2014/5 hírlevél

mail
Többet|Gyorsabban|Kevesebbért

 

Elektronikus Könyvkiadó

Hírlevél 2014. május 24.
Kérjük, ossza meg másokkal is: Facebook LinkedIn Twitter Hyves Google+

Kedves Látogató,

Ön a 2014/5. hírlevelünket olvassa, melyet azért kapott meg, mert korábban érdeklődött termékeink iránt és regisztrált honlapunkon. Ha nem kér további hírlevelet, a levél alján látható hivatkozásra kattintva leiratkozhat. Ha tetszik szolgáltatásunk, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a regisztrációra!

Az ajánlások – és reményeink szerint tetszésnyilvánításuk – céljára ajánljuk figyelmükbe fenti megosztó gombjainkat is.

A célunk, hogy túlságos megterhelés nélkül tájékoztassuk Önöket kiadónk és a leggyakrabban használt szoftverek újdonságairól, valamint hasznos tippeket, trükköket, technikákat mutassunk be. Ennek érdekében feliratkozott olvasóinknak háromhetenként küldjük a hírlevelet, amely a szoftverblog napi frissítésű linkjeire utaló hivatkozásokat és a friss könyvmegjelenések értesítőit tartalmazza.

Webáruházunk megújult. A megújulás nemcsak új designt, reszponzív, az összes megjelenítő eszközre optimalizált megjelenést, hanem új klasszikus és szakkönyv kiadványokat, a régieknél jelentős, akár 60 %-os árcsökkentést is hozott! Az árcsökkentést a jövőben is folytatjuk, hogy érdemes legyen visszatérni.

Reméljük, érdemes lesz visszatérni hamarosan megjelenő újabb klasszikus szépirodalmi és informatikai szakkönyveinkért is.

 

Önöknek is köszönhetően Facebook oldalunkon elértük a 11000. kedvelőt!


Közelmúltban jelent meg, illetve került a webáruházba

Rejtő Jenő: Halálsziget

Móra Ferenc: A körtemuzsika

Benyovszky Móric: Madagaszkár

Mikszáth Kálmán: Különös házasság

Excel 2013 Biblia (magyar nyelvű változat)


Szoftverblog cikkek

Illustrator CS3: Élő színek

Az élőszínek alkalmazásával színpárokat, színcsoportokat használhatunk fel, ilyeneket állíthatunk össze. A harmonikusan összetartozó színeket a gépre telepített mintákból kereshetjük ki, egyedileg állíthatjuk össze, sőt kapcsolódhatunk az Adobe új online szolgáltatásához (kuler.adobe.com), ahonnan rengeteg készmintát tölthetünk le.

Előre elkészített színvilágokat kapunk a bőr, föld, textil, élelmiszer, metál stb. színekhez.

Bővebben

AutoCAD LT 2012: Lapkészlet kezelő

Az AutoCAD 2012-ben létrehozták a lapkészlet kezelőt (eredetileg az AutoCAD 2005-ös változatában jelent meg), amely több, esetleg különböző tervezőktől, szakágaktól származó rajzfájl egyetlen tervezési projekt lapkészletbe foglalását segíti. A különösen komplex projektek esetén lapkészleten belül alkész­leteket is kialakíthatunk (lásd az ábrát). A lapkészletek manuális kezeléséhez a laplista címeit tartalmazó, könnyen frissíthető táblázatot készíthetünk. A lapkészlet rendezéséhez rajzcsoportosító eszközöket kapunk. A lapkészlet teljes egészében tehető közzé, küldhető el e-Küldeményként és archiválható. A Lapkészletkezelő palettán a nézeteket a rajzokhoz hasonlóan kezelhetjük. A megoldás teljesen kompatibilis az AutoCAD 2012-vel.

A nyomtatással kapcsolatos újdonságok részben a lapkészletekkel kapcsolatosak, másrészt megoldották a háttérben nyomtatást, vagyis a nyomtatás vagy közzététel olyan működését, hogy a művelet közben változatlanul dolgozhatunk a rajzon. A nyomtatás vagy közzététel végét állapotsori szövegbuborék-üzenet jelzi.

Bővebben

Photoshop CS5: Gyorsabb működés

A program 64 bites platform független verziója használható a Mac OS, a Microsoft® Windows® 7 vagy a Windows Vista® operációs rendszerek 64 bites változatán. Ez jelentős teljesítménynövekedéssel jár, sőt a CS5 programcsomag egyes alkalmazásai (After Effects, Premiere Pro) már nem is indulnak el a 32 bites környezetben. A szokásos feladatokat a Photoshop ezekben a 64 bites operációs rendszerekben átlagosan 10%-kal gyorsabban hajtja végre.

Bővebben

AutoCAD 2011: Továbbfejlesztett rajzeszközök

AutoCAD 2011: Továbbfejlesztett rajzeszközök

Ismét továbbfejlesztették a síkbeli rajzeszközöket. Megváltozott az objektumok fogókkal végzett szerkesztése. Egyszerűen, ciklikus parancsismétléssel, vagy helyi menüből új csomó-, illetve fogópontokat illeszthetünk be, áthelyezhetjük a pontot vagy a fogóval kiválasztható szakaszt ívvé alakíthatjuk.

A vonallánc darabok módosításához megjelent egy újabb, a csomópontok közti fogó. Ezekkel az eszközökkel könnyű alternatívát biztosítottak a korábbi PEDIT, SPLINEDIT parancsokkal szemben.

Bővebben

Excel 2010: Nagyobb munkafüzetek

Még nagyobb munkafüzeteket kezelhetünk az Excel 64 bites változatával, mert ez esetben a 2 GB feletti memóriatartomány is címezhető. De a teljesítmény fokozása érdekében az Excel 2010 támogatja a többszálú, illetve párhuzamosan futtatható végrehajtást, a nagyméretű táblázatokat. Nagy teljesítményű számítástechnikai rendszerben (HPC típusú) fürt­összekötőt is beállíthatunk.

Bővebben

Illustrator CS2: Vezérlőpult paletta

Kialakították a Control (Vezérlőpult) palettát, amelyben a legfontosabb parancsok gyors beállítását, elérését biztosítják. A paletta tartalma az éppen kiválasztott objektumtól függ. A kiválasztott eszköz, objektum, vagy csoport a Vezérlőpult bal oldalán olvasható. A paletta neve a CS3 változattól: Vezérlés.

Bővebben

Photoshop CS: A hisztogram paletta

photoshop_cs_hisztogram_paletta

Korábban a kép elemzéséhez szükséges hisztogramot egy külön párbeszédpanelen jeleníthettük meg. Most a hisztogram az Ablak/Hisztogram paranccsal önálló palettában jeleníthető meg. A paletta háromféle (tömör, bővített, összes csatorna) nézete választható a palettamenüből és a változtatások hatásának követésére is jól alkalmazható (lásd az ábrát).

A palettában ugyanis minden változtatás – akár csatornánként – folyamatosan követhető, így lemérhetjük a beavatkozások következményeit.

Bővebben

AutoCAD 2006: Újdonságok

A felhasználói felületet jelentős mértékben módosították. Az eszköztárak, paletták rögzíthetők. A felhasználói felület pontosabban testre szabható, ideiglenes felülírás billentyűket definiálhatunk.

A gyorsabb parancsbevitel érdekében a kurzor mellett megjelenő parancssort is használhatjuk. Az új, dinamikus adatbevitelnek megfelelően a parancsok paraméterezése a méretvonalak méretjelzéseinek módosításához hasonlóan történhet, azaz például a relatív hossz- és szögadatokat a rajzolt elem mellett adhatjuk meg. Ennek megfelelően módosítottak a letörés, lekerekítés, másolás, elforgatás, eltolás, léptékezés, metszés, hosszabbítás, nyújtás, mozgatás parancsokon.

Új a szakaszok egyesítése és a téglalap létrehozása terület vagy elforgatás alapján is. Új méretezési lehetőség az ívhossz méretezés, a megtört sugár méretjelölés, a méretnyilak átfordítása, és a méret vonaltípusok továbbfejlesztése.

Szintén új lehetőségekkel gazdagodott a sraffozási eszköztár: most már módosíthatjuk a sraffozási határvonalat, kiszámíthatjuk a sraffozási területet, készíthetünk különálló sraffozásokat, újraépíthetjük a sraffozási határvonalat.

A bekezdésszöveget a Microsoft Wordjéhez hasonló helyi szerkesztőben módosíthatjuk, alkalmazhatunk a szövegelemen felsoro­lásjelölést és sorszámozást is. Szintén átalakították a bekezdéses szöveg szerkesztésekor automatikusan megjelenő Szövegformázás eszköztárat.

A tervezési munka hatékonyságát jelentősen növeli a blokkadatok kinyerése és az új, dinamikus blokk. Ez utóbbiakat csak az AutoCAD 2006-ban hozhattuk létre, az AutoCAD LT 2006-os változatában csak alkalmazhatjuk az itt készített blokkokat, amelyből mindjárt rengeteg mintát is kapunk. Az AutoCAD LT 2007-ben már szintén létrehozhatunk dinamikus blokkokat. Ezekkel a blokkok parametrikusan illeszthetők be, nem kell például egy hatlapfejű csavart az összes járatos méretben megtervezni, eltárolni, elegendő egyetlen dinamikus példány, amelynek beillesztésekor listából kiválasztva adjuk meg a szabványos méretet vagy elnevezést.

Szintén teljesen új a gyors számológép, amely a Windows kalkulátorához hasonló, de a számítási alapadatokhoz használhatjuk a rajzból felvett méreteket, koordinátákat is. A rajzhelyreállítás kezelő a Microsoft Office programjaiban megszokott módon, a fatális rendszerösszeomlások, áramszünet esetén nyújt segítséget a rajz utolsó (szerkesztés közbeni automatikus mentéssel rögzített) változatához történő visszatérésben. A zoom és eltolás műveletek is visszavonhatók és megismételhetők.

Bővebben

Excel 2010: Adatlisták gyors összehasonlítása

excel_2010_adatlistak_osszehasonlitasa

Az Excel 2010 új szemléltetőeszközeivel a legbonyolultabb adatok is érthetővé tehetők. Az értékgörbéknek nevezett apró diagramokkal az értékek mellett azok elemzésének grafikus összegzését is megjeleníthetjük, míg a szeletelőkkel dinamikusan szűrhetjük a kimutatásokban vagy kimutatásdiagramokban található adatokat.

Az értékgörbék a korábbi sávdiagramokhoz hasonlóan cellán belül jelennek meg, de biztosítják egy újabb dimenzió, az idő figyelembe vételét is.

Bővebben

CorelDRAW X3: Az újdonságok felfedezése

Könnyű dolgunk van, ha a nagyobb módosításokat szeretnénk fel-fedezni. A piacvezető Adobe Photoshop CS2-es változatában meg-jelent egy szolgáltatás, amellyel a program menüszerkezetében kiemelt színnel jeleníthetjük meg az újdonságokat vagy a funkciók felhasználási terület szerint csoportjait. Ebből a jó ötletből a Corel annyit vett át, hogy a Help menü Highlights What’s New? almenüjében bekapcsolhatóvá tette, hogy kiemelt háttérrel jelöljük, melyik korábbi változathoz képest megjelent újdonságra vagyunk kíváncsiak.

A Photoshop CS2 megoldásán túlmutat ugyanakkor, hogy a CorelDRAW X3 az új ikonokat is ilyen háttérrel jeleníti meg. Ha például csak a közvetlenül megelőző, azaz a 12-es változathoz képest újdonságnak számító parancsokra vagyunk kíváncsiak, akkor adjuk ki a Help/Highlights What’s New?/Since Version 12 parancsot!

Bővebben

Access 2007: Új szolgáltatások 2.

Készíthetünk olyan (Multivalued fields) mezőket is, amelyek egyszerre többféle értéket vehetnek fel. Ilyenekre akkor lehet szükségünk, ha például egy rendelésen több alkalmazott dolgozik (de ezek számára nem hozunk létre külön táblát, illetve „egyedet”).

Új adattípus az Attachment típus, amellyel Office fájlokat, valamint képeket csatolhatunk az adott rekordhoz.

Adatlap, jelentés és folyamatos űrlap nézetekben az áttekintést segítheti az új, soronként váltakozó háttérszín, amelyet a Formatting szalagon állíthatunk be.

Hasznos újdonság az is, hogy az űrlapok kettéoszthatók, és az új objektum felső részén űrlap formában, alsó részén adatlap nézetben láthatjuk az adatokat (vagy fordítva).

Bővebben

Photoshop Lightroom 2: Kiterjesztések

Photoshop Lightroom 2

A Lightroom programban a Photoshop család többi tagjához hasonlóan szintén megtaláljuk a bővítmények széles tárházát, melyekkel a fényképeinket megoszthatjuk kedvenc internetes oldalainkon.

Bővebben

Photoshop CS5: Hatékonyabb médiafájl-kezelés

 

Hatékonyabbá vált a médiafájlok kezelése is azzal, hogy egy mini Bridge panelt fejlesztettek ki, így rugalmasabb a kötegelt átnevezés, könnyebb a fájlkezelés anélkül, hogy elhagynánk a Photoshopot.

Bővebben

Photoshop Lightroom 3: Videofelvételek támogatása

Photoshop Lightroom 3 Biblia

A legújabb digitális fényképezőgépek közül egyre több nyújtja a digitális videofelvétel rögzítésének szolgáltatását is. A Lightroom 3 szoftverben ezeket az AVI, MOV, vagy MP4 formátumú felvételeket is beolvashatjuk, katalogizálhatjuk. Vagyis a fényképekhez hasonlóan a gyűjtemény részévé tehetjük, osztályozhatjuk őket, kulcsszavakat kapcsolhatunk hozzájuk, szavazatokkal minősíthetjük. Ezen adatok alapján a felvételeket kikereshetjük is a katalógusból.

Bővebben

InDesign CS2: Version Cue 2

InDesign CS2 Biblia

A programba tökéletesen integrálták a Version Cue csoportos verziókövető rendszert, amely nagyobb munkacsoportok, projektek esetében nyújt pótolhatatlan segítséget. Alkalmazásával a Creative Suite projektek minden dokumentuma archiválva, mások számára is elérhető módon jelenik meg a dokumentumtárban, illetve ami nem elérhető, annak a dokumentumnak státuszáról visszajelzést kapunk.

Bővebben

Office 2007: Újdonságok I.

Hosszú idő, több mint három év telt el azóta, hogy a Microsoft 2003-ban új irodai programcsomaggal jelentkezett. A hosszas fejlesztés eredményét, legalábbis néhány jellemzőjének bemutatásával – a témához igen szűkre szabott keretek között – próbáljuk meg bemutatni.

De nézzük hát, mi minden újdonságra számíthatunk. Ha röviden akarjuk összefoglalni, akkor minden új, más szemmel nézve semmi. Az ambivalens érzéseket az kelti, hogy az Office 12 programcsomag részei, a 2007-es verziószámot viselő Access, Excel, InfoPath, OneNote, Outlook, PowerPoint, Publisher, Word, valamint az Office programcsomag egyre inkább teljes jogú, de külön licencelt tagjai, vagyis a Project, Visio funkcionalitása első pillantásra csak igen kis mértékben változott, ugyanakkor a programok „közkeletűbb” felének, vagyis az Access, Excel, Outlook, PowerPoint, Word programoknak teljesen új felhasználói felületet alkottak. A FrontPage programról annyit lehet tudni, hogy más néven, sokkal erősebb fejlesztői környezettel viszik tovább a termékvonalat.

Nézzük azonban alaposabban meg a programcsomagot. Igen lényeges, és nem feltűnő változtatás az új fájlformátumok bevezetése. A korábbi változatokkal tartott kompatibilitás érdekében a bináris fájlformátumok (doc, xls, ppt stb.) megtartása mellett a fájlokat XML (Extensible Markup Language) alapokra helyezték. A jól tömöríthető XML formátumot a fájlnév kiterjesztéséhez adott x betű is jelzi (docx, xlsx, pptx). A tömörítésnek köszönhetően a fájlméretek csökkenését a fejlesztők 50-80% közöttire becsülik. A tényleges méreteket nyilván befolyásolja a tartalom, hiszen a képek kezelése nem változott. Ezeket a fájlformátumokat a gyártó nyilvánosságra hozta, így ezek kiszolgáló-oldali alkalmazásokban az Office nélkül is előállíthatók XML konverzióval.

A kezelőfelület átalakítását hosszas munkafolyamat-elemzés előzte meg, amelyben a felhasználók mindennapos gyakorlatát követték. Az ebből származó több millió megfigyelés alapján dolgozták ki az új kezelőfelületeket. Ezeknek fő jellemzője, hogy megszűntek a hagyományos menük és a párbeszédpanelek száma is jelentősen csökkent. Ami maradt azokhoz viszont nehezebb hozzáférni. Már korábban egyre több vád érte a fejlesztőket (nemcsak a Microsoftot), hogy az ilyen, a napi gyakorlatban elterjedten használt programok kezeléséhez egyre inkább „pilótavizsga” szükséges, azaz a szakértőkön kívül igen kevesen tudtak eligazodni a menük, parancsok egyre szaporodó dzsungelében. Gondoljuk el, hogy a Word első 11 változatában a parancsok száma több tízszeresére nőtt, de a kezelési mód tulajdonképpen megmaradt az első változatban bevezetett gyakorlatnál.

Igaz ugyan, hogy ez a megoldás kvázi szabvánnyá lett és nemcsak az Office programokban alkalmazták, de mára a programok bonyolultsága már másféle felhasználói felületet igényel (tegyük hozzá, hogy közben a hardver is sokat fejlődött, a mai interfészek elképzelhetetlenek akár a 386-os gépeken). Másféle megoldásokon sok cég dolgozott, nem egy ezek közül a gyakorlatban is bizonyított (mint a grafikus programok palettái).

Az Office 12 programok felhasználói felületének legfontosabb új eleme a szalag. Ez a munkaablakok felső részén jelenik meg és mindig az aktuális munkához, munkafolyamathoz tartozó tartalommal. A szalag váltása – szerencsére – nem adaptív (vagyis nem automatikusan történik), hanem erre ikonokat, valamint a szalagon látható hivatkozásokat (lapfüleket) használhatunk. Hagyományos eszköztárból egy „fél” darab maradt összesen, ez tartalmazza a mentés, visszavonás, mégis, parancsokat.

De nézzünk most már meg egy-két fontosabb alkalmazást! Kezdjük a Word szövegszerkesztővel. Itt lehet a legjobban megfigyelni a programfejlesztők szándékait. Az egyszerű felhasználónak nem kell megjegyeznie, hogy melyik parancsot hol, melyik menüben találja, és mire szolgál. A szalagon megjelenő eszközök, információk szinte maguktól beszélnek. Persze, aki már gyakorlatot szerzett a korábbi változatok valamelyikének használatából, annak az átállás nehézkes lehet és bizonyos dolgokat csak igen hosszas keresgéléssel lehet megtalálni.

Míg például viszonylag egyszerűen megtalálhatjuk a karakterek, bekezdések részletes formázásához szükséges párbeszédpaneleket, a testre szabás, beállítás párbeszédpaneljét az egyetlen „hagyományos” eszköztár testre szabásakor – gyorselérési eszköztár testre szabása, vagy az Office menü lenyitásakor a menü alján (A PowerPoint beállításai) – találhatjuk meg (valójában nem sok köze van hozzá).

A fájlkezelés parancsainak eléréséhez a munkaablak bal felső sarkába, az Office gombra kell kattintanunk.

Bővebben


 

Köszönjük megtisztelő figyelmüket és reméljük viszontlátjuk Önöket webáruházunkban!

 

Üdvözlettel:

Dr. Pétery Kristóf

Mercator Stúdió

 

Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-65613/2013.

--
www.akonyv.hu  www.peterybooks.hu | Kapcsolatmessage
--
Nem kér további hírlevelet?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük