LibreOffice Calc: Kitöltés egyéni lista elemeivel

A program lehetővé teszi, hogy a gyakrabban használt adatsorozatokat – mint amilyenek a terméklisták, dolgozói és üzletnévsorok stb. – eltároljuk és az automatikus tartomány­-kitöltéseknél felhasználjuk. Egyidejűleg több egyéni listát is meghatározhatunk. Az ilyen listákon szereplő bármely elem megadása után, a korábbiakban ismertetett módon (a cella jobb alsó sarkában lévő kitöltőjel elhúzásával) sorozatot képezhetünk. A sorozat elemei származhatnak ügyfél-, vagy terméklistából, a napok, hónapok neveiből stb.

Az egyéni listák elemei párbeszédpanelen is megadhatók, de a lista kialakításához megtehetjük azt is, hogy először rögzítjük a lista elemeit a munkalap egy lehetőleg folytonos tartományába (leendő lista minden egyes tagja szomszédos cellába kerüljön). Később ezt a munkalapi listát használjuk fel az egyéni lista kialakításához. A listaelemek tetszőleges karakterrel kezdődhetnek, kivéve a számokat.

A listaelemek beírását követően jelöljük ki a listát tartalmazó tartományt. Az egyéni lista definiálásához ezután adjuk ki az Eszközök menü Beállítások… parancsát és válasszuk a LibreOffice Calc/ Rendezett listák párbeszédpanel-lapot. A párbeszédpanelben törölhetjük a felhasználó által definiált egyéni listákat, vagy azokat akár az elemek egyenkénti hozzáadásával bővíthetjük (lásd az ábrát).

Bővebben

Címkék: , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük