PowerPoint 2010: Megszűnt és módosult funkciók

A Microsoft Office PowerPoint 2007 vagy a Microsoft PowerPoint régebbi verzióit ismerő felhasználók számára a következő lista mutatja be azon funkciókat, amelyek a Microsoft PowerPoint 2010 verzióban már nem érhetők el vagy nagymértékben módosultak.

  • Mentés weblapként: Már nem választhatjuk az Egy fájlból álló weblap (.mht, .mhtml) és a Weblap (.htm, .html) fájltípust a Mentés máskéntpárbeszédpanelen. Helyette ajánljuk a Fájl/Mentés webre funkciót. Az így .pptx, .pptm formátumban, a Windows Live webhelyre mentett bemutatót a jogosultak bárhonnan elérhetik. Használhatjuk a Windows Media-videófájl (.wmv), Adobe PDF (.pdf) és diánként többféle grafikus formátumba mentést is. Ezek megtekintéséhez csak webböngésző szükséges.
  • Hangfájl legnagyobb mérete: Hangfájl legnagyobb mérete szolgáltatás helyébe a hang- és videofájlok csatolása és beágyazása lépett. Többféle fájlt ágyazhatunk be tetszőleges méretben.
  • Nyomtatási kép: A Nyomtatás párbeszédpanel és a Nyomtatási kép ablak a Microsoft Office Backstage nézet része lett. Ebben, a Fájl szalagfül Nyomtatás parancsával megjelenített ablakban egyaránt paraméterezhetjük a nyomtatást és megtekinthetjük a nyomtatási képet.
  • Egyéni animáció munkaablak: Az Egyéni animáció munkaablak új neve: Animáció munkaablak. Animációs effektusok hozzáadásához, módosításához vagy átrendezéséhez az Animációk lap parancsait használhatjuk, az Animáció, a Speciális animáció, és az Időzítés csoportban.
  • Egyéni mozgásvonal rajzolása: Korábban a Vonal, Görbe, Szabadkézi sokszög és Firka eszközökkel hozhattunk létre egyéni mozgásvonalakat az animációkhoz. Ezek helyett most ki kell választanunk egy mozgásvonallal rendelkező objektumot, majd az Animációk lap Animáció csoportjában kattintson az Effektus beállításai gombra, és adjuk ki a Csomópontok szerkesztése parancsot!
  • Áttűnések lap: Az áttűnési effektusokat korábban a menüszalag Animációk lapjáról értük el, most ehhez saját lapot használhatunk.
  • Irányított áttűnési effektusok: Az áttűnési effektusokat, például a Törlés, Lapozás visszafelé, Tolás, Alakzat, Hasadás, Lapozás és Pepita effektust már jobbra, balra, felfelé vagy lefelé irányíthatjuk. A Körcikk áttűnés új neve Óra, a Keret áttűnés új neve Alakzat. A Lépcsőzetes balra, le, Lépcsőzetes balra, fel, Lépcsőzetes jobbra, le és Lépcsőzetes jobbra, fel áttűnési módok megszűntek.
    A PowerPoint régebbi verziójával létrehozott fájlokban továbbra is működnek ezek a funkciók.
  • ClipArt munkaablak: A ClipArt munkaablakban már nem szerepel a Keresés helye mező, ezért a keresés nem korlátozható a tartalom meghatározott gyűjteményeire. A keresés szűkítéséhez különböző kereső kifejezéseket alkalmazzunk a Keresett szöveg mezőben! Ugyanígy nem érhető el a Klipek rendezése hivatkozás, sőt a médiatár sem. A klipek kezelésére a Start menüben adjuk ki a Minden program/ Microsoft Office/ Microsoft Office 2010 eszközök/Microsoft Médiatár parancsot!

Bővebben

Címke: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük