illustrator_cs6_pdf_kezeles

Illustrator: PDF kezelése

Az Adobe szöveges, vektoros és raszteres elemeket egyaránt tartalmazó hordozható dokumentum formátuma (PDF) igazi metafájl, amelyben tárolt anyag a számítógép képernyőjén grafikusan jelenik meg, vagyis teljesen független lehet az elkészítésekor használt betűtípus telepítésétől. Multiplatformos formátum, egyaránt használható a MacOs, Windows, UNIX operációs rendszerek alatt. A megjelenítendő szöveget tetszőleges szövegszerkesztő programmal el lehet készíteni, sőt az egyes lapokra nemcsak kép, hanem hang, vagy akár videó anyagokat is beágyazhatunk.

Ebben a formátumban a megjelenítendő lapokra – a HTML oldalakhoz hasonlóan – hiperhivatkozásokat (élőkapcsokat, linkeket) tehetünk. A dokumentumok az Adobe webhelyéről (vagy az Illustrator telepítő lemezéről) letölthető ingyenes Acrobat Reader programmal tekinthetők meg. Akár komplett előadás is elkészülhet az erősen tömörített PDF formátumban, mert az Acrobat Reader lehetőséget ad a teljes képernyős lejátszásra is.

A PDF állományok megnyitásához esetleg jelszó szükséges, a betöltés ennek megadásával indul. Ha a PDF dokumentum több oldalt tartalmaz, akkor előbb válasszuk ki a betöltendő oldalt, majd kattintsunk az OK nyomógombra (lásd az ábrát).

A PDF formátum képes eltárolni a Photoshopból mentett vágógörbéket, amelyeket az Illustrator, az InDesign is megnyithat. Az exportálással Illustrator dokumentumainkat PDF formátumú dokumentumba mentjük, a raszteres elemeken választható minőségű JPEG tömörítéssel.

A kiadványról készített PDF fájl viszonylag nagy pontossággal mutatja a tördelt, tervezett oldalakat, így referenciaként felhasználható és alkalmas arra, hogy segítségével akár az Interneten keresztül, rendkívül gyors átfutási határidővel kommunikáljon a megrendelő és a nyomdai kivitelező.

Bővebben

Címkék: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .