acrobat_pdf_konvertalas tipp

Acrobat: PDF-et MS Office dokumentumból

A legtöbb MS Office alkalmazásból készíthetünk a szerkesztett dokumentum konvertálásával PDF állományt. Természetesen ez a lehetőség mindig is rendelkezésükre állt azoknak, akik az Acrobat programmal rendelkeztek. Ez viszont meglehetősen drága jószág.

Az Office 2010-től, rendszerint az alkalmazások Fájl szalagfülén elérhető Save as Adobe PDF paranccsal egyszerűen alakíthatjuk át megnyitott Word dokumentumainkat, Excel számolótábláinkat, munkafüzeteinket, Powerpoint bemutatóinkat platform független PDF állománnyá. Ez a fajta PDF sok előnnyel rendelkezik, például könyvjelzőket, tartalomjegyzék, oldalkép listát szolgáltat a könnyebb navigációhoz, ha a dokumentumot az ingyenes Adobe Reader programban olvassuk, azonban a beállítható lehetőségek száma messze elmarad az Acrobat lehetőségeitől. Minden exportált állomány ugyanakkor megőrzi az eredeti hivatkozásait, sőt a változáskövető üzemmód bejegyzéseit (érdemes ezért a konvertálás előtt a változásokat véglegesíteni, a felesleges és bizalmas elemeket törölni).

Az Outlook levelek exportjánál például semmilyen beállítási lehetőség nincs azon túl, hogy megadjuk a fájl nevét és tárolási helyét. Ugyanakkor a PDF állományba szűrőfeltételként bekerülnek a levelek olyan jellemzői mint: címzett, feladó, tárgy stb. Ezek megjelenítése, és általuk a levelek szűrése az Acrobat programban megoldható.

A Word dokumentumok exportálásánál tíz opció közül választhatunk, de köztük van a konvertálandó lapterjedelem, a biztonság és az Acrobat könyvjelzők beállítása is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük