Photoshop: 32 bites HDR

A Photoshop CS2-es változattól 32 bites csatornánkénti színmélységű HDR (High Dynamic Range – Magas Dinamikus Tartomány) képeket is készíthetünk és szerkeszthetünk. Az ilyen módon, több (köztük alul- és túl-) exponálásból, különböző érzékenységgel készített felvételből egyesített képen mélyebbek a sötét színek és a világosabb tartomány is szélesebb, a színek szinte valódinak tűnnek. A HDR képekkel kapcsolatban érdemes megnézni Paul Debevec honlapját (www.debevec.org címen), feldolgozásra szolgáló eszközt pedig a www.hdrshop.com címen találunk.

A képek egyesítését a Fájl/Automatizálás Egyesítés HDR fájlba paranccsal végezzük (lásd az ábrát). Érdemes kísérleteznünk a Minták\Merge to HDR mappában található állományokkal. Az egyesítés párbeszédpanelen a képsorozat egyes képei jelölőnégyzetekkel ki- és bekapcsolhatók, de állíthatjuk a fehérpont helyét is. E képeket a HDR mellett elmenthetjük Photoshop .psd, nagy dokumentumformátum .psb, OpenEXR .exr, Portable Bitmap .pbm, .pgm stb. és TIFF formátumokba. Ha a későbbi feldolgozáshoz is a Photoshopot használjuk, akkor ne a HDR formátumot válasszuk, mert ezt a Photoshop CS2 jelenleg nem nyitja meg. A Photoshop CS6 viszont támogatja ezt a formátumot is.

Bővebben

Címkék: , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .