2014/4 hírlevél

mail
Többet|Gyorsabban|Kevesebbért

 

Elektronikus Könyvkiadó

Hírlevél 2014. április 25.
Kérjük, ossza meg másokkal is: Facebook LinkedIn Twitter Hyves Google+

Kedves Látogató,

Ön a 2014/4. hírlevelünket olvassa, melyet azért kapott meg, mert korábban érdeklődött termékeink iránt és regisztrált honlapunkon. Ha nem kér további hírlevelet, a levél alján látható hivatkozásra kattintva leiratkozhat. Ha tetszik szolgáltatásunk, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a regisztrációra!

Az ajánlások – és reményeink szerint tetszésnyilvánításuk – céljára ajánljuk figyelmükbe fenti megosztó gombjainkat is.

A célunk, hogy túlságos megterhelés nélkül tájékoztassuk Önöket kiadónk és a leggyakrabban használt szoftverek újdonságairól, valamint hasznos tippeket, trükköket, technikákat mutassunk be. Ennek érdekében feliratkozott olvasóinknak háromhetenként küldjük a hírlevelet, amely a szoftverblog napi frissítésű linkjeire utaló hivatkozásokat és a friss könyvmegjelenések értesítőit tartalmazza.

Webáruházunk megújult. A megújulás nemcsak új designt, reszponzív, az összes megjelenítő eszközre optimalizált megjelenést, hanem új klasszikus és szakkönyv kiadványokat, a régieknél jelentős, akár 60 %-os árcsökkentést is hozott! Az árcsökkentést a jövőben is folytatjuk, hogy érdemes legyen visszatérni.

Reméljük, érdemes lesz visszatérni hamarosan megjelenő újabb klasszikus szépirodalmi és informatikai szakkönyveinkért is.

 

Önöknek is köszönhetően Facebook oldalunkon elértük a 11000. kedvelőt!


Közelmúltban jelent meg, illetve került a webáruházba

Ady Endre: A halottak élén

Rejtő Jenő: A boszorkánymester

Jules Verne: A czetvadászok

Móricz Zsigmond: A fáklya

Mikszáth Kálmán levelezése

Madách Imre: A civilizátor


Szoftverblog cikkek

Illustrator CS2: Élő vektorizálás

Óriásit lépett előre a program a jó és meglehetősen pontos, ám kissé lassú, menet közbeni vektorizálás beépítésével. Most már nem kell külön alkalmazást (például az Adobe Streamline programot) használnunk a behelyezett raszteres képek vektorossá alakítására, ezt a műveletet megoldhatjuk az Illustratoron belül is. Ráadásul a Live Trace névre keresztelt eszköz több beépített alapbeállítás mellett, de egyénileg részletesen beállítható módon végzi feladatát úgy, hogy közben megtartja az eredeti raszteres képpel a kapcsolatot (lásd az ábrát). Ennek köszönhetően a vektorizálási folyamat során bármikor változtathatunk a beállításokon. Az eredmény érvényre juttatásához a Kibővítés (Expand) gombra kell kattintanunk. Ekkor a program ez érzékelt kontúr objektumokat véglegesen átalakítja szerkeszthető görbékké.

A vektorizálás időigényét természetesen leginkább a minőség befolyásolja. A különlegesen jó minőséget eredményező beállításoknál, például a Nagy hűségű fénykép alapértelmezés szerinti beállításaival, az eredetitől alig különböző vektoros eredményt kapunk. A kisebb minőségi igényű, illetve nem túlságosan összetett, is kisebb méretű képek esetében a vektorizálás sokkal gyorsabban lezajlik.

Bővebben

Excel 2010: Szeletelők

A szeletelőkkel látványos módon szűrhetjük a kimutatásokat. Egyetlen kattintás elegendő a szűrő alkalmazásához. A szeletelő gombjainak a kimutatással harmonizáló megjelenést adhatunk az új Szeletelőeszközök szalag használatával (lásd az ábrát).

Több feltételt a Ctrl+ kattintással állítunk be. A szeletelők gyors szűrést tesznek lehetővé, egyúttal az aktuális szűrési állapotot is jelzik, így könnyedén áttekinthető, hogy mi szerepel a szűrt kimutatásban.

Bővebben

Photoshop Lightroom 3: Diasorozatból videó

A képeinkből összeállított diasorozatot elmenthetjük hangsávval kapcsolt H.264 MPEG-4 formátumú, vagyis .mp4 videó felvételként is (korábban csak PDFformátumba, illetve JPEG formátumú képekbe menthettük a diasorozatot).

Ennek az az előnye, hogy szabadon és platformfüggetlen módon terjeszthető, vagyis lejátszásához nincs szükség a Lightroom szoftver telepítésére. Az alkalmazható felbontások az ábrán láthatók. A videó felvétel lejátszható például az Adobe Media Player, Apple Quicktime, vagy a Windows Media Player 12 programokkal.

Bővebben

AutoCAD LT 2011: Új üdvözlő képernyő

A 2011-es változat üdvözlő képernyőjéről oktatóvideókat indíthatunk a felhasználói felület és a legfontosabb parancsok megismerésére. Az ablak a jelölőnégyzettel elrejthető az újabb indítások során. Ha mégis szükségünk van az ablakra, akkor a Súgó menü Üdvözlőképernyő parancsával jeleníthetjük meg ismét.

Az innen vagy a Súgó menüből indítható Újdonságok áttekintése parancs a program újdonságait a fejlesztő honlapján keresztül mutatja be.

Bővebben

Excel 2010: Analysis Services-kockák

Excel 2010 Biblia

Az Analysis Services-kockákba foglalt adatokkal dolgozva használhatjuk az adatvisszaírás funkciót is. Az Excel 2010 alkalmazásban módosíthatók az értékek az OLAP-kimutatások Értékek területén és visszaírhatók a Kocka frissítése utasítást támogató OLAP-kiszolgálón lévő Analysis Services-kockába. A visszaírási funkció feltételhez is köthető, majd amikor már nincs szüksége rá, visszavonhatja a változtatásokat, vagy mentheti a módosítást.

Bővebben

Illustrator CS5: Sörteecset

Az új sörteecset segítségével a valóságos festőecsetekkel készült vonások megjelenésének tökéletes illúzióját kelthetjük amellett, hogy megmarad a vonások vektoros jellege, azaz a vonások utólag módosíthatók, áthelyezhetők, méretezhetők.

Bristle Brush Options (Sörteecset beállításai) párbeszédpanelen beállíthatjuk a sörteecset alakját, méretét, sörtehosszát és sűrűségét, ecsetvastagságát, valamint a festék átlátszóságát, a sörték merevségét.

Ennél már csak egy lehetőséggel tud többet a Photoshop szintén új sörteecsete, ott beállítható, hogy az ecsetre felvett festéket a festett területen már ott lévő festék elszínezze…

Bővebben

Photoshop CS5: Bábu hajlítása

Photoshop CS5 Biblia

A kép bármely részlete, például egy virág, fa, vagy akár egy elefánt ormánya is tetszés szerint – ám a műveletet a végeredményben feltűnés nélkül elrejtve – hajlítható. Ezzel finomabban vagy durvábban átalakítható a kép. A pontosság növelése érdekében a program az Edit/Puppet Warp parancs kiadása után, ehhez egy háromszöghálót feszít a kijelölt részletre.

A hálón kattintással korrekciós tűket helyezhetünk el, amelyek húzásával mozgathatjuk a hálót, illetve a tartalmat. Ha a kijelölt területet semleges terület, háttér veszi körül, akkor nincs sok további tennivalónk, ellenkező esetben még retusáló utómunkálatokra lehet szükség.

Az AutoCAD 2012 újdonságai

AutoCAD 2012 Biblia

Teljesen átdolgozták, illetve továbbfejlesztették a tervezés folyamatát a koncepciótervezéstől a dokumentáció összeállításáig, illetve a tervek megosztásáig.

A frissített koncepciótervező környezet egyszerűvé és intuitívvá teszi a szilárdtestek és felületek létrehozását, szerkesztését és a navigálást a rajzon. A továbbfejlesztett navigációs eszközöknek köszönhetően a tervezők közvetlenül együtt működhetnek modelljeikkel azok létrehozása és szerkesztése során, így termelékenyebbé vált a tervek különböző változatainak felfedezése.

Az új látványtervező eszközök révén az AutoCAD 2012 a projekt életciklusában bármikor biztosítja a terv mögött álló elképzelés látványtervének bemutatását, amelyet hatékony eszközökkel, például bemutatósétákkal és valósághű rendereléssel segít. Az új animációs eszközökkel már a tervezés korai szakaszában felfedhető bármilyen hiba, még mielőtt azok gondot okoznának.

A tervmodellek gyorsan és könnyedén kivitelezési dokumentumokká alakíthatók. A metszetkészítő és síkba vetítő eszközök lehetővé teszik, hogy közvetlenül a tervmodellből hozzunk létre metszeteket és homlokzatokat, amelyeket rajzba illeszthetünk. Eközben a korábbi modellinformációkra támaszkodunk. Ezért azokat nem kell újból létrehozni a dokumentáció elkészítéséhez, hatékonyabb és olcsóbb a tervezés, valamint elkerülhetők a kézi újrakészítésből eredő hibák.

Az AutoCAD 2012-ben tovább bővültek a megosztásra használható hatékony eszközök, például az aktuális DWG fájlok korábbi DWG formátumban történő mentése vagy a DWF fájlok jelölőinformációkkal együtt történő importálása és exportálása. Továbbfejlesztették a DWF fájlok importálását és alávetített használatát. A rajzfájlok Adobe PDF formátumban is közzétehetők, sőt az ilyen formátumú dokumentumokat is használhatjuk alávetítésként. Elérhetővé tették az AutoCAD WS szolgáltatást, amelyen keresztül megoszthatjuk a rajzokat. A szolgáltatás használatához, a kiszolgáló eléréséhez be kell jelentkeznünk a WS rendszerbe. Az internetes kapcsolat mobil eszközökről is elérhető.

A felhasználói felületen csak kisebb változások történtek, szerkeszthetővé vált a tengelykereszt, pontosabbá vált az átlátszóság, megjelenés beállítása (például a takart vonalak esetében). Egy újabb gyorsmenü jelent meg a munkaterület bal felső sarkában, amellyel a nézetet, munkaterületeket állíthatjuk be.

Teljesen megváltozott a rajzelemek sík- és térbeli többszörözésének, kiosztásának folyamata. Ezzel együtt új kiosztási lehetőség (útvonal mentén), helyzet érzékeny szalag, gyorstulajdonság-beállítás jelentek meg. A kiosztással létrejövő új elemek asszociatív csoportként követik a forrásobjektum változásait, ugyanakkor a csoport bármely tagja egyedileg is módosítható.

A 3D felületek és szilárdtestek az AutoCAD programból való kilépés nélkül módosíthatók az Autodesk Inventor programjában. Így rugalmasan szerkeszthetők és ellenőrizhetők a legkülönbözőbb forrásból származó 3D alkatrészek.

A 3D modellekből asszociatív rajzokat generálhatunk, amelyek a modell különböző vetületi nézeteit ábrázolják.

A program támogatja a pontfelhőket, akár 2 milliárd pont adatainak beolvasása révén közvetlenül a modellező munkaterületen, gyorsan ábrázolhatók és illeszthetők az objektumok.

Az Autodesk Exchange új közösségi portál AutoCAD felhasználók számára. Innen multimédia tartalom, videók, e-tanulást segítő eszközök és más weboldalakról származó CAD-del kapcsolatos hírek tölthetők le, de az online súgó lapjai is ezen keresztül érkeznek.

A programmal intelligens dokumentáció automatikusan hozható létre. Modellek beolvashatók és dokumentálhatók a legkülönbözőbb alkalmazásokból (például  SolidWorks, Pro/ENGINEER, CATIA, Rhinoceros,  NX, Bentley, Microstation, Arc GIS).

Megjelent az automatikus parancssori kiegészítés. A parancsok begépelésekor vagy a parancssorban, vagy a dinamikus adatbevitel mezőjében választhatunk az adott karaktersorozattal kezdődő parancsok közül, ez is a gyorsabb és hibátlanabb parancskiadást szolgálja.

Asszociatív rajzokat hozhatunk létre Autodesk Inventor 3D modellekből, a modelltér 3D szilárdtestjéből vagy felületéből származó elrendezésekben.

Már az angol változat megjelenésekor elérhető a magyar nyelvű súgó és programdokumentáció. Ez utóbbi terjedelmes e-book formában, azonban úgy látjuk, mellette szükséges a mi kiadványunk is, részint mert néhol hiányos, részint mert az ilyen jellegű kézikönyvek csak a szakértők számára kezelhetők. A kezdők és az átlagos programfelhasználók könnyen eltévednek a rengeteg információ közt. A mi köteteink pedig (reméljük az Olvasók szerint is) didaktikusan épülnek fel, valahová a tankönyv és a részletes referencia közé sorolhatók.

38 új parancs és 38 új rendszerváltozó jelent meg.

Az AutoCAD 2012 binárisan kompatibilis az AutoCAD 2011 és az AutoCAD 2010 programmal, a korábbiakkal nem kompatibilis. Ez azt is jelenti, hogy a korábbi verziókhoz készített alkalmazásokat az ObjectARX 2012 könyvtárak felhasználásával újrafordítva lehet kompatibilissé tenni. Megeshet, hogy az ObjectARX 2012 könyvtárakkal elkészített alkalmazások nem működnek az AutoCAD 2011 vagy a korábbi verziókkal, ezekhez az ObjectARX 2010 könyvtárakat érdemes használni.

Bővebben

Excel 2010: Kimutatáseszközök megjelenítése

Az Excel 2010 alkalmazásban egyszerűbb a kimutatás­dia­gramokon végzett munka (például a közvetlenül végzett szűrés), továbbá a diagram átrendezése a mezők hozzáadása vagy eltávolítása révén.

A kimutatásdiagram összes mezőgombja, a mezőlista vagy a mezőfejlécek egyetlen kattintással elrejthetők a Kimutatáseszközök szalag Megjelenítés csoportjában.

Bővebben

Photoshop Lightroom 3: Vízjelezés

Photoshop Lightroom Watermark

Az interneten vagy más elektronikus formában közzétett képek védelmének egyik módja, hogy a képeket vízjellel látjuk el. A vízjel tartalmazza a szerzőségi információkat és gyakorlatilag eltávolíthatatlan a képről. A program korábbi változatában csak szöveges vízjelet alkalmazhattunk, a Lightroom 3 programban azonban már grafikus vízjeleket is.A könnyebb alkalmazhatóság érdekében beállításainkat elmenthetjük, és később újra alkalmazhatjuk. A beállítások rögzítik a vízjel szöveges vagy grafikus tartalmát, helyét, méretét, átlátszóságát stb.

Watermarking jelölőnégyzet bejelölésével nyomtathatjuk a képekre a következő listában beállított grafikus, vagy szöveges vízjelet, amellyel a képek tulajdonjogára hívhatjuk fel a figyelmet, vagy marketingüzenetet közvetíthetünk.

Bővebben

Excel 2010: Többszálú rendezés

Az Excel 2010-ben több szálon futó rendezést használhatunk, mely lehetővé teszi nagyméretű kimutatások és Excel-táblázatok gyors rendezését. A több szálon futó rendezés be-, illetve kikapcsolható.

Bővebben

Illustrator CS2: Rétegszedők támogatása

A Photoshop programban kialakított Rétegszedők (Layer Comps) paletta segítségével a több réteget tartalmazó képekhez különböző nézeteket állíthatunk be. Az elnevezhető nézetekben, réteg-összeállításokban rögzíthetjük a dokumentum különböző állapotait, rétegek eltérő helyzetét és láthatóságát. Az Illustratorban vezérelhetjük a csatolással vagy beillesztéssel beépített, illetve megnyitott Photoshop fájlok réteg-összeállításainak láthatóságát.

A rétegláthatóság szabályozásával beállíthatjuk például, hogy egyetlen gombnyomással váltsunk megbízónk egymástól eltérő szempontjainak megfelelően kidolgozott megoldások közt. Ennek köszönhetően e megoldások bemutatása megoldható több réteg láthatóságának átállítása nélkül, azaz elegendő a Rétegszedők palettában kiválasztani a megfelelő réteg-össze­állítást.

Amikor egy ilyen, rétegszedőket tartalmazó Photoshop állományt megnyitunk, akkor a fájl kiválasztását követően kell megadnunk, hogy melyik rétegszedőből importálunk (lásd az ábrát). Egyúttal beállíthatjuk a raszter-vektor átalakítás paramétereit is, miközben a szöveges objektumok szerkeszthetősége is megmaradhat.

Bővebben

Az AutoCAD 2011 újdonságai

Az AutoCAD 2011 a professzionális térbeli (háromdimenziós) műszaki rajzprogram, amellyel a rajzok hatékonyan és biztonsággal megoszthatók, publikálhatók, közzétehetők az interneten. A szoftver által kezelt DWG formátum széleskörűen ismert. Az AutoCAD programozható, rengeteg iparági alkalmazást fejlesztettek ki hozzá (Land, Map, Civil, Mechanical, Architectural Desktop) sőt a gyártó cég licenckezelési politikája szerint az LT változatról kedvezményes áron lehet váltani a többet tudó háromdimenziós változatokra. A rajz megosztását segíti a weben használható, írásvédett DWF (Design Web Format) is.

Az AutoCAD 2011 programváltozat – e-könyveinkben részletesen bemutatott – újdonságai:

Ismét továbbfejlesztették a síkbeli rajzeszközöket. Megváltozott az objektumok fogókkal végzett szerkesztése. Egyszerűen, ciklikus parancsismétléssel, vagy helyi menüből új csomó-, illetve fogópontokat illeszthetünk be, áthelyezhetjük a pontot vagy a fogóval kiválasztható szakaszt ívvé alakíthatjuk. A vonallánc darabok módosításához megjelent egy újabb, a csomópontok közti fogó. Ezekkel az eszközökkel könnyű alternatívát biztosítottak a korábbi VLEDIT, SPLINEDIT parancsokkal szemben. Az AutoCAD 2011-es változatában megjelent ciklikus parancskiadás a vonalláncok módosítását gyorsítja meg.

A SKICC paranccsal, szabad kézzel rajzolva vonalláncot hozhatunk létre, amely aztán csomó és iránypontjaival módosítható.

A régóta változatlan kitöltési parancsokat átalakították. Most még kényelmesebben állíthatjuk be a rajzelemek és azokon belüli szigetek kitöltését, amelyek számára egyszerűen átmenetes kitöltő színt és átlátszóság tulajdonságot is megadhatunk. A kitöltés automatikusan követi a kitöltött rajzelem átalakítását. A kitöltési minta a többi rajzelem mögé helyezhető. Mindehhez új szalagokat (Sraffozás létrehozása, Sraffszerkesztő) használhatunk, ezeken beállíthatjuk a hagyományos kitöltési tulajdonságok mellett az átlátszóságot és a háttérszínt is.

Egyszerűen, a helyi menü Kijelölt hozzáadása parancsával létrehozhatjuk a kijelölt rajzelem másolatát. Megjelent a hasonló objektumok kiválasztására szolgáló Hasonló kijelölése parancs. Elkülöníthetünk (ekkor a kiválasztotton kívüli rajzelemeket rejtjük el) és elrejthetünk objektumokat. Kiemelhetjük az XREF rajzhivatkozásokat.

A kiválasztott rajzelemeket – fóliájuktól független módon – elrejthetjük és megjeleníthetjük, elszigetelhetjük a többitől (ekkor a nem kijelölt rajzelemeket tesszük láthatatlanná).

A szöveg alapú vonaltípusokhoz beállítható a beágyazott szöveg iránya, amelyet megtart a program akkor is, ha módosítunk a vonalon. Frissítettek a tananyagokon is.

Komoly továbblépés történt a 3D felületek szerkesztése, a térbeli modellezés területén. A felületek a hálók csomópontjaival módosíthatók, egyszerűen szerkeszthetők, vághatók. Az ívelt térbeli felületekre egyszerűen vetíthetünk geometriát. A matematikai kifejezésekkel leírható görbék és hálók jellegzetes igazítási pontjaik, éleik áthelyezését, módosítását asszociatív módon követik.

Továbbfejlesztették a felületek térbeli hálós modellezését. A felületek módosítása, valamint a köztük keletkező hézagok eltávolítása is egyszerűen megoldható.

A szilárdtestek modellezésében is megjelent a sokszögvonalaknál megismert saroklekerekítés és lecsapás.

Az anyagok, fények és más tulajdonságok exportálhatók és importálhatók Autodesk FBX fájlokban.

A térbeli objektumokon is megjelent a ciklikus kiválasztás és parancskiadás lehetősége, amely gyorsabb rajzolást tesz lehetővé. Szintén továbbfejlesztették a kihúzás, forgatás térbeli felületképzés parancsokat.

Az AutoCAD 2011 programhoz új fejlesztéseket végeztek az előző változatban megjelent parametrikus tervezéshez is. A méret és geometriai kényszereket csoportosíthatjuk, ami a paraméterkezelőben megkönnyíti a kényszerek áttekintését.

Az AutoCAD 2011 programban kissé átalakították a felhasználói felületet. A rajzpapír alapesetben feketén, rácshálóval jelenik meg a modelltérben. Ezt természetesen módosíthatjuk a testre szabás során. A navigációs, nagyító eszközöket egy új navigációs sáv eszköztárban foglalták össze, amely a klasszikus és a 2D rajzolás és feliratozás munkatérben egyaránt alapértelmezetten megjelenik. A Munkaterületek eszköztár munkatér-választó listáját a gyorselérési eszköztár részévé tették. Itt választhatjuk a 3D alapok, valamint a 3D modellezés munkaterületet is. Módosult a tengelykereszt megjelenítés is.

Megváltozott a program üdvözlő képernyője is, amelyről oktató videók letöltését is indíthatjuk. Az Újdonságok áttekintése paranccsal most az interneten keresztül, az Autodesk egyik portálján tekinthetjük meg a 2009-2011-es változatok újdonságait. Megjelent a korábbi ToolTip segítség továbbfejlesztése, a ToolClips, amely az új Felület szalag ikonjai fölé mozgatott kurzor esetén animációban mutatja be az adott eszköz használatát.

Összesen több tucat új parancs és 75 új rendszerváltozó jelent meg.

Bővebben

Photoshop CS2: Expozíció javítása

Az alul- vagy túlexponált képek esetében az expozíció javítására a korábbi – kissé nehézkes – módszer helyett választhatjuk a Kép/ Kor­rekciók > Expozíció parancsot, amellyel könnyedén világosíthatjuk, illetve sötétíthetjük a képet úgy, mintha csak a fényképezőgépen állítanánk az expozíciós időt.

A beállítások elmenthetők, hogy a legközelebbi, esetleg hasonló okokból elrontott kép egyformán javítható legyen.

Bővebben

AutoCAD 2011: Továbbfejlesztett rajzeszközök

Ismét továbbfejlesztették a síkbeli rajzeszközöket. Megváltozott az objektumok fogókkal végzett szerkesztése. Egyszerűen, ciklikus parancsismétléssel, vagy helyi menüből új csomó-, illetve fogópontokat illeszthetünk be, áthelyezhetjük a pontot vagy a fogóval kiválasztható szakaszt ívvé alakíthatjuk.

A vonallánc darabok módosításához megjelent egy újabb, a csomópontok közti fogó. Ezekkel az eszközökkel könnyű alternatívát biztosítottak a korábbi PEDIT, SPLINEDIT parancsokkal szemben.

Bővebben

Access 2007: Új szolgáltatások 1.

Az adatlap nézetben egyszerűsítettek az új oszlopok, azaz adatbázis mezők felvételén is. Ehhez a sor (rekord) végén megjelenik egy Add New Fieldoszlop, ahol máris létrehozható az új mező. Új mezők létrehozásához felhasználhatjuk a mezősablon munkaablakot is. A már létrehozott mezők közötti választást jelentés és elrendezés nézetben a Design szalag használatakor a Field List munkaablak segíti.

Bővebben

Excel 2010: Továbbfejlesztett szűrés és rendezés

A szűrést továbbfejlesztették, hogy nagy mennyiségű adat elemzésére is alkalmas legyen. Az Excel 2010 alkalmazásban a több elemre történő szűrés sokkal gyorsabb, és nem látható adatokra (például rejtett összegekre) is vonatkozik az OLAP és nem OLAP szabványú kimutatásokban egyaránt.

Ugyanilyen továbbfejlesztett szűrési funkciót használhatunk az Excel Services alkalmazásban is.

Bővebben

AutoCAD 2004: Újdonságok

A rajzfájlok mérete már a 2004-es változatban csaknem a felére csökkent (ennél tömörebbre a tömörítő programok sem zsugoríthatják). A fájlformátum optimalizálásának köszönhetően a fájl megnyitása 33 százalékkal, mentése 66 százalékkal gyorsult az előző, 2002-es változathoz képest. A korábbi változatokkal összehasonlítva a változás még jelentősebb.

Könnyebbé vált az adatok megosztása és a rajzok terjesztése is. Ehhez használhatjuk a digitális aláírást, a jelszavas védelmet, a továbbfejlesztett .dwf fájlformátumot és az Autodesk webhelyéről ingyenesen letölthető (de az AutoCAD telepítőcsomaggal együtt is szállított) Autodesk Express Viewer programot is (ennek helyébe lépett később a szintén ingyenes Autodesk DWF Viewer). A közzétételből a bizalmas vagy közzétételre nem szánt rajzrészleteket letakarással kizárhatjuk. A .dwf fájlformátum többlapos rajzok és más rajzokból származó lapok közzétételére is alkalmas.

Megváltozott a licenckezelés is. A hálózati és hordozható licenckezelő sokkal rugalmasabb, hatékonyabb. A licencek most már legfeljebb harminc napra kikölcsönözhetők a távoli (például otthoni) használat számára, majd a használat után visszaadhatók. A kivétel természetesen csökkenti a központi munkahelyen egy időben használható licencek számát.

A Windows XP alatt a mozgató és nagyító (TOL és ZOOM) műveletek a rajzképernyő szélén túl is érvényesíthetők még a nézetablakok használata, mozgatása, átméretezése során is.

A felhasználói visszajelzések alapján úgy módosították a kezelőfelületet, hogy azon a mindennapi munka során leggyakrabban használt elemek könnyen elérhetők legyenek, ennek megfelelően módosították a DesignCentert, az eszköz és a tulajdonságpalettát, több művelet visszavonására és helyreállítására alkalmassá tették a „Vissza” és „Előre” parancsokat. A teljesen új eszközpaletták testre szabhatók, kiegészíthetők a munkacsoportban használt elemekkel, blokkokkal, kitöltési mintákkal, LISP rutinokkal. A termelékenységet növeli az is, hogy az előre elkészített és elemkönyvtárban tárolt elemek beillesztését a rajzba egyszerű „húzd és dobd” technikával megoldhatjuk.

A tartalom és a szabványok is könnyebben megoszthatók másokkal, így a munkacsoport tagjai könnyebben alkalmazhatják a házi szabványokat, rajzaik szabványnak megfelelősége könnyen ellenőrizhető, a szabványkövetési jelentés kinyomtatható, villámpostával továbbküldhető. Az új DesignCenter Online lap szolgál arra, hogy rajta keresztül i-drop formátumú rajztartalmakat, előre gyártott félkész termékeket (blokkokat, szabványokat, elrendezéseket, sőt teljes dwg fájlokat) az autodesk.com, vagy partner gyártók webhe­lyéről rajzunkba vontassunk.

Megszűnt a legfeljebb 256 szín alkalmazását engedő kötöttség. Most már akár 64 k (65536) színt is felhasználhatunk, színátmenetes kitöltéseket készíthetünk két különböző szín vagy ugyanazon szín különböző árnyalatai között. A színeket választhatjuk a nyomdászatban elterjedt (például PANTONE) színskálákból is. Így az AutoCAD programon belül, más szoftverek alkalmazása nélkül is minőségi prezentációs grafika állítható elő. A renderelt térbeli izometrikus nézeteket kinyomtathatjuk.

Bővebben

Photoshop CS5: Intelligens kijelölés

Jelentősen javítottak az eddig olyan esetekben bizonytalanul működött képkiválasztáson, amikor a kiválasztandó objektum határát valamilyen finoman cizellált részlet, például haj, vagy állati szőrzet jelenti. Az új kiválasztási eszközökkel pontosabban meghatározható a maszkok határa.

Régebben nagy nehézséget okozott volna az ábrán látható, vagy ahhoz hasonló kép szegélyének pontos kijelölése, annak híján viszont az új háttéren is megjelenik a régi háttér… A beállításokat alapértelmezésként eltárolhatjuk (Remember Settings).

Bővebben

Illustrator CS: Skicc hatás

Új grafikus hatással gazdagították a kínálatot. Az Effect/Stylize/Scribble paranccsal bármely görbét vázlatrajz (firka) szerűen alakíthatjuk át (lásd az ábrát). Az effektus opciói között beállítható a tollvastagságtól a vonásirányon át a vonások közötti távolságig és a változatosságig több lehetőség.

Bővebben


 

Köszönjük megtisztelő figyelmüket és reméljük viszontlátjuk Önöket webáruházunkban!

 

Üdvözlettel:

Dr. Pétery Kristóf

Mercator Stúdió

 

Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-65613/2013.

--
www.peterybooks.hu | Kapcsolatmessage
--
Nem kér további hírlevelet?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük