DTP – 1999

2000 Ft

376 oldal/11,7 MB, formátum: PDF.

ISBN: 963-943-059-5

Betekintés a könyvbe!

Összevetés másikkal
Cikkszám: 963-943-059-5 Kategória: Címke:

Leírás

Napjainkban egyre többen foglalkoznak számítógéppel, csaknem minden, manapság elérhető nyomdatermék előállításának valamilyen – ha nem az egész – munkafolyamatában a számítógépnek jelentős szerepe van. A számítógéppel előállított kiadványokkal naponta találkozik mindenki, gondoljunk csak a napilapokra, szórólapokra, plakátokra. Ugyanakkor viharos gyorsasággal terjed az új médiák (CD, DVD, Internet) segítségével egy olyan kultúra, amelynek művészi kifejezőeszközei valahol a hagyományos nyomtatott tipográfiában, alkalmazott grafikában gyökereznek.

Az asztali kiadványszerkesztés, azaz a DTP (DeskTop Publishing) már a megjelenésekor természetesen a kiadói tevékenység, illetve a manuális nyomtatvány-előállítás minél nagyobb automatizálására, a kiadványok gyorsabb és olcsóbb előállítására helyezte a hangsúlyt. Az Intel 80286-os processzora vezérelte gépek első kiadványszerkesztő programjai (például a Ventura) és utódai még számos minőségi paraméterükben nem érték el a korábban megszokott színvonalat. Mára ez jelentősen megváltozott. Ma már elérhető áron gyorsan, kiváló minőségben állíthatunk elő kiadványokat, amelyhez számtalan jobbnál-jobb eszköz áll rendelkezésünkre.

Az új médiák publikálási szempontjai kissé mások. A CD-től az Interneten át az elektronikus könyvig az egyik legfontosabb szempont nem a dokumentum előállí­tásának, hanem letöltésének, vagyis kezelésének, olvasásának gyorsítása. Bár az Interneten elhelyezhető HTML dokumentumok formai lehetőségei kezdetben meg sem közelítették a nyomtatott kiadványokét, mára ez is jelentősen megváltozott, miközben a multimédiás lehetőségek is bővültek. Mindeközben a hagyományos nyomdatechnika is fejlődött, a kiadványok száma növekedett. Egyelőre úgy néz ki, sokáig fog élni még egymás mellett a papír alapú és az elektronikus kiadvány, sőt az elektronikus médiák egyre gyakrabban jelennek meg, mint könyvek, folyóiratok mellékletei.

Csaknem húsz éve történt, hogy megjelentek az első számítógépes próbálkozások. A számítógép megjelenéséig a kiadványszerkesztés lényegi műveleteit, a szedést és a tördelést a nyomdákban végezték. A számítógépes kiadványszerkesztés elterjedése nemcsak rohamosan elavulttá tette a korábbi technológiát, annak gépeit és eszközeit, hanem az előkészítés és formakészítés folyamatait is elkülönítette a nyomdáktól. A korszerű számítógépes kiadványszerkesztés programjai (PageMaker, Ventura, QuarkXPress stb.) minőségileg már közelítik a kézi szedés, és a hagyományos fényszedés eredményeit, miközben hatékonysági mutatóik csodálatra méltók. Ez a fő szempont, aminek következtében kiszorítják elődeiket.

A kiadványszerkesztés mintegy fél évezredes művészet, amely még régebbi, a kódexkészítők művészi hagyományain alapszik. Az információ hordozója, a nyomtatott betű, valamint a kiadványok megjelenése mindig kifejezte azt a kultúrát, amelyben alkották. Fontos ezért, hogy a kiadványok szerkesztői – akik száma örvendetesen szaporodik – megismerjék és alkalmazzák a tipográfia szabályait, törvényszerűségeit.

Könyvünkben a betű, a tipográfia történeti áttekintése után vázlatos áttekintést nyújtunk a kiadvány készítésének folyamatáról, az eszközök, gépek és programok lehetőségeiről, a kiadvány általános megformálásának alapvető szabályairól. Terjedelmi korlátok miatt nem volt lehetőségünk arra, hogy bemutassuk egy korszerű kiadó, nyomda munkáját és a kiadványszerkesztés menetét, előírásait enciklopédikusan ismertessük. Aki részletesebben érdeklődik a téma iránt, annak ajánlhatjuk az irodalomjegyzékben is közölt kiváló munkákat. A könyv témájának tárgyalása során talált ismeretlen kifejezések értelmezését reméljük megfelelő mélységben és érthetően közöljük a függelékben helyet kapott kislexikonban.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„DTP – 1999” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük