InDesign CS2 – Kezdő lépések

2000 Ft

276 oldal/11,5 MB, formátum: PDF.

ISBN: 963-606-558-6

Betekintés a könyvbe!

Összevetés másikkal
Cikkszám: 963-606-558-6 Kategóriák: , Címkék: ,

Leírás

 

Az Adobe Systems Incorporated cég InDesign kiadványszerkesztő programja a személyi számítógépeken eddig egyeduralkodó QuarkXPress babérjaira tör. Voltak már ilyen próbálkozások (például a Corel-féle Ventura vagy az Adobe-féle PageMaker), ámde ezek bár sok jó szolgáltatással rendelkeztek, nem lehettek átütőek, több okból is. Egyrészt amikor ezek piacra kerültek, a személyi számítógépek elterjedtsége sokkal kisebb volt, másrészt akkoriban még az Internet sem volt, hogy a számítógépes kiadványszerkesztést – tekintettel a web alapú megjelenésre és terjesztésre – erősítse.

Azóta sok minden gyökeresen megváltozott, elterjedt a PC, az asztali kiadványszerkesztés (Desk Top Publishing) és az Internet is. Az Adobe pedig kihozott egy olyan, minden igényt kielégítő kiadványszerkesztő programot, vagyis az InDesign alkalmazást, amely már méltó vetélytársnak számít. Ebbeni voltát megerősíti az a tény is, hogy az InDesign CS2 változatban már lokalizálták, vagyis elkészült a magyar nyelvű változat is.

A InDesign CS2 a lehető legnagyobb alkotói szabadság mellett egészen kifinomult eszközöket nyújt a legváltozatosabb típusú kiadványok szerkesztéséhez, de inkább tördeléséhez. A nagytömegű szöveg rögzítését inkább egy szövegszerkesztőben (például a Microsoft közismert Word programjával) végezzük, és a kész szöveget töltjük be az InDesign kiadványba. Az átvétel során az InDesign sok stílust és formátumot felismer, viszont ezeket olyan lehetőségekkel egészítették ki, amelyeket máshol eddig nem találtunk. Például beállíthatunk áttetszőséget, optikai margóigazítást, használhatjuk a Paragraph Composert a bekezdésen belüli sortörések optimalizálására, a belső szövegszerkesztőt (Story Editor) a gyorsabb szövegbevitelre, szövegeket illeszthetünk görbére, használhatjuk a Photoshopban megismert rétegeket, alkalmazhatjuk az XML struktúrákat, a Version Cue csoportos munkakörnyezetet és verziókövetési rendszert. Nemcsak bekezdésekre, de karakterekre is alkalmazhatunk stílusokat, a stílusokat csoportosíthatjuk. A hosszú dokumentumokat (például könyveket) nem szükséges egyetlen fájlban kezelni, ezeket csatolással kapcsolhatjuk a fő dokumentumhoz, ugyanakkor a hibakezelés és áttekintés egyszerre jelenítheti meg az összes külön kezelt fejezetet. A dokumentumhoz automatikusan frissülő tartalomjegyzéket és tárgymutatót (index) generálhatunk.

A keresés és csere funkció egészen különleges, hiszen nemcsak egy fájlban, szövegkeretben, hanem összekapcsolt keretek láncolatában, valamint több dokumentumban is kereshetünk.

Munkánkat nemcsak egy egyszerű előnézeti képen tesztelhetjük, amelyben ráadásul továbbra is szerkeszthetünk, hanem kérhetünk felülnyomásos mintaképet is a direktszínek ellenőrzésére. Ugyancsak az ellenőrzés eszközei a nyomtatható segédvonalak, a mesteroldalak és az oldalakról készült bélyegképek nyomtatása is. A nyomtatás előtti automatikus ellenőrzés (Preflight) segítségével feltárhatjuk a beillesztett képek, felhasznált karaktertípusok hibáit, amelyeket szövegfájlba menthetünk.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„InDesign CS2 – Kezdő lépések” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük