powerpoint_2010_navigalas

PowerPoint: Navigálás

Korábban, ha a diakép nagyítása (kicsinyítése) és a szerkesztő ablaktábla mérete nem biztosította a dia teljes megjelenítését, akkor a Nézet menü Kicsinyített dia kapcsolóját használtuk, amellyel a teljes diát bemutató kis ablakot jeleníthettünk meg vagy kapcsolhatunk ki. E helyett a program 2002-es változata óta a szerkesztőablak bal oldalán megjelent Diák/Vázlat ablaktábla Diák lapját használhatjuk.

Az ablaktábla határa egérrel húzva áthelyezhető, így tetszőlegesen nagyítható a benne megjelenő diakép minta is. Ez a megoldás azért is jó, mert már a Normál szerkesztő nézetben is biztosítja a teljes bemutatóban a vázlat vagy a kicsinyített diaképek alapján történő böngészést, a diák átrendezését.

Mint az újdonságok között említettük, a vázlat, szerkesztő és jegyzet ablaktáblák segítségével egy képernyőn láthatjuk a diaképek legfontosabb komponenseit. Az ablaktáblák között kattintással vagy az F6 funkciógombbal, illetve a Shift+F6 billentyűkombinációval válthatunk.

A függőleges és vízszintes gördítő sáv az állományban, illetve az ablaktábla tartalmában való mozgást segíti, valamint a kurzor relatív helyét mutatja a rajta elhelyezkedő gördítő jel segítségével a doku­mentumon belül. A gördítő sávok gördítő jelei csak akkor jelennek meg, ha a dokumentum nagyítása ezt szükségessé teszi, vagyis ha olyan a nagyítás, hogy a teljes diakép, illetve ablaktábla tartalom nem fér el a szerkesztőablakban. Az állományban való mozgáshoz vagy a megfelelő irányba mutató gördítő ikonranra (nyilakra) kell az egérrel kattintani, vagy a gördítő jelet kell a megfelelő irányba mozgatni. Az alsó (vízszintes gördítő sáv) alatt található az állapotsor. Az állapotsor tartalma az üzem­módoktól függően változik, de általában megjelenik rajta a menüből vagy az eszköztárakból kiválasztott parancs egymondatos leírása is. Az állapotsor közepén megjelenik a használt sablon neve. Kétszer ide kattintva meghatározhatjuk az alkal­mazandó sablont.

Bővebben

Címkék: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük