Banjo Paterson válogatott versei Jász István műfordításában

Ft

86 oldal/1,3 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-494-292-4

Ide kattintva a kötet ingyenesen letölthető!

Összevetés másikkal
Cikkszám: 978-963-494-292-4 Kategória: Címke:

Leírás

A következő oldalakon Banjo Andrew Paterson költeményei találhatók Clattery MacHinery (magyarul tréfásan „Zörgheő MekViccel” vagy „Csinál-Mányffy Zörgés”) válogatása szerint, az én fordításomban.

A gyűjtemény összeállítója úgy gondolja, ezek a költő legjobb versei, a leggyengébbtől haladva felfelé. Az értékelésével talán lehet vitatkozni, de a Magyarországon nagyon kevéssé ismert ausztrál költészet megismerésében ez a kis válogatás is segíthet.

A „bendzsó” ragadványnevű költő versei az ausztrál country zenét épp úgy megihlették, mint a filmeseket. Forrásom, az internet, nemcsak két zenei feldolgozást, (az egyik mellett video-asszociációs képsorokat is, társított a költemények mellé, nem is beszélve az Australia című kétrészes film első részéről), hanem egy dokumentumfilmet is, amelyen állítólag a költő maga tolmácsolja eposzát a Snowy Mountain felé haladó marhapásztorokról. Ez és a „Waltzing Matilda” című verse az ausztrál kultúra alapjának számít, sőt, az utóbbit nem hivatalos nemzeti himnuszuknak is tartják nem kevesen.

Nekünk Ady Endre és Radnóti Miklós, továbbá Gyóni Géza is eszünkbe juthat már az első két költemény után, a művészet felé és a megsemmisülés elől tartó menetelés kapcsán; de a régi köntösben modern művészi eszközökkel tolmácsolt művek, – hiába karcos és antikizált a film, vagy monumentális a filmeposz – örökké időszerűek maradnak, mi pedig nélkülük sokkal kevesebbet érnénk az irodalom, és a művészet marhavásárain.

Budapest, 2019. október 26. – december 6.

Jász István

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Banjo Paterson válogatott versei Jász István műfordításában” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..