Photoshop CS fájlböngésző e-book

Photoshop CS: Új vizuális fájlböngésző

Eddig csak a konkurens programok segítették a fájlmegnyitást az állományok mintaképének megjelenítésével. A korábbi Photoshop verziókban erre más cégek fejlesztéseit használhattuk, míg a 7.0-ás változatban ez a fontos szolgáltatás is a Photoshop része lett. A CS változatban módosítottak az állományböngészőn, mely a képek rangsorolását is biztosítja.

Ebből nőtt ki az Adobe Bridge, amely komplett állománykezelő alkalmazás, önállóan is megtalálható, indítható a Windows XP Start menüjéből, a Minden program almenüből. Ebben nézőképet láthatunk az Adobe fájlformátumokról, megtekinthető az Adobe Version Cue projekt, valamint szerkeszthetők a fájlokhoz tartozó meta­adatok.

Az Adobe Bridge JavaScript nyelven programozható, ez felhasz­nál­ható a munkafolyamatok automatizálására is.

A fájlböngésző most teljesen új, önálló ablakban jelenik meg és saját menüsort is kapott, amelyben főként az egyébként a Fájl menüben megtalálható parancsokat adhatjuk ki. A képböngésző a szerkesztőablak jobb felső sarkában található  Ugrás a Bridge alkalmazásba gombra kattintva, illetve a Fájl/Tallózás paranccsal vagy a Ctrl+Shift+O billentyűkombinációval indítható, és az ablak alján látható ikonnal, valamint a Nézet menüjében, valamint a szűrés gombbal legördíthető menüben megtalálható parancsokkal befolyásolhatjuk működését, a megtalált képfájlok megjelenési módját (lásd az ábrát).

A fájlokat a hagyományos módon, a Ctrl billentyű nyomva tartása közben végzett kattintással is kiválaszthatjuk. Hasznos szolgáltatás a Címke vagy a helyi menü parancsaival a kép különböző színű címkézése, illetve a képek minősítése után az ablakban megjelenő fájlok szűrése. Az így megjelölt fájlok mellett kis csillagok jelzik a minősítést, valamint színes sáv mutatja a kategóriát, amelyek szűrési feltételként felhasználhatók.

A fájlböngészővel egyszerre több képet is megnyithatunk, rajtuk különböző műveleteket hajthatunk végre a képek betöltése nélkül is.  Ezeket a parancskötegeket a fájlböngésző Eszközök/Photoshop almenüjében találjuk.

Címke: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.