térköz.
 • Az InDesign CS5-ben külön szövegkeret kialakítása nélkül készíthetünk több hasábon átnyúló bekezdést.
 • A Sorok együtt tartása párbeszédpanelen megjelent az Együtt az előzővel jelölőnégyzet, amelyet bekapcsolva együtt tarthatjuk a formázott bekezdés első sorát az előző bekezdés utolsó sorával.
 • A Szövegkeret beállításai párbeszédpanel Hasábegyensúly jelölőnégyzetének bekapcsolásával automatikusan kiegyenlíthető az egyes hasábokra jutó szövegmennyiség a többhasábos szövegkeretben
 • Függőleges sorkizárást alkalmazhatunk nem téglalap alakú keretekben.
 • Élő sarokhatások: A szövegkeretek sarkain érvényesülnek a sarokhatások. Ha a a Kijelölés eszközzel kiválasztunk egy téglalap alakú keretet, akkor annak jobb felső sarka mellett megjelenik egy sárga négyszög. Erre kattintva húzással sarokhatások érvényesíthetők a keretre.
 • Közvetlenül a Vezérlőpultról rendelhetők hozzá színminták az objektumokhoz.
 • Automata méretigazítás: Az Objektum menü Igazítás/Keret kitöltési beállításai paranccsal megjelenített párbeszédpanel Automata méretigazítás jelölőnégyzetének bekapcsolása után a kép mérete automatikusan követi a keret átméretezését.
 • Továbbfejlesztett rácsban elhelyezés: Ha sok képet kell elhelyeznünk, akkor a legpraktikusabb azokat egyszerre behelyeznünk. Ehhez előbb a Fájl/Elhelyezés parancsot adjuk ki, majd elkezdjük a Ctrl+Shift billentyűkombináció nyomva tartása közben a húzást a dokumentumban a rácsméret beállításához.
 • és még rengeteg más, kisebb-nagyobb újdonság…
 • És ezek csak kisebb részét, kb. ötödét jelentik az újdonságoknak…
 • A programot most egyetlen, összevont kötetben ismertetjük, de továbbra is forgalmazzuk a „Biblia” alapjául szolgáló két külön kötetet is. Így nemcsak kisebb méretű, de olcsóbban letölthető állományokat adhattunk közre, ami különösen a felhasználók szerint szintén fontos szempont. AKezdő lépések című kötet foglalkozik a program kiadványszerkesztői alkalmazásával, a kiadványok általános követelményeivel, valamint tárgyalja a fájlkezelő Adobe Bridge használatát, míg a gyorsreferenciaként is használható Haladóknak című kötet mutatja be, hogyan alakíthatjuk át a felhasználói felületet úgy, hogy az a legjobban igazodjon munkastílusunkhoz, a CS4 csomag telepítésekor elérhető verziókezelést, a programban használható eszközök mellett az angol-magyar szótárt is. A két kötet tartalmát a “Biblia” kötetben kiegészíti egy, a programmal foglalkozó legfontosabb webhelyeket összefoglaló fejezet.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„InDesign CS5 – Biblia” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük