2014/3 hírlevél

mail
Többet|Gyorsabban|Kevesebbért

 

Elektronikus Könyvkiadó

Hírlevél 2014. március 28.
Kérjük, ossza meg másokkal is: Facebook LinkedIn Twitter Hyves Google+

Kedves Látogató,

Ön a 2014/3. hírlevelünket olvassa, melyet azért kapott meg, mert korábban érdeklődött termékeink iránt és regisztrált honlapunkon. Ha nem kér további hírlevelet, a levél alján látható hivatkozásra kattintva leiratkozhat. Ha tetszik szolgáltatásunk, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a regisztrációra!

Az ajánlások – és reményeink szerint tetszésnyilvánításuk – céljára ajánljuk figyelmükbe fenti megosztó gombjainkat is.

A célunk, hogy túlságos megterhelés nélkül tájékoztassuk Önöket kiadónk és a leggyakrabban használt szoftverek újdonságairól, valamint hasznos tippeket, trükköket, technikákat mutassunk be. Ennek érdekében feliratkozott olvasóinknak háromhetenként küldjük a hírlevelet, amely a szoftverblog napi frissítésű linkjeire utaló hivatkozásokat és a friss könyvmegjelenések értesítőit tartalmazza.

Webáruházunk megújult. A megújulás nemcsak új designt, reszponzív, az összes megjelenítő eszközre optimalizált megjelenést, hanem új klasszikus és szakkönyv kiadványokat, a régieknél jelentős, akár 60 %-os árcsökkentést is hozott! Az árcsökkentést a jövőben is folytatjuk, hogy érdemes legyen visszatérni.

Reméljük, érdemes lesz visszatérni hamarosan megjelenő újabb klasszikus szépirodalmi és informatikai szakkönyveinkért is.

Idén várható: Radnóti, Rejtő, Karinthy, Móricz, Babits kötetek, valamint AutoCAD 2015, AutoCAD LT 2015, Windows 8, ECDL (Open- és LibreOffice verziók), Photoshop Elements 13, Photoshop Lightroom 6, CorelDRAW X7, Corel Photo-Paint X7, CorelCAD, SmartDraw, Access 2013 összefoglaló “bibliák” és részletező kötetek.


Közelmúltban jelent meg, illetve került a webáruházba

Eötvös József: A falu jegyzője

Rejtő Jenő: Csontbrigád

Jules Verne: A Chancellor

Móricz Zsigmond: A boldog ember

Móra Ferenc: Dióbél királyfi

Klasszikus versek: Ábrányi Emil költeményei


Szoftverblog cikkek

Photoshop CS5: Új Photoshop Camera Raw

Egyre több digitális kamera alkalmas arra is, hogy az elterjedt jpg, esetleg tif formátumok mellett elmentse a feldolgozatlan, nyers képet is. Ezeket általánosan raw fájloknak nevezzük,bár csaknem mindegyik gyártó eltérő formátumot használ. Az Adobe folyamatosan nyomon követi e fájlok megjelenését és rendszeres frissítéseivel igazodik az újdonságokhoz. Jelenleg mintegy ötvenféle digitális kamera képformátumát képes a program beolvasni.

A Photoshop CS 5-höz adott, a nyers képfájlok feldolgozására szolgáló Photoshop Camera Raw 6 bővítmény segítségével a nyers képeken a korábbiaknál hatásosabban távolíthatjuk el a képzajt a kép színeinek és részletgazdagságának megőrzése mellett. Javíthatjuk a szegélyek mellett fellépő színeltéréseket (kromatikus aberráció – lásd az ábrát) is.

Beállíthatjuk a kép szemcsézettségét, hogy szervesebb megjelenést kölcsönözzön a képnek. Több szabályozási lehetőséget használhatunk a vágás utáni peremsötétedés (vignettálás) korrigálásához, az objektívtorzítások javításához. Az új eljárás segít a képélesség javításában is.

Bővebben

Photoshop CS5: Javított cseppfolyósító eszköz

Jelentősen javítottak a Szűrő/Cseppfolyósítás paranccsal, vagy a Ctrl+Shift+X billentyűkombinációval indítható cseppfolyósító eszköz (Liquify) szolgáltatásain. Az új változatban az előnézeti kép nagyítható és több lépés visszavonását engedi (lásd az ábrát).

Csak a teljes képen alkalmazható a parancs, mely a kép átalakítását a ráillesztett rácsháló rácspontjainak, éleinek elmozdításával megadott módon végzi, egyelőre azonban csak 8 bites (RGB) színmélység mellett. Az ábra bal oldalán látható torzítási eszközök száma is szaporodott (9-ről 12-re). A torzítást a raszterizált képen hajtja végre a program, így a korábban meghatározott vektoros elemek, szövegek ezután már nem módosíthatók. A parancs végrehajtása előtt kerül sor a raszteresítésre, amire a program figyelmeztet.

A torzításhoz használt rácshálót későbbi felhasználás számára .MSH fájlban elmenthetjük. Az elmentett rácshálót egy másik képen is alkalmazhatjuk.

Bővebben

Word 2010: Új fordítási szolgáltatások

Az új fordítási szolgáltatásokkal a dokumentum teljes egésze, egy kijelölt részlete vagy a kurzor alatti része lefordítható. Az utóbbi, tehát a kurzor alatti szó, vagy kijelölt kifejezés fordítására használt minifordítóban találunk egy eszközt arra is, hogy a lefordított szó kiejtését meghallgassuk (bár ez nem mindig működik, viszont a fordítás a vágólapon keresztül tetszőleges helyre beilleszthető).

Bővebben

Photoshop Lightroom 3: Áttervezett importálás

A korábbi egyszerű párbeszédpaneles megoldással szemben most a grafikus felületen választhatjuk ki a képek forrását.

Az importálási beállításokkal megadhatjuk, hogy akár teljes alkönyvtárakat, vagy csak a kijelölt képeket importáljuk, hová kerüljenek a képek és azokon a beolvasás során milyen műveletet végezzünk (elnevezés, másolatkészítés, kulcsszó-hozzáadás).

Bővebben

Illustrator CS5: Alakzatformáló

Az interaktív  alakzatformáló eszközzel egyszerűbb, elemi alakzatokból egyesíthetünk összetett alakzatokat, vagy bonyolult alakzatokat darabolhatunk fel. Az eszközt alkalmazhatjuk egyszerű és összetett görbéken egyaránt. Az egyesítéssel létrehozott új alakzat általában könnyebben kezelhető, mintha több külön alakzatot kellene együtt, csoportként mozgatnunk.

Az eszköz alapállapotban egyesíti a kijelölt elemeket, ekkor egy + jel jelenik meg a kurzor mellett. A törlés üzemmódba az Alt billentyű nyomva tartásával válthatunk. Az eszköz beállításai közt megadhatjuk, hogy felismerje a hézagokat (Gap Detection), kiemelje a kitöltéseket (Fill) és a szerkeszthető körvonalakat (Highlight Stroke when Editable).

Bővebben

InDesign CS2: Új vizuális fájlböngésző

Eddig csak a konkurens programok segítették a fájlmegnyitást az állományok mintaképének megjelenítésével. A CS változatban módosítottak az állományböngészőn, mely a képek, dokumentumok rangsorolását is biztosítja.

Ebből nőtt ki az Adobe Bridge, amely komplett állománykezelő alkalmazás, önállóan is megtalálható, indítható a Windows XP Start menüjéből, a Minden program almenüből. Ebben nézőképet láthatunk az Adobe fájlformátumokról, megtekinthető az Adobe Version Cue projekt, valamint szerkeszthetők a fájlokhoz tartozó meta­adatok.

Az Adobe Bridge JavaScript nyelven programozható, ez felhasz­nál­ható a munkafolyamatok automatizálására is.

A fájlböngésző most teljesen új, önálló ablakban jelenik meg és saját menüsort is kapott, amelyben főként az egyébként a Fájl menüben megtalálható parancsokat adhatjuk ki. A képböngésző a szerkesztőablak felett, az opciós eszköztár jobb oldalán található  Ugrás a Bridge alkalmazásba gombra kattintva, illetve a Fájl/ Tallózás paranccsal vagy a Ctrl+Alt+O billentyűkombinációval indítható, és az ablak alján látható ikonnal, valamint a Nézet menüjében, valamint a szűrés gombbal legördíthető menüben megtalálható parancsokkal befolyásolhatjuk működését, a megtalált képfájlok, dokumentumok megjelenési módját (lásd az ábrát).

A fájlokat a hagyományos módon, a Ctrl billentyű nyomva tartása közben végzett kattintással is kiválaszthatjuk. Hasznos szolgáltatás a Címke vagy a helyi menü parancsaival a fájlok különböző színű címkézése, illetve a dokumentumok minősítése után az ablakban megjelenő fájlok szűrése. Az így megjelölt fájlok mellett kis csillagok jelzik a minősítést, valamint színes sáv mutatja a kategóriát, amelyek szűrési feltételként felhasználhatók.

A fájlböngészővel egyszerre több dokumentumot is megnyithatunk.  A legfontosabb műveletekkel később részletesen foglalkozunk az Megnyitás böngészéssel és az Exportálás, illetve Az Adobe Bridge kezelése című részben.

A dokumentumokhoz kapcsolt metaadatok a fájlböngésző bal oldalán, a mintakép alatt megtekinthetők (EXIF információk), valamint részben módosíthatók (IPTC információk). Ezekkel az adatokkal később részletesen foglalkozunk a Fájlinformációk című részben. A metaadatok szintén felhasználhatók a fájlböngészőben a kép megkeresésére. Az Adobe Bridge egységesíti a Creative Suite programcsomag színkezelését is.

Bővebben

Word 2010: Közös munka

A Word 2010 programban nincs szükség mellékletek küldözgetésére vagy piszkozatok mentésére, lehetőségünk van a közös munkára közvetlenül a Word programon belül. Munka közben mindig értesülhetünk arról, hogy éppen kivel dolgozunk együtt, és a többiek a dokumentum melyik részét szerkesztik. Természetesen mindez csak a dokumentum tulajdonosának, létrehozójának biztonsági beállításai, engedélye alapján.

A több szerző által egyszerre szerkesztett ugyanazon dokumentum módosításai szinkronban lesznek. A szerzők zárolhatják a dokumentum megfelelő részeit, míg az adott területen dolgoznak.

Megosztott dokumentum megnyitásakor a Word automatikusan menti a példányt a gyorsítótárban, így kapcsolat nélküli módban módosíthatja azt, majd a hálózathoz való kapcsolódáskor a Word elvégzi a szinkronizálást. Ha az irodától távol dolgozunk, többé nem kell a helyi másolatok miatt aggódnunk vagy saját kezűleg össze­vetnünk a módosításokat, amikor visszatérünk munkahelyünkre. A megosztás előtt a dokumentumfelügyelő segítségével eltávolíthatjuk a bizalmas vagy személyes információkat (megjegyzéseket, verziókat, korrektúrákat, szabadkézi széljegyzeteket, rejtett szövegeket, dokumentumtulajdonságokat, egyéni XML adatokat, élőfejek és élőlábak adatait). A Megjelölés véglegesként paranccsal írásvédetté tehető a dokumentum (de ez kikapcsolható).

Bővebben

Az AutoCAD 2010-ben megjelent újdonságok

Ismét átdolgozták a felhasználói felületet. Most már nehezebb a 2009-es változat előtti klasszikus parancsokat alkalmazni, ugyanis az AutoCAD gombból lenyitható menüben gyakorlatilag csak a korábbi változatok File menüjének parancsai érhetők el (megnyugtatásul: a hagyományos menüre még átkapcsolhatunk). Az AutoCAD gombból lenyitható menüben most könnyebben tallózhatunk a legutóbb megnyitott fájlok között.

A Gyorselérési eszköztárban, az alkalmazásmenüben és a szalagon valós időben kereshetők a parancsok.

Jelentősen továbbfejlesztették a térbeli modellezést. Az új technikákkal szabad stílusban, lendületes 3D modellek készíthetők (igaz, a korábbiaknál sokkal erőforrás-igényesebben). Új, soklapú hálóobjektumokat (hasáb, henger, gúla, kúp, ék, tórusz, gömb) készíthetünk, amelyek élei egyesíthetők, felületük simítható, tovább darabolható. A program támogatja a 3D nyomtatással készülő prototípusgyártást is.

A parametrikus tervezéshez bevezették a kényszereket, amelyekkel egy rajzelemhez kapcsolt más rajzelemek követik egymáshoz viszonyított helyzetüket, méretüket. A kényszerek létrehozása másfajta, a kényszereket sértő módosítások létrehozását kizárja.

Kényszereket alkalmazhatunk a dinamikus blokkokon belül is.

Több újdonság kapcsolódik a széles körben elterjedt, Adobe-féle PDF formátum támogatásához. A kimeneti oldalon: Az AutoCAD szoftverből a rajzot közvetlenül PDF-fájlokban is közzétehetjük. Ennek köszönhetően a rajzok megosztása rendkívül könnyű a felhasználók legszélesebb köre felé, hiszen az ingyenes Adobe (Acrobat) Reader, mint PDF-olvasóprogram az egyik legjobban elterjedt szoftver a világon. Javítottak a betűtípusok és vonalvastagságok minőségi megjelenítésén. A szövegek – a nem védett dokumentumokban – kijelölhetők és másolhatók. A PDF állományba a TrueType betűtípusok, illetve a bekapcsolt és felolvasztott fóliák adatai is bekerülnek. A nyomtatást követően azonnal megjelenik a PDF fájl. Beállíthatjuk, hogy ez a fajta elektronikus eredményfájl mindig létrejöjjön (módosuljon), ha a szerkesztett rajzot mentjük, vagy kilépünk a szerkesztésből.

A bemeneti oldalon: forrásként, alávetítésre használhatjuk a PDF fájlokat.

A testre szabás is módosult: a műszerfali panelek áttelepíthetők, a gyorselérési eszköztár jobban módosítható, beállíthatjuk a szalagok környezetfüggő állapotát. Bizonyos beállításokra már a program első indításakor módunk van, ugyanis itt választhatunk, hogy milyen alkalmazási (építész, építő, gépész stb.) területre optimalizált eszközöket kérünk.

A rajzeszközök megújítása során egyszerűbb és termelékenyebb rajzolást tettek lehetővé az Illesztés, az Xref és a Blokkattribútum-kezelő parancsok segítségével.

Az Illesztés parancs biztosítja az objektumok másik objektumhoz igazított áthelyezését, léptékezését, elforgatását a másik objektumon kiválasztott pontok alapján.

Az azonnali referenciaszerkesztő (REFEDIT) paranccsal a referenciafájl közvetlen, megnyitás nélkül módosítható. A blokkok a referenciaszerkesztővel módosíthatók úgy is, hogy közben látható a környező geometria. A referenciaszerkesztőbe került XOPEN parancs biztosítja, hogy a jobb egérgombbal közvetlenül a rajzszerkesztőben vagy a külső referenciapalettában nyissunk meg egy xrefet. Így nem kell többet listázni a külső referenciafájlokat a név megkereséséhez, majd utána tallózással megkeresni a fájlt.

A külső referenciák vágásával saját, ki- vagy bekapcsolható határvonalakat készíthetünk, amelyeket akár átfordíthatunk is.

Megkönnyítették az attribútumokat tartalmazó blokkdefiníciók kezelését is. Ezen kívül az attribútumok szinkronizálása mostantól az alapparancsok közé tartozik. Attribútum definíciók blokkokhoz adásakor vagy eltávolításakor a blokk minden példánya az új attribútumoknak megfelelően frissíthető, vagyis a változások könnyen átvezethetők a blokk alkalmazott példányai.

A továbbfejlesztett attribútum szerkesztővel az egyedi attribútumok értékei mellett a tulajdonságokat is pillanatok alatt módosíthatja. A PURGE paranccsal most már az üres szövegobjektumok is eltávolíthatók. Továbbfejlesztették a méretezést is, az adatok könnyebben lekérdezhetők a MEASUREGEOMparanccsal.

A 2D rajzok megtekintése és szerkesztése több beállítással és vezérlőelemmel módosítható. A külső referenciák elhalványíthatók, a program új mérőeszközöket, nézetablak-forgatási lehetőségeket és többszörös mutatókat érintő fejlesztéseket tartalmaz, amelyek meggyorsítják az időigényes rutinfeladatok végrehajtását. A spline görbéket vonallánccá konvertálhatjuk. A nem asszociatív sraffozási minták egyszerű fogópont-húzással módosíthatók. A program egyértelműen kijelzi az érvénytelen sraffozási határvonalak szakadási helyeit, ha kiadjuk a HATCH, REDRAW vagy a REGEN parancsot.

A licencet online módon átvihetjük egy másik számítógépre. Ezt követően azon a gépen használhatjuk a programot (és a korábbin nem, csak akkor, ha visszakaptuk a licencet).

Az ismétlődő feladatok rögzítésére és végrehajtására továbbfejlesztették a Műveletrögzítőt.

Mini alkalmazást készítettek a felhasználói koordinátarendszer objektumhoz igazodó áthelyezésére, ez is a munkát gyorsítja.

Összesen 53 új parancs és 74 új rendszerváltozó jelent meg.

Bővebben

Excel 2010: Továbbfejlesztett Solver

Továbbfejlesztették a Solver bővítményt is, amellyel az optimális megoldásokat kereshetjük, lehetőségeket elemezhetünk. A tovább­fejlesztés érintette a felhasználói felületet és az algoritmusokat is. Új globális optimalizálási beállításokat, jobb lineáris programozási és nemlineáris optimalizálási módszereket, új linearitási és megoldhatósági jelentést alakítottak ki.

Bővebben

Illustrator CS5: Hatások a felbontástól függetlenül

illustrator cs5

A különféle megjelenítési módokban egyformán jelennek meg a „felbontás független” hatások. A raszterhatások megjelenésére a felbontás növelése nincs hatással. A kis felbontásban készített grafika felméretezhető nagy felbontású nyomtatáshoz.

Bővebben


 

Köszönjük megtisztelő figyelmüket és reméljük viszontlátjuk Önöket webáruházunkban!

 

Üdvözlettel:

Dr. Pétery Kristóf

Mercator Stúdió

 

Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-65613/2013.

--
www.peterybooks.hu | Kapcsolatmessage
--
Nem kér további hírlevelet?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük