2014/6 hírlevél

mail
Többet|Gyorsabban|Kevesebbért

 

Elektronikus Könyvkiadó

Hírlevél 2014. június 28.
Kérjük, ossza meg másokkal is: Facebook LinkedIn Twitter Hyves Google+

Kedves Látogató,

Ön a 2014/6. hírlevelünket olvassa, melyet azért kapott meg, mert korábban érdeklődött termékeink iránt és regisztrált honlapunkon. Ha nem kér további hírlevelet, a levél alján látható hivatkozásra kattintva leiratkozhat. Ha tetszik szolgáltatásunk, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a regisztrációra!

A célunk, hogy túlságos megterhelés nélkül tájékoztassuk Önöket kiadónk és a leggyakrabban használt szoftverek újdonságairól, valamint hasznos tippeket, trükköket, technikákat mutassunk be. Ennek érdekében feliratkozott olvasóinknak háromhetenként küldjük a hírlevelet, amely a szoftverblog napi frissítésű linkjeire utaló hivatkozásokat és a friss könyvmegjelenések értesítőit tartalmazza.

Felmérést indítottunk, hogy pontosabban igazítsuk hírlevelünk küldési gyakoriságát az Önök igényeihez. Kérjük válaszoljanak két kattintással a feltett kérdésre!


Közelmúltban jelent meg, illetve került kínálatunkba

Mikszáth Kálmán: Mikszáth Kálmán levelezése (ingyenes)

Karinthy Frigyes: Karinthy Frigyes összes költeménye

Móricz Zsigmond: A boldog ember

Rejtő Jenő: A boszorkánymester

AutoCAD LT 2015 – Blokkok, Xrefek – magyar változat 

AutoCAD LT 2015 – Fóliák, tulajdonságok – magyar változat

AutoCAD LT 2015 – Kezdő lépések – magyar változat

AutoCAD LT 2015 – Megjelenítés – magyar változat

AutoCAD LT 2015 – Rajzelemek – magyar változat

AutoCAD LT 2015 – Rajzméretezés – magyar változat

AutoCAD LT 2015 – Rajzmódosítás – magyar változat

AutoCAD LT 2015 – Szövegkezelés – magyar változat

AutoCAD LT 2015 – Testre szabás – magyar változat

AutoCAD LT 2015 – Változók, lekérdezések – magyar változat

AutoCAD LT 2015 – Biblia – magyar változat


Szoftverblog cikkek

Illustrator CS3: Újrafestés

Szerkesztés/Színek szerkesztése/Újraszínezés készlettel paranccsal egy szempillantás alatt átszínezhető az akár bonyolult, összetett rajz, vagy annak kijelölt része is. Ehhez is a harmonizáló színekből összeállított élőszín csoportokat használhatjuk fel.

Ugyanakkor egyetlen szín lecserélése is könnyen elvégezhető.

Bővebben

AutoCAD LT 2012: Újdonságok

A 2012-es változat újdonságai:

Teljesen átdolgozták a Súgót, amelyet most az Autodesk Exchange ablakon keresztül érünk el. Sajnos az újdonságok bemutatása is csak néhány animált film elérésére változott.

A Content Explorer ablakban tartalmakat (rajzfájlokat, blokkokat és stílusokat) érhetünk el az Autodesk Seek szolgáltatásán keresztül, vagy helyi, illetve hálózati mappákban, amelyeket beilleszthetünk rajzunkba.

Az AutoCAD LT 2012-ben tovább bővültek a megosztásra használható hatékony eszközök, például az aktuális DWG fájlok korábbi DWG formátumban történő mentése vagy a DWF fájlok jelölőinformációkkal együtt történő importálása és exportálása. Továbbfejlesztették a DWF fájlok importálását és alávetített használatát. A rajzfájlok Adobe PDF formátumban is közzétehetők, sőt az ilyen formátumú dokumentumokat is használhatjuk alávetítésként. Elérhetővé tették az AutoCAD WS szolgáltatást, amelyen keresztül megoszthatjuk a rajzokat. A szolgáltatás használatához, a kiszolgáló eléréséhez be kell jelentkeznünk a WS rendszerbe. Az internetes kapcsolat mobil eszközökről is elérhető.

Bővebben…

PowerPoint 2007: Új nézet

PowerPoint 2007 Alapok

Kétmonitoros rendszeren aknázhatjuk ki az Előadói nézet használataelőnyeit (a parancsot A PowerPoint beállításai párbeszédpanel Testreszabás lapjáról vehetjük fel a gyorselérési eszköztárba). Ekkor az előadó az előadását jegyzetekkel támogató nézetet lát, míg a hallgatóság a kész diákat figyelheti meg.

Bővebben

Excel 2010: Microsoft Office Backstage nézet

A menüszalag kiegészítő szolgáltatása a Microsoft Office Backstage nézet, amely a Fájl szalagfülre kattintva bukkan elő, ezért a továbbiakban az egyszerűség kedvéért Fájl menünek is nevezzük, bár a hagyományos menühöz képest sokkal több új szolgáltatást nyújt.

Míg a hagyományos menük csak a parancsok bevitelére szolgálnak, addig a Backstage nézet a parancsok kiadására nyomógombokat, nyomógomb almenüket, hivatkozásokat is alkalmaz, információkat jelenít meg a szerkesztett dokumentumról, megjeleníti annak nyomtatási képét. Segítségével létrehozhatunk, megnyithatunk, meg­oszthatunk, és kezelhetünk munkafüzeteket, beállíthatjuk a program működését.

Bővebben…

Office 2007: Újdonságok II.

Office 2007 könyvek

Az alapállapotban, szövegrögzítéskor használt Kezdőlap szalag a legfontosabb szerkesztési, formázási utasításokat, illetve azok szimbólumait tartalmazza. A stílusok alkalmazása egyszerű, az egérkurzor alatti stílust azonnal mutatja a szövegen, ha tetszik, kattintsunk a stílus szimbólumára (például a Címsor 1 gombra), ezt követően a program véglegesíti a választást a szövegen. A teljes stíluspalettát a Stílusok feliratot követő kis jelre kattintva hozhatjuk elő. Ugyanígy jeleníthetjük meg a részletes karakter és bekezdésformázáshoz szükséges – a korábbiakkal szinte teljesen megegyező tartalmú – párbeszédpaneleket a Betűtípus és a Bekezdés feliratok melletti kis ikonokra kattintva.

Beszúrás szalag választása után illeszthetjük be a legkülönbözőbb diagramokat.

Bővebben

InDesign CS2: Ismételt átalakítás

InDesign CS2 Biblia

Az átalakítások egy része automatikusan ismételhető. A méretezés, torzítás, forgatás, igazítás így könnyebben alkalmazható.

Bővebben

Photoshop CS: 32 bites HDR

32 bites csatornánkénti színmélységű HDR (High Dynamic Range – Magas Dinamikus Tartomány) képeket is készíthetünk és szerkeszthetünk. Az ilyen módon, több (köztük alul- és túl-) exponálásból, különböző érzékenységgel készített felvételből egyesített képen mélyebbek a sötét színek és a világosabb tartomány is szélesebb, a színek szinte valódinak tűnnek. A HDR képekkel kapcsolatban érdemes megnézni Paul Debevec honlapját (www.debevec.org címen), feldolgozásra szolgáló eszközt pedig a www.hdrshop.com címen találunk.

A képek egyesítését a Fájl/Automatizálás Egyesítés HDR fájlba paranccsal végezzük (lásd az ábrát). Érdemes kísérleteznünk a Minták\Merge to HDR mappában található állományokkal. Az egyesítés párbeszédpanelen a képsorozat egyes képei jelölőnégyzetekkel ki- és bekapcsolhatók, de állíthatjuk a fehérpont helyét is. E képeket a HDR mellett elmenthetjük Photoshop .psd, nagy dokumentumformátum .psb, OpenEXR .exr, Portable Bitmap .pbm, .pgm stb. és TIFF formátumokba. Ha a későbbi feldolgozáshoz is a Photoshopot használjuk, akkor ne a HDR formátumot válasszuk, mert ezt a Photoshop jelenleg nem nyitja meg.

Bővebben…

Access 2007: Új szolgáltatások 3.

Már az Access adatbázis-kezelőből is exportálhatunk eszköz­független Adobe PDF (Portable Document Format) vagy ennek utód­jaként tervezett Microsoft or XPS (XML Paper Specification) formátumba. A cél mindkét esetben ugyanaz: úgy publikálni az adatokat, hogy azokat akár jelszóval, digitális aláírással védjük, és a lehető legtöbb platformon elérhető legyen, mégpedig a nyomtatással megegyező megjelenésben.

Az Access 2007 programba, vagy innen egyébként a korábbiaknál könnyebben, varázsló segítségével importálhatunk és exportálhatunk akár Excel táblákat is.

Bővebben

InDesign CS2: Metaadatok a dokumentumban

A dokumentumokat automatikusan beágyazódó, illetve manuálisan kiegészíthető információkkal (fontok, színkészletek a dokumentumban, copyright adatok, kulcsszavak) látja el a program, amelyeket felhasználhatunk a fájlok megkeresésére is.

AutoCAD 2007: Újdonságok

A 2007-es változatban olyan jelentős újdonságok jelentek meg, amelyekre már régen volt példa. Így újfajta térbeli objektumokat hozhatunk létre, azokat új eszközökkel alakíthatjuk, átalakították ismét a felhasználói felületet és továbbfejlesztették a navigációt.

A 3D objektumok létrehozása során 3D primitív testeket, soklapú testeket, csavarvonalat hozhatunk létre (melyet egyszerűen átalakíthatunk például rugóvá). A szilárdtesteket kialakíthatjuk söpréssel vagy pásztázással is, de szintén új objektumokat hozhatunk létre a vastagítással és szeléssel.

Bővebben…

Excel 2010: Továbbfejlesztett feltételes formázás

Továbbfejlesztették a feltételes formázást is. Több ikonkészletet érhetünk el, többek között háromszögeket, csillagokat és dobozokat használhatunk. A különböző ikonkészletek tartalma tetszőlegesen keverhető.

Meghatározott értéktartomány ikonjai elrejthetők, például megtehetjük, hogy csak a magas haszonhoz tartozó ikonokat jelenítjük meg, egyúttal a többi ikont elrejtjük.

Bővebben

Access 2007: Új szolgáltatások 4.

A csoportosítás, rendezés és összegzés is egyszerűbbé vált. Az adatlap nézetben az utolsó sor alatt összegsort állíthatunk be – hasonlóan az Excel táblázatkezelőhöz – amelyben néhány gyakori függvény használatával megjeleníthetjük az oszlop (mező) összegét, átlagát, legkisebb értékét stb.

Az Office Access 2007 alkalmazásban megjelent Microsoft Office diagnosztika tesztsorozat segítségével könnyebb feltárni, hogy miért omlik össze a számítógép, illetve a helyreállításához is jobb reménnyel foghatunk. A diagnosztikai tesztek végén egyes problémákra közvetlen megoldást, mások megoldásához pedig követendő utat kapunk.

Bővebben

Windows 7: Paint

A továbbfejlesztett rajzolóprogramban egyrészt megjelent a Microsoft Office-szerű szalag, másrészt néhány hasznos új funkció. Többek között a szövegek többféle módon formázhatók, hátterük átlátszó vagy tömör lehet, a festőeszközök újfajta tulajdonságokkal ruházhatók fel, új kijelölési, kivágási lehetőségek jelentek meg, vektoros alakzatokat hozhatunk létre.

Bővebben

InDesign CS2: PDF fájlok automatikus átvétele

A PDF dokumentumokból átvett oldalsorozatot egyszerű, a minden egyes oldal kezdetét meghatározó kattintással, illetve a befoglaló keret átméretezésével szúrhatjuk be. A Fájl/Elhelyez paranccsal kiválasztott dokumentumhoz akkor jelenik meg a PDF elhelyezése párbeszédpanel, ha az Elhelyez párbeszédpanelen bejelöltük az Importálási beállítások megjelenítése jelölőnégyzetet (lásd az ábrát).

A párbeszédpanelen pedig beállíthatjuk, hogy mely oldalakat, valamint rétegeket illesztjük be.

Bővebben

Photoshop CS: PDF bemutatók készítése

Photoshop CS könyvek

Egyszerű módon, a Fájl/Automatizálás/PDF bemutató paranccsal készíthetünk diavetítéseket a megadott vagy megnyitott képállományokból. A diabemutatók felügyelet nélkül, automatizáltan, vagy manuális vezérléssel lejátszhatók bármely számítógépen, csak az ingyenes Acrobat (Adobe) Reader program szükséges a vetítéshez. A bemutatókat jelszóval védhetjük.

Bővebben

Office 2007: Újdonságok III.

Az Excel 2007 természetesen ugyanezeket a felhasználói felületelemeket alkalmazza. Funkcionalitásában annyiban bővült, hogy megjelent néhány OLAP adatkocka elemzésére szolgáló függvény és rengeteg új diagramsablon.

Az adatok értelmezéséhez már a szerkesztés közben is segítséget kapunk. A cellák adattartalmán érvényesülő többféle feltételes formázást alkalmazhatunk, amely a cellaérték mellett jelenik meg. Ilyen feltételes formázás lehet a cella színezése (ez az egyetlen ilyen lehetőség, mely ismert volt korábban is), szimbólumok alkalmazása, amely mutatja, hogy például a cella a teljes adattartomány melyik kvantilisébe tartozik vagy éppen az értékkel arányos oszlopdiagramokat alkalmazhatunk.

Az értékarányos oszlopdiagramok, ikonok a kijelölt cellatartományt vizsgálják át és annak legkisebb és legnagyobb értéke közötti területet osztják fel. A megjelenítéshez nagyon sok előre elkészített szabály választható a grafikus palettából, itt ezek is úgy működnek, hogy a kurzor alatti ikonnak megfelelően azonnal megjelenik a formázás, amit – ha tetszik – a kattintással érvényesíthetünk.

Ugyanígy, minta alapján formázhatjuk a táblázatot vagy a cellákat. Minden ilyen, minta alapján végzett formázás azonban részletesen testre szabható. A feltételes formázásokhoz például a Feltételes formázáskinyíló Új szabály parancsával készíthetünk új szabályt.

Bővebben…

Photoshop Lightroom 2: Duál monitor támogatás

Photoshop Lightroom 2 könyvek

Kétmonitoros környezetben kényelmesebben és gyorsabban tudunk dolgozni. Beállíthatjuk, hogy az egyik monitor a katalógus nézetet, míg a másik egy kiválasztott kép felnagyított részletét jelenítse meg. Így munkánk sebessége jelentősen gyorsítható. A katalógus nézet miniatűrjei egyszerűen nagyíthatók, így könnyebb a feldolgozandó kép kiválasztása.

Bővebben

Excel 2010: Többszintű, névvel ellátott (MDX) halmazok

Többszintű, névvel ellátott (MDX) halmazokat használhatunk. MDX-szerkesztő segítségével bonyolultabb halmazokat is létrehozhatunk, vagy az MDX nyelv ismerete nélkül használhatjuk a párbeszédpaneles megoldást. A névvel ellátott halmazok használatát a kimutatások és az OLAP-képletek is támogatják. Ezekkel olyan OLAP-kimutatások készíthetők, amelyek a különböző üzleti helyszíneken eltérő mértékegységeket használnak.

Bővebben

Photoshop CS2: Nem négyzet alakú képpontok használata

A videón, illetve TV-n történő megjelenítéshez újabb menüpontok kerültek a Kép menübe.A Pixelméretarány almenü parancsaival roppant egyszerű az NTSC, PAL vagy anamorfikus torzítású képek készítése. Láthatjuk a kép végső megjelenését is (lásd az ábrát), melyet a kép címsorában a [méretezett] felirat kísér.

A pixelméretarány korrekció csak a megjelenítés ellenőrzésére szolgál. Egyéni pixelméretarányt is beállíthatunk, vagy alkalmazhatjuk a beépített menüből választható arányokat, de a munkához a szokásos négyzet alakú pixelek alkalmazása a megfelelő. Erre a torzított pixelméretaránnyal mentett kép megnyitásakor a program is felhívja figyelmünket.

Bővebben…

AutoCAD 2008: Újdonságok

A mérettűréseket igazították, paraméterezhetővé tették a szögméretek helyét (szögön belülre vagy kívülre), sugárméretekhez bevezették az ívsegédvonalat. A meglévő méretekhez ellenőrizendő méretjelölést alkalmazhatunk, amely jelzi, hogy a megfelelő minőségbiztosítás érdekében az adott méretet vagy tűrést milyen gyakran kell ellenőrizni. Méretmegtöréseket készíthetünk, beállíthatjuk a méretek közötti távolságot. Új rajzelem a többszörös mutató, amely több beállítással rendelkező objektum.

A táblázatokkal kapcsolatos igen fontos újítás, hogy a táblázatadatokat a közismert Microsoft Excel táblázataiból csatolva illeszthetjük be, így az adatkapcsolat biztosított a táblázat és a rajz között. Bármely módosítás egyszerűen átvezethető a két fájl között. Az összes csatolt adat egyszerűen frissen tartható és szinkronizálható. Bővítették a táblázatstílusokat. Az új formátumbeállításokkal szintén könnyen hozhatunk létre táblázatot, de meglévő táblázatból is készíthetünk stílust, amellyel egységesíthető a táblázatok megjelenése. Nagy jelentőségű az új Adatkiemelés varázsló, amellyel a rajz objektumainak (blokkokat, attribútumok is) adataiból kigyűjtött tulajdonságadatokat Excel munkalaphoz csatolhatjuk vagy exportálhatjuk. Az oszlopok átrendezhetők, elrejthetők, tartalmuk sorba rendezhető.

Továbbfejlesztették a fóliákat is, a papírtérbeli nézetablakonként eltérő tulajdonságokat adhatunk meg. Ennek megfelelően a Fóliatulajdonság-kezelőben öt új oszlop jelent meg, amelyben a fóliatulajdonság-felülírások (NA fagyasztás, NA szín, NA vonaltípus, NA vonalvastagság, NA nyomtatási stílus) rögzíthetők az aktuális nézetablakra. Ha ilyen tulajdonságokat használunk, akkor ezekhez a program automatikusan létrehoz egy szűrőt is. A zárolt fóliák halványíthatók.

Új feliratozásléptékezési szolgáltatásokat vezettek be, amelyekkel a nézetablakok léptéktényezőjétől függetlenül mindig helyesen megjelenő szöveget, méreteket, tételszámot, blokkot, attribútumot, sraffozást hozhatunk létre. A bekezdéses szöveg objektumot úgy módosították, hogy amint lehet, automatikusan több hasábban jelenjen meg a szöveg. Többsoros attribútumokat is létrehozhatunk.

Új szolgáltatás, hogy a bemutatókban fotometrikus fényekkel, világítótestekkel, valós anyagábrázolás mellett jeleníthetjük meg az objektumokat. A látványhűség a 2008-as verzióban mentett, de korábbi verzióban megnyitott rajzokban is megmarad.

A felhasználói felületen csak kisebb változások történtek. Ha 2D rajzolást végzünk, akkor a munkaterületen, a műszerfalon csak a 2D rajzoláshoz és a feliratozáshoz kapcsolódó gombok és vezérlőelemek jelennek meg. A rajz állapotsorába kerültek a feliratok léptékezésének eszközei. Átalakították a helyesírás-ellenőrzőt is. Most az ellenőrzés a teljes rajzon vagy a megadott területeken is végrehajtható, ha a program hibát talál, akkor fókuszál a hibára és kiemeli az elírt szót.

Bővebben…

Illustrator CS4: Több rajztábla

A vásznon, munkaasztalunkon legfeljebb 100 munkaterületet, rajzlapot, rajztáblát (Artboard)helyezhetünk el, így nagyobb projektjeink összes grafikus munkája egy fájlban őrizhető, sőt így könnyen alkalmazhatjuk ugyanazokat a motívumokat, grafikus stílusokat és egyéb hasznos kiegészítőket a különböző rajzlapokon (lásd az ábrát). Ez a megoldás sokkal kellemesebb, hatékonyabb munkát tesz lehetővé, mintha a szükséges rajzelemeket és tulajdonságokat különböző dokumentumok között mozgatnánk.

A rajztáblák átfedhetik egymást, elrendezhetők egymás mellett és felett is. A rajztáblák egyenként vagy csoportosan nyomtathatók, exportálhatók, a kijelölt tartományból vagy a teljes dokumentumból többoldalas PDF fájlt menthetünk.

Bővebben…

Photoshop CS: Új vizuális fájlböngésző

Eddig csak a konkurens programok segítették a fájlmegnyitást az állományok mintaképének megjelenítésével. A korábbi Photoshop verziókban erre más cégek fejlesztéseit használhattuk, míg a 7.0-ás változatban ez a fontos szolgáltatás is a Photoshop része lett. A CS változatban módosítottak az állományböngészőn, mely a képek rangsorolását is biztosítja.

Ebből nőtt ki az Adobe Bridge, amely komplett állománykezelő alkalmazás, önállóan is megtalálható, indítható a Windows XP Start menüjéből, a Minden program almenüből. Ebben nézőképet láthatunk az Adobe fájlformátumokról, megtekinthető az Adobe Version Cue projekt, valamint szerkeszthetők a fájlokhoz tartozó meta­adatok.

Az Adobe Bridge JavaScript nyelven programozható, ez felhasz­nál­ható a munkafolyamatok automatizálására is.

A fájlböngésző most teljesen új, önálló ablakban jelenik meg és saját menüsort is kapott, amelyben főként az egyébként a Fájl menüben megtalálható parancsokat adhatjuk ki. A képböngésző a szerkesztőablak jobb felső sarkában található  Ugrás a Bridge alkalmazásba gombra kattintva, illetve a Fájl/Tallózás paranccsal vagy a Ctrl+Shift+O billentyűkombinációval indítható, és az ablak alján látható ikonnal, valamint a Nézet menüjében, valamint a szűrés gombbal legördíthető menüben megtalálható parancsokkal befolyásolhatjuk működését, a megtalált képfájlok megjelenési módját (lásd az ábrát).

A fájlokat a hagyományos módon, a Ctrl billentyű nyomva tartása közben végzett kattintással is kiválaszthatjuk. Hasznos szolgáltatás a Címke vagy a helyi menü parancsaival a kép különböző színű címkézése, illetve a képek minősítése után az ablakban megjelenő fájlok szűrése. Az így megjelölt fájlok mellett kis csillagok jelzik a minősítést, valamint színes sáv mutatja a kategóriát, amelyek szűrési feltételként felhasználhatók.

A fájlböngészővel egyszerre több képet is megnyithatunk, rajtuk különböző műveleteket hajthatunk végre a képek betöltése nélkül is.  Ezeket a parancskötegeket a fájlböngésző Eszközök/Photoshop almenüjében találjuk.

Bővebben…

Photoshop Lightroom 2: Könyvtárak

A digitális kamerából letöltött, vagy kártyaolvasóval beolvasott fényképek tárolása természetesen nemcsak a Lightroom könyvtárában, hanem más, helyi vagy hálózaton elérhető mappában is megoldható. Az új könyvtárkezelési (Library) modul segítségével a képek tárolási helye, mérete, valamint a teljes és a rendelkezésre álló szabad tárterület mérete egyszerűen megállapítható.

Új mappákat hozhatunk létre a Folders palettában, a + ikonra kattintva anélkül, hogy el kellene hagynunk a programot, tehát nem kell ideiglenesen sem átlépnünk a Windows fájlkezelőjébe.

Bővebben…

PowerPoint 2007: A PowerPoint szalagjai I.

Kezdőlap szalag a prezentáció létrehozásának, formázásának legfontosabb parancsait tartalmazza. Itt a korábban megismert parancsok mellett jelentősebb újdonságokat is találunk.

A szalagon minden, a diaképek beillesztésével, a bekezdések formázásával, a szövegírással, javítással, szerkesztéssel kapcso­latos utasítást megtalálunk. A részletes beállítási lehetőségek (vagyis a Formátum menü parancsai) itt sem látszanak, ezeket most csak a megfelelő paramétercsoport (például Betűtípus, Bekezdése) alján látható kis ikonra kattintva hozhatjuk elő. Így az Office vágólapját tartalmazó munkaablak megjelenítéséhez a mutatót mozgassuk a Vágólap paramétercsoport jobb alsó sarka fölé, majd kattintsunk az egér bal gombjával.

Bővebben…

PowerPoint 2007: A PowerPoint szalagjai II.

Általában elegendő a szalagról köz­vetlenül elérhető néhány formázási lehetőség, a leg­fontosabb műve­letek minden­képpen a szalagra kerültek. Új dia beszúrásához kat­tintsunk az Új diagombra, majd a megjelenő listából válasszunk elrendezést az új dia tartalma számára.

Ha ezen az elrendezésen később módosítani szeretnénk, akkor az Elrendezés gombra kell kattintanunk. Ekkor egy hasonló menü nyílik ki, ame­lyen új elrendezést adhatunk a már esetleg rögzített tartalomnak. A korábbi tartalom álta­lában nem vész el, csak új helyre kerül.

A diaképek tartalmazhatnak külön­böző táblázat, diagram, kép, ClipArt ábra, SmartArt grafika vagy film objektumokat. Az ilyen tartalmak ké­sőbbi beillesztéséhez a legegy­sze­rűbb, ha már az elrendezés válasz­tásakor a Tartalomrész típusú dia­minták közül választunk, mert ilyen­kor a diaképbe beke­rül egy ikon­csoport, amelynek egyes elemeire kattintva a kívánt objektum betölt­hető.

Az alapvető formázások itt is az Office többi programjához hasonló módon hajthatók végre.  A szalagon el­helyezett stílusválasztó gombok és az onnan legördíthető stílus lista mintái fölé mozgatva az egérmutatót, a

stílus beállításai azonnal megjelennek a kijelölt szövegrészen vagy a dia teljes szövegtartalmán.

Bővebben…


 

Köszönjük megtisztelő figyelmüket és reméljük viszontlátjuk Önöket webáruházunkban!

 

Üdvözlettel:

Dr. Pétery Kristóf

Mercator Stúdió

 

Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-65613/2013.

--
www.akonyv.hu | Kapcsolatmessage
--

 

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük