hotoshop_elements_5_camera_raw e-book

Photoshop Elements 6: Továbbfejlesztett RAW támogatás

Az Adobe honlapján a program kiadásának idején 16 gyártó 123 digitális fényképezőgépéhez volt letölthető a RAW (a gépek belső, nyers – veszteségmentesdigitális képformátumához) támogatás – azóta számuk megkétszereződött. Erre azért van szükség, mert a RAW módú képek kezelése gyártóspecifikus, sőt akár termékenként is eltérő lehet. Jelen állás szerint a program a Canon, Contax, Fujifilm, Kodak, Konica Minolta, Leaf, Leica, Nikon, Olympus, Panasonic, Pentax, Sigma, Sony legtöbb gépének RAW fogadására képes.

A RAW formátumú képeket főképp a csúcskategóriás, professzionális felhasználásra szánt fényképezőgépek képesek tárolni és exportálni. Ezek a fényképezőgép optikai érzékelője által rögzített nyers képek, amelyeket a készülék elektronikája még nem dolgozott fel, tehát a többi tárolási módhoz képest a legnagyobb méretűek. A fényképezőgép elektronikája helyett a Photoshoppal is elvégezhető a képfeldolgozási “utómunka”. A nagyméretű fotók megjelenítéséhez, szerkesztése, manipulációja is megoldható ezzel a programmal.

A Photoshop Elements programban az 5. változattól a professzionális Photoshop CS változathoz hasonlóan, egyenként nyithatjuk meg és módosíthatjuk a Camera RAW állományokat, módosíthatjuk a kép paramétereit, majd a módosítást elmentve a fájlböngészőben más képekre alkalmazhatjuk.

A Camera RAW párbeszédpanel következő ábrán bemutatott vezérlőeszközei:

A – Nézetbeállítási lehetőségek.

B – Részletes képbeállítás és módosítás.

C – Hisztogram.

D – A kiválasztott pont RGB értékei.

E – A beállítások listája, innen választhatunk korábbi, elmentett beállításokat is.

F – Az ablak helyi menüje.

G – A kamera és a felvétel adatai.

H – Képkezelő eszközök.

I – Forgató gombok.

J – Nagyítási szintek.

K – Bitmélység beállítás.

Címke: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.