Photoshop: Térbeli rétegek

Photoshop: Térbeli rétegek

A rétegek használatát ismertető bemutatókban rendszerint élnek azzal a hasonlattal, hogy a rétegeket írásvetítő- vagy filmfóliák példáján mutatják be. Ezek az egymásra rakható rétegek mozgathatók, mindegyik réteg mást tartalmazhat. A Photoshop korábbi változataiban megszokhattuk, hogy használhatunk hatásokat kiváltó, korrekciós rétegeket is.

A rétegekre előre paraméterezett stílust alkalmazhatunk, ami ráadásul dinamikusan változik a réteg tartalmával. Így például, ha vetett árnyékot alkalmazunk a rétegstílusban, minden erre a rétegre kerülő elem vetett árnyékot kap. Ezeket a rétegstílusokat elmenthetjük, egyik rétegről a másikra másolhatjuk, és bármikor kitörölhetjük, a réteg tényleges tartalmának megváltoztatása nélkül.

A CS2 változattól a rétegeket már nemcsak mozgatni, hanem hajlítgatni, gyűrni és torzítani is lehet. Ennek megfelelően a hajlított rétegek „térbeli” idomokra illeszthetők. Ráadásul, ha mindezt szöveges rétegen végezzük, akkor általában megmarad a szöveg szerkeszthetősége is.

Bővebben

Címke: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.