photoshop_elements_camera_raw

Photoshop Elements: Továbbfejlesztett RAW támogatás

Az Adobe honlapján jelenleg két tucat gyártó több száz digitális fényképezőgépéhez tölthető le a RAW (a gépek belső, nyers – veszteségmentes –  digitális képformátumához) támogatás. Erre azért van szükség, mert a RAW módú képek kezelése gyártóspecifikus, sőt akár termékenként is eltérő lehet. Jelen állás szerint a program a Canon, Contax, Fujifilm, Kodak, Konica Minolta, Leaf, Leica, Nikon, Olympus, Panasonic, Pentax, Sigma, Sony legtöbb gépének RAW fogadására képes.
A RAW formátumú képeket főképp a csúcskategóriás, professzionális felhasználásra szánt fényképezőgépek képesek tárolni és exportálni. Ezek a fényképezőgép optikai érzékelője által rögzített nyers képek, amelyeket a készülék elektronikája még nem dolgozott fel, tehát a többi tárolási módhoz képest a legnagyobb méretűek. A fényképezőgép elektronikája helyett a Photoshoppal is elvégezhető a képfeldolgozási “utómunka”. A nagyméretű fotók megjelenítése, szerkesztése, manipulációja is megoldható ezzel a programmal.

A Photoshop Elements 5 programtól a professzionális Photoshop változathoz hasonlóan, egyenként nyithatjuk meg és módosíthatjuk a Camera RAW állományokat, módosíthatjuk a kép paramétereit, majd a módosítást elmentve a fájlböngészőben más képekre alkalmazhatjuk.
A Camera RAW párbeszédpanel következő ábrán bemutatott vezérlőeszközei:
A – Nézetbeállítási lehetőségek.
B – Részletes képbeállítás és módosítás.
C – Hisztogram.
D – A kiválasztott pont RGB értékei.
E – A beállítások listája, innen választhatunk korábbi, elmentett beállításokat is.
F – Az ablak helyi menüje.
G – A kamera és a felvétel adatai.
H – Képkezelő eszközök.
I – Forgató gombok.
J – Nagyítási szintek.
K – Bitmélység beállítás.

Bővebben

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük