hotoshop CS2: Sorozatos RAW feldolgozás

Photoshop CS2: Sorozatos RAW feldolgozás

Az Adobe honlapján már a CS2 változat megjelenésekor 14 gyártó 75 digitális fényképezőgé­péhez tölthető le a RAW (a gépek belső, nyers – veszteségmentes – digitális képformátumához) támogatás. Erre azért van szükség, mert a RAW módú képek kezelése gyártóspecifikus, sőt akár termékenként is eltérő lehet. Jelen állás szerint a program a Canon, Contax, Fujifilm, Kodak, Konica Minolta, Leaf, Leica, Nikon, Olympus, Panasonic, Pentax, Sigma, Sony legtöbb gépének RAW fogadására képes.

A RAW formátumú képeket főképp a csúcskategóriás, professzionális felhasználásra szánt fényképezőgépek képesek tárolni és exportálni. Ezek a fényképezőgép optikai érzékelője által rögzített nyers képek, amelyeket a készülék elektronikája még nem dolgozott fel, tehát a többi tárolási módhoz képest a legnagyobb méretűek. A fényképezőgép elektronikája helyett a Photoshoppal is elvégezhető a képfeldolgozási “utómunka”. A nagyméretű fotók megjelenítéséhez, szerkesztése, manipulációja is megoldható ezzel a programmal.

A CS változatban még egyenként nyithattuk meg és módosíthattuk a Camera RAW állományokat, módosíthattuk a kép paramétereit, majd a módosítást elmentve a fájlböngészőben más képekre alkalmazni.

Az ilyen fájlokkal végzett munka is felgyorsítható az egy időben történő, parancsállomány alapú képfeldolgozással. A képeket az általunk választott tetszőleges formátumba menthetjük, beleértve a DNG (Digitális Negatív) formátumot is. Mindebben sokat segít az expozíció, árnyék, világosság, kontraszt, és más értékek automatikus korrekciója (lásd az ábrát egy Macintoshon futó programról). Az egyszer elvégzett beállítások így többször, átalakítás nélkül alkalmazhatók, hiszen vélhetőleg az ugyanarról a gépről származó képsorozatokat hasonló módon kell korrigálni. Ráadásul a program ezt a feldolgozást egy külön szálon végzi, így közben folytathatjuk egy másik kép szerkesztését.

Bővebben

Címke: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.