AutoCAD 2011 – Kezdő lépések (magyar változat)

1400 Ft

228 oldal/8,6 MB, formátum: PDF.

Betekintés a könyvbe!

Összevetés másikkal
Cikkszám: 9789636077570 Kategória: Címkék: ,

Leírás

Az AutoCAD 2011 a professzionális térbeli (háromdimenziós) műszaki rajzprogram, amellyel a rajzok hatékonyan és biztonsággal megoszthatók, publikálhatók, közzétehetők az interneten. A szoftver által kezelt DWG formátum széleskörűen ismert. Az AutoCAD programozható, rengeteg iparági alkalmazást fejlesztettek ki hozzá (Land, Map, Civil, Mechanical, Architectural Desktop) sőt a gyártó cég licenckezelési politikája szerint az LT változatról kedvezményes áron lehet váltani a többet tudó háromdimenziós változatokra. A rajz megosztását segíti a weben használható, írásvédett DWF (Design Web Format) is.

Az AutoCAD 2011 programváltozat – e-könyveinkben részletesen bemutatott – újdonságai:

 • Ismét továbbfejlesztették a síkbeli rajzeszközöket. Megváltozott az objektumok fogókkal végzett szerkesztése. Egyszerűen, ciklikus parancsismétléssel, vagy helyi menüből új csomó-, illetve fogópontokat illeszthetünk be, áthelyezhetjük a pontot vagy a fogóval kiválasztható szakaszt ívvé alakíthatjuk. A vonallánc darabok módosításához megjelent egy újabb, a csomópontok közti fogó. Ezekkel az eszközökkel könnyű alternatívát biztosítottak a korábbi VLEDIT, SPLINEDIT parancsokkal szemben. Az AutoCAD 2011-es változatában megjelent ciklikus parancskiadás a vonalláncok módosítását gyorsítja meg.
 • A SKICC paranccsal, szabad kézzel rajzolva vonalláncot hozhatunk létre, amely aztán csomó és iránypontjaival módosítható.
 • A régóta változatlan kitöltési parancsokat átalakították. Most még kényelmesebben állíthatjuk be a rajzelemek és azokon belüli szigetek kitöltését, amelyek számára egyszerűen átmenetes kitöltő színt és átlátszóság tulajdonságot is megadhatunk. A kitöltés automatikusan követi a kitöltött rajzelem átalakítását. A kitöltési minta a többi rajzelem mögé helyezhető. Mindehhez új szalagokat (Sraffozás létrehozása, Sraffszerkesztő) használhatunk, ezeken beállíthatjuk a hagyományos kitöltési tulajdonságok mellett az átlátszóságot és a háttérszínt is.
 • Egyszerűen, a helyi menü Kijelölt hozzáadása parancsával létrehozhatjuk a kijelölt rajzelem másolatát. Megjelent a hasonló objektumok kiválasztására szolgáló Hasonló kijelölése parancs. Elkülöníthetünk (ekkor a kiválasztotton kívüli rajzelemeket rejtjük el) és elrejthetünk objektumokat. Kiemelhetjük az XREF rajzhivatkozásokat.
 • A kiválasztott rajzelemeket – fóliájuktól független módon – elrejthetjük és megjeleníthetjük, elszigetelhetjük a többitől (ekkor a nem kijelölt rajzelemeket tesszük láthatatlanná).
 • A szöveg alapú vonaltípusokhoz beállítható a beágyazott szöveg iránya, amelyet megtart a program akkor is, ha módosítunk a vonalon. Frissítettek a tananyagokon is.
 • Komoly továbblépés történt a 3D felületek szerkesztése, a térbeli modellezés területén. A felületek a hálók csomópontjaival módosíthatók, egyszerűen szerkeszthetők, vághatók. Az ívelt térbeli felületekre egyszerűen vetíthetünk geometriát. A matematikai kifejezésekkel leírható görbék és hálók jellegzetes igazítási pontjaik, éleik áthelyezését, módosítását asszociatív módon követik.
 • Továbbfejlesztették a felületek térbeli hálós modellezését. A felületek módosítása, valamint a köztük keletkező hézagok eltávolítása is egyszerűen megoldható.
 • A szilárdtestek modellezésében is megjelent a sokszögvonalaknál megismert saroklekerekítés és lecsapás.
 • Az anyagok, fények és más tulajdonságok exportálhatók és importálhatók Autodesk FBX fájlokban.
 • A térbeli objektumokon is megjelent a ciklikus kiválasztás és parancskiadás lehetősége, amely gyorsabb rajzolást tesz lehetővé. Szintén továbbfejlesztették a kihúzás, forgatás térbeli felületképzés parancsokat.
 • Az AutoCAD 2011 programhoz új fejlesztéseket végeztek az előző változatban megjelent parametrikus tervezéshez is. A méret és geometriai kényszereket csoportosíthatjuk, ami a paraméterkezelőben megkönnyíti a kényszerek áttekintését.
 • Az AutoCAD 2011 programban kissé átalakították a felhasználói felületet. A rajzpapír alapesetben feketén, rácshálóval jelenik meg a modelltérben. Ezt természetesen módosíthatjuk a testre szabás során. A navigációs, nagyító eszközöket egy új navigációs sáv eszköztárban foglalták össze, amely a klasszikus és a 2D rajzolás és feliratozás munkatérben egyaránt alapértelmezetten megjelenik. A Munkaterületek eszköztár munkatér-választó listáját a gyorselérési eszköztár részévé tették. Itt választhatjuk a 3D alapok, valamint a 3D modellezés munkaterületet is. Módosult a tengelykereszt megjelenítés is.
 • Megváltozott a program üdvözlő képernyője is, amelyről oktató videók letöltését is indíthatjuk. Az Újdonságok áttekintése paranccsal most az interneten keresztül, az Autodesk egyik portálján tekinthetjük meg a 2009-2011-es változatok újdonságait. Megjelent a korábbi ToolTip segítség továbbfejlesztése, a ToolClips, amely az új Felület szalag ikonjai fölé mozgatott kurzor esetén animációban mutatja be az adott eszköz használatát.
 • Összesen több tucat új parancs és 75 új rendszerváltozó jelent meg.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„AutoCAD 2011 – Kezdő lépések (magyar változat)” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .