InDesign CS4 – Haladóknak

2500 Ft

353 oldal/6,35 MB, formátum: PDF.

ISBN:  978-963-607-510-1

Betekintés a könyvbe!

Összevetés másikkal
Cikkszám: 978-963-607-519-4 Kategóriák: , Címkék: , ,

Leírás

 

Az Adobe Systems Incorporated cég InDesign kiadványszerkesztő programja a személyi számítógépeken eddig egyeduralkodó QuarkXPress babérjaira tör. Voltak már ilyen próbálkozások (például a Corel-féle Ventura vagy az Adobe-féle PageMaker), ámde ezek bár sok jó szolgáltatással rendelkeztek, nem lehettek átütőek, több okból is. Egyrészt amikor ezek piacra kerültek, a személyi számítógépek elterjedtsége sokkal kisebb volt, másrészt akkoriban még az Internet sem volt, hogy a számítógépes kiadványszerkesztést – tekintettel a web alapú megjelenésre és terjesztésre – erősítse.

Azóta sok minden gyökeresen megváltozott, elterjedt a PC, az asztali kiadványszerkesztés (Desk Top Publishing) és az Internet is. Az Adobe pedig kihozott egy olyan, minden igényt kielégítő kiadványszerkesztő programot, vagyis az InDesign alkalmazást, amely már méltó vetélytársnak számít. Ebbeli voltát megerősíti az a tény is, hogy az InDesign CS2 változatban már lokalizálták, vagyis elkészült a magyar nyelvű változat is. Ugyanezt tették az InDesign CS3, majd az InDesign CS4 változatával is.

A kötetben bemutatjuk azokat a lépéseket, amelyekkel az InDesign CS4 programot a saját munkastílusunknak megfelelően alakíthatjuk át. Ismertetjük az alapbeállításokat, azok módosítását, a munkaterületek és a Version Cue csoportos verziókezelő alkalmazás kezelését. Ezeken túl tárgyaljuk az automatizálást, vagyis a körlevelek készítését, a parancsfájlok használatát, a tárgymutató és tartalomjegyzék generálást. A kötet az InDesign CS4 program gyorsreferenciájaként is használható, minthogy bemutatjuk az összes eszközt, gyorsgombot is.

Az InDesign CS4 rengeteg újdonságot hozott:

 • Az InDesign CS4 programban az intelligens, programozható segédvonalak segítségével egyszerre több objektumot egyszerűen igazíthatunk, forgathatunk és átméretezhetünk, illetve a köztük lévő térköz megadásával eloszthatunk.
 • Az elemeket az adott helynek megfelelően átméretezhetjük, elforgathatjuk és igazíthatjuk. Amikor egy objektumot húzással áthelyezünk egy másik objektumhoz viszonyítva, amelyhez igazítani szeretnénk, az intelligens méretezés megmutatja az objektum szélességét, magasságát és elforgatását kiemelve a többi objektumnak megfelelő méreteket és forgatást.
 • Az Igazítás panel megnyitása nélkül is egyenletesen helyezhetünk el, oszthatunk szét azonos távolságra több objektumot az oldalon az elemek pozícióba illesztésével.
 • Bár az újabb, kisebb tömegű LCD monitorok egyes változatainál könnyen elforgathatjuk a monitort is, és ehhez szoftveres támogatást kapunk, a többi megjelenítő esetében ez nem ilyen egyszerű. Átmenetileg a monitor fizikai elforgatása nélkül is elforgathatjuk a Nézetek menüből vagy az Oldalak paletta helyi menüjéből az oldalpárnézetet.
 • Ha egy keretet rajzolunk meg betöltött elhelyezési kurzorral, akkor a program a fájlokat automatikusan az arányosan méretezett kerethez vagy a keret igazítási beállításainak megfelelően méretezi.
 • Több kép rácsszerkezetbe helyezésével egyszerűen hozhatunk létre kontaktlapot.
 • Egy régi adósságot pótoltak ezzel a funkcióval. Ha figyelmetlen tördelő esetleg nem vette észre, hogy túlszedetté vált a szöveg, akkor a keretbe nem férő tartalom nem jelent meg a nyomtatásban sem (ha az ellenőrzésen is átment). A CS4 változattól a túlszedett szöveg esetén a program automatikusan új oldalakat hoz létre a szövegegység, kijelölés vagy dokumentum végén.
 • Az élő ellenőrzés már a szerkesztés közben, azaz valós időben jelzi a várható gyártási problémákat, az esetleges hibákat. Az élő ellenőrzés segítségével tervezés közben ellenőrzéseket végezve, jobb eredményt kaphatunk, időt takaríthatunk meg, és csökkenthetjük a költségeket. A dokumentum nyomtatható változatának elkészülte előtt, azonnal felfedezhetjük és javíthatjuk a hibákat, ha egyéni ellenőrzési profilt hozunk létre. Az ellenőrzési profilban adjuk meg azokat a jellegzetességeket, amelyeket a programnak figyelnie kell.
 • Az InDesign CS4 dokumentumokban a hatékonyabb együttműködés érdekében a táblázatokban beágyazott, alternatív szövegközi megjegyzéseket helyezhetünk el.
 • Bármelyik – választható nyelvű – felhasználói szótárhoz adunk hozzá kivételként egyéni szavakat, neveket és kifejezéseket, azokat a program minden nyelven megfelelő helyesírásúként kezeli.
 • Az InDesign CS4 programban a Szerkesztés menüből vagy a Ctrl+Y billentyűkombinációval megjeleníthető Szövegegység-szerkesztőben is használhatjuk a táblázatokat.
 • A GREP minta-kifejezés segítségével karakterstílusokkal formázhatunk egy olyan szövegen, amely megfelel a GREP kifejezésnek, azaz egy karakter vagy karakterlánc adott környezetben történő előfordulását kereshetjük meg és módosíthatjuk.
 • A testre szabható Hivatkozások panellel egyszerűen kereshetjük, rendezhetjük és kezelhetjük a dokumentumhoz tartozó összes fájlt. Megtekinthetjük a munkafolyamat tekintetében fontos jellemzőket, például a méretet, elforgatást és felbontást. A megjelenítendő, sőt sorba rendezéshez is felhasználható tulajdonságokat a panel menüjének Panel beállításai parancsával előhozott párbeszédpanelen adjuk meg.
 • És ezek csak kisebb részét, kb. ötödét jelentik az újdonságoknak…

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„InDesign CS4 – Haladóknak” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .