2014/2 hírlevél

mail
Többet|Gyorsabban|Kevesebbért

 

Elektronikus Könyvkiadó

Hírlevél 2014. március 13.
Kérjük, ossza meg másokkal is: Facebook LinkedIn Twitter Hyves Google+

Kedves Látogató,

Ön a 2014/2. hírlevelünket olvassa, melyet azért kapott meg, mert korábban érdeklődött termékeink iránt és regisztrált honlapunkon. Ha nem kér további hírlevelet, a levél alján látható hivatkozásra kattintva leiratkozhat. Ha tetszik szolgáltatásunk, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a regisztrációra!

A célunk, hogy túlságos megterhelés nélkül tájékoztassuk Önöket kiadónk és a leggyakrabban használt szoftverek újdonságairól, valamint hasznos tippeket, trükköket, technikákat mutassunk be. Ennek érdekében feliratkozott olvasóinknak háromhetenként küldjük a hírlevelet, amely a szoftverblog napi frissítésű linkjeire utaló hivatkozásokat és a friss könyvmegjelenések értesítőit tartalmazza.

Hírlevelünk – csakúgy mint webáruházunk – megújult!

A webáruház egyik legnagyobb újdonsága a reszponzív elrendezés, amelynek köszönhetően ugyanaz a tartalom – természetesen optimalizálva a kijelző méretére – tekinthető meg az asztali, azaz képernyős, a táblagépes, vagy az okostelefonos megjelenítőn.

Emellett még sok más újdonság is van akár a megjelenítésben, akár a tartalomban. Szép- és szakirodalmi kínálatunk egyaránt bővült. Biztosítottuk a cikkek, termékek véleményezését, továbbküldését, illetve a tetszésnyilvánítást, követést a Facebook, Twitter, G+ oldalakon. Kérjük, éljenek a lehetőséggel!

 

Ez volt az oka, hogy hosszabb ideig nem jelentkeztünk. Mostantól viszont igyekszünk a szokásos 2-3 hetes kiküldési időközöket tartani. Ezt korábbi felméréseink alapján állítottuk be, miszerint a felmérésben válaszoló felhasználók ugyan 46%-a a heti hírlevélküldésre voksolt, a többiek tíznapos, kéthetes vagy inkább havi egyszeri kiküldést szerettek volna.


Közelmúltban jelent meg

 

ECDL – TÁBLÁZATKEZELÉS – MS OFFICE 2013-MAL

ECDL – SZÖVEGSZERKESZTÉS MS OFFICE 2013 RENDSZERBEN

ECDL – SZÁMÍTÓGÉPES ALAPISMERETEK

ECDL – PREZENTÁCIÓ ÉS GRAFIKA MS OFFICE 2013 RENDSZERBEN

ECDL – ONLINE ALAPISMERETEK


Szoftverblog cikkek

PowerPoint 2013: Alapanyagok mérete, tájolása

Korábban az Oldalbeállítás paranccsal a bemu­tató diáinak méretét, tájolását és számo­zását határozhattuk meg, és döntöttünk a vég­ered­mény (nyomtatott vagy vetített) megjelenítési módjáról. Ezt a 2010-es változattól – túlságosan is leegyszerűsítve – a Tervezés szalag Dia írásiránya gombjához kap­csolták, ahol csak a tájolás állítható be (akár diánként eltérő módon).

A 2013-as változattól ez is megváltozott. Most a Tervezés szalagon vagy a Diaminta szalagon érjük el a Diaméret gombot, amelyben beállíthatjuk a hagyományos és a széles képernyős oldalarányt. Az Egyéni diaméret paranccsal beállítható tulajdonságok megadják a diák méretét választható listából (Oldalméret), illetve egyedi Szélesség,  valamint Magasság beállításokkal.

Bővebben

Word 2013: Beágyazott képek kinyerése az XML formátumból

A Word dokumentumokból egyenként kiválasztható képek és más objektumok hagyományosan a kiválasztás után alkalmazott Másolás (Ctrl+C), Kivágás (Shift+Del) parancsokkal egyenként a vágólapra helyezhetők és onnan beilleszthetők a cél dokumentumba, alkalmazásba. Ez sok kép esetén meglehetősen időrabló és nagy dokumentumok esetén az objektumok megkeresése is körülményes lehet.

Ehelyett kihasználhatjuk azt, hogy a 2010-2013-as Word natív formátuma XLS tárolási módot alkalmaz. Az ilyen fájlok kapnak a névkiterjesztés végén X betűt (DOCX, DOTX stb.). Az ilyen típusú fájlok strukturáltan, egy helyre összegyűjtve tartalmazzák az objektumokat, így onnan könnyebb a kinyerésük.

Előkészítésül a Windows Vezérlőpult Mappa beállításai elemében, a Nézet párbeszédpanel-lapon töröljük az Ismert fájltípusok kiterjesztéseinek elrejtése jelölőnégyzetet! Ez teszi lehetővé, hogy a fájlnevet a korábbi docx kiterjesztésről átnevezzük zip-re, ami szükséges a további munkához. Jelöljük ki tehát ezt követően a Windows Intézőben azt a Word fájlt, amelyből objektumokat szeretnénk kinyerni! Kattintsunk a kiterjesztéshez, vagy adjuk ki a helyi menü Átnevezés parancsát! A docx kiterjesztést írjuk át zip-re! Ekkor megjelenik egy figyelmeztető párbeszédpanel, melyen kattintsunk az Igen gombra!

Kettős kattintással nyissuk meg az átnevezett zip fájlt! Ebben a word\media ágban, típusonként csoportosítva megtaláljuk a dokumentum összes objektumát, ahonnan egyszerűen áthúzhatjuk azokat egy másik, intézőben nyitott könyvtárba.

Vigyázzunk, hogy az eredeti XML fájlszerkezet ne sérüljön! Ennek érdekében célszerűbb ez egész eljárást inkább az eredeti fájl másolatán végezni…

Bővebben

OpenOffice Writer: Nyomtatási elrendezés nézet

Ez az alapértelmezett üzemállapot (megfelel az MS Word Page Layout – Oldalkép, utóbb Nyomtatási elrendezés nézetének). Itt a valós sortör­delés valós laptördeléssel páro­sul (ha módosítunk az ablakméreten, a tördelés nem változik).

Ezt nevezik nyomtatott forma nézetnek is. Ekkor a képek és a hasábok az üres területekkel együtt a helyükön látszanak. Az ábrákat az elfoglalt hellyel jelzi a rendszer, ha a Képek be/ki ikont lenyomjuk. Ugyancsak látszanak a margók, a lábléc, a fejléc, a szedési tükör is. A nézetben hasz­nálható az összes szerkesztőművelet.

Bővebben

Excel 2013: Inquire – munkafüzetek összehasonlítása

Bár a Nézet szalag Párhuzamos megjelenítés parancsával is összehasonlíthatunk két munkafüzetet, az Inquire szalagon ez esetben is használhatóbb megoldást találunk. Nézzük meg!

Megoldás:

 1. Nyissuk meg az összehasonlítandó munkafüzeteket!
 2. Kattintsunk az Inquire szalag Compare Files gombjára!
 3. Select Files To Compare párbeszédpanel Compare listájában válasszuk ki mit, a To listában válasszuk ki, mivel hasonlítunk össze!
 4. Ha szükséges, és erre figyelmeztet a program, a megfelelő gombokra kattintva mentsük a fájlokat!
 5. Az összehasonlítás működését, a megvizsgálandó elemeket az összehasonlító ablak bal oldalán jelölőnégyzetekkel kapcsoljuk be. Ezen ablakrész mellett jelenik meg az összehasonlítás eredménye (a színkódok jelzik az eltérés típusát), amelynek részleteit megtekinthetjük a helyi menü Show Details parancsával.

Bővebben

AutoCAD LT 2014: Objektumok alkalmazása

A munkát gyorsítja, hogy bármely névvel ellátott objektum nevét begépelve, máris alkalmazhatjuk az objektumot. Például, ha van egy steel nevű kitöltési mintánk, akkor a parancssorba a steel szót begépelve, majd a rajz kitöltendő objektumába kattintva azonnal alkalmazhatjuk a kitöltést.


A kitöltés mintája előzetesen megtekinthető, ha a kurzort a parancssor felett megjelenő javaslatlistára mozgatjuk (lásd az ábrát).

Bővebben

Windows 7: USB-port energiatakarékossági beállítása

Ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy az USB-porthoz csatlakoztatott eszközt nem veszi figyelembe az operációs rendszer. Ha az eszköz egy USB pendrive, akkor a rendszer beépített eszközeivel esetleg javíthatjuk. Ez olyan hibák esetében lehet sikeres, amelyek bekövetkeztéért a pendrive nem szabályos (leválasztóparancs alkalmazásával végzett) eltávolítása a felelős. Ha ez nem hoz eredményt, akkor vagy a csatlakozó hibás, vagy a meghajtó nem kap áramot az USB Selective Suspend Feature szolgáltatás miatt.

Ez esetben az operációs rendszer az energiafelhasználás csökkentése végett alvó állapotba küldött eszközt nem képes “felébreszteni”. Az USB energiatakarékossági funkcióját a következő módon kapcsolhatjuk ki (rendszergazdai jogok birtokában):

 1. Adjuk ki a Start menü Futtatás parancsát vagy nyomjuk meg a Windows+R billentyűkombinációt!
 2. Az Igen gombbal engedélyezzük a program futtatását a biztonsági kérdés megjelenésekor!
 3. Keressük meg a HKEY_LOCALMACHINE_SYSTEM/CurrentControlSet/USB/ ágat (kulcsot)!
 4. Válasszuk ki itt a DisableSelectiveSuspend értéket!
 5. Adjuk ki a jobb egérgombbal megjelenített helyi menü Módosítás parancsát!
 6. Változtassuk 0-ról 1-re a szó értékét!
 7. Indítsuk újra a gépet!

Beállításszerkesztő (Registry Editor) ablakban

Ha nem találunk USB nevű kulcsot a rendszerleíró adatbázisban, akkor:

 1. Keressük meg a HKEY_LOCALMACHINE_SYSTEM/CurrentControlSet/Services ágat!
 2. Adjuk ki a jobb egérgombbal megjelenített helyi menü vagy a Szerkesztés menü Új/Kulcs parancsát!
 3. Nevezzük el az új kulcsot USB-nek!
 4. Az új kulcs alatt adjuk ki a jobb egérgombbal megjelenített helyi menü Új/Duplaszó (32 bites) parancsot!
 5. Nevezzük el az új duplaszót DisableSelectiveSuspend néven!
 6. Adjuk ennek a helyi menüs Módosítás paranccsal az 1 értéket!
 7. Indítsuk újra a gépet!

A fentiek hatására az USB-port energiaellátása állandó lesz.

Bővebben

LibreOffice Base: Rendszerablak

A LibreOffice programcsomag Base adatbázis-kezelője sajátos jellegzetességekkel rendelkezik. Az operációs rendszer minden egyes alkalmazása, programja külön alkal­ma­zási „ablak”-ban fut. Az ábrán bemutatott képernyőkép a Base ablaka. A szerkesztett állomá­nyok a dokumentumablakokba kerülnek. A legfelső sor az alkalmazási ablak fejléce, amely a szerkesztett dokumentum neve mellett bal oldalt a  rendszerablak vezérlő ikont, jobb oldalt a  méretváltoztató és ablakzáró ikonokat tartalmazza. A rendszerablak ikonra az egérrel rákattintva a környezethez (Windows-hoz) kapcsoló rendszerablak menüt gördíthetjük le. Itt kicsinyítjük, nagyítjuk a rendszerablakot vagy akár befejezzük a Base futtatását, kilépünk a szövegszerkesztőből. Ha kétszer gyorsan kattintunk a rendszerablak ikonra, akkor bezárjuk a rendszerablakot, azaz befejezzük a szövegszerkesztést. Ennek felel meg a rendszerablak menü Bezárás parancsa vagy az Alt+F4 billentyűkombináció is.

A rendszerablak ikonnal legördíthető menü Előző méret parancsa vagy a címsor ikonjára kattintás állítja helyre az eltorzított méretű rendszerablakot. A menü Áthelyezés parancsa segítségével mozgatjuk a Base rendszerablakát, amennyiben annak mérete kisebb a lehetséges maxi­mális méretnél. Ha az ablak maximális méretű, akkor ez a parancs nem adható ki. Ezt a menüsor szürke – ki nem választható – jelölése is mutatja. A nem maximális méretű ablakot mozgathatjuk egérrel úgy is, hogy rámutatunk a címsorra, majd lenyomjuk az egér bal gombját és annak folyamatos nyomva ­tartása mellett az ablakot az új helyére vonszoljuk. Ha felengedjük a bal egérgombot, akkor az ablak az új helyén rögzül.

Méret paranccsal a rendszerablak méretein változtathatunk. Ez egérrel úgy oldható meg, hogy az ablak határoló vonalaira mutatunk az egérkurzorral. Ekkor az a kiválasztott oldaltól (ablakrésztől) függő formát vesz fel, s jelzi a mozgatás irányát. A rendszerablak menü Kis méret menüpontjának felel meg a bal oldali méretváltoztató ikon, amellyel az egész LibreOffice környezetet ikon méretűvé zsugo­rítjuk (erre akkor lehet szükség, ha más Windows alkalmazásra vagyunk kíván­csiak). A nem maximális méretű ablakban kiadható Teljes méret menüpont vagy az  ikon a lehetséges legnagyobb rendszerablakot állítja be.

Bezárás menüpontra (vagy közvetlenül a szerkesztésből kiadott Alt+F4 billentyűkombináció), illetve a címsor  alkalmazásbezáró ikonjára kattintással fejezzük be a munkát. Ha a szerkesztett doku­mentum változásait még nem mentettük el, akkor a program megkérdezi, mentjük-e a dokumentum módosítását?

Bővebben


Könyvismertetők

Könyvismertető: AutoCAD LT 2011 – Változók, lekérdezések (magyar változat)

122 oldal/1,5 MB

Betekintés a könyvbe!

A program lehetőséget biztosít arra, hogy egyes, létező rajzelemekre vonatkozó adatokat lekérdezzünk, illetve ezen adatokat felhasználva a rajzelemeket felosszuk. Egyszerűen kiszámíthatók a rajzelemek hossza, kerülete, területe.

Beállíthatók, lekérdezhetők a teljes rendszer használatára vonatkozó időadatok is, valamint a korábbi kötetekben említett, a működést befolyásoló rendszerváltozók értéke. A 2011-es programváltozatban mintegy 46 új rendszerváltozót ismerhettünk meg.

 

Könyvismertető – Benyovszky Móric: Madagaszkár

A kötet ide kattintva ingyenesen letölthető!

Az egyik leghíresebb magyar utazó már egészen fiatalon, 10 évesen katonának tanult, s jelen volt az 1756. október 8-ai levosici ütközetben. Jó előmenetelnek örvendhetett, de 1758-ban otthagyta a császári hadsereget, és Litvániában telepedett le. Apja halálakor örökösödési ügyben éppen Lengyelországban tartózkodott, és távollétét felhasználva, rokonai kizárták az apai örökségből. Miután hazatért, fegyveresen próbált érvényt szerezni jogainak, amit ellenlábasai felségsértési kísérletnek, lázadásnak tüntettek fel az udvarnál. Mária Terézia a valóságos helyzet kivizsgálása nélkül fosztotta meg Móricot birtokaitól és száműzte birodalma területéről.

Bővebben…

Könyvismertető: AutoCAD LT 2011 Biblia (magyar változat)

Betekintés a könyvbe!

Könyvünk tömören, a kezdő és haladó felhasználók számára egyaránt érthető módon összefoglalja az AutoCAD LT 2011-es változatának a program telepítésével, általános kezelésével, új projektek létrehozásával, a koordináta rendszerekkel, az adatbevitellel és a rajzolással, blokkok és fóliák kezelésével, valamint a megjelenítéssel, közzététellel, nyomtatással, rajzi segédeszközökkel, testre szabással kapcsolatos tudnivalóit. A kötet végén bemutatjuk a fontosabb, témánkkal, illetve kapcsolódó szakterületekkel foglalkozó webhelyeket is, amelyek hiperhivatkozásaira elegendő rákattintani…

Bővebben…

Könyvismertető – Arany László összes költeménye

A kötet ide kattintva ingyenesen letölthető!

Székelyföldön gyűjtött népmeséit 1862-ben Eredeti népmesék címen adta ki. Apja, Arany János nyomdokain haladt, fő műve, A délibábok hőse (1873) című verses regény; hősével, a beszédes nevű Hübele Balázzsal megalkottak egy új figurát, a koncepció nélküli magyart, amolyan fordított Pató Pál urat.

Műve tematikája miatt sokan a 70–80-as évek „reményvesztett nemzedéke” tagjaihoz sorolták. Sajtó alá rendezte apja irodalmi hagyatékát: Arany János hátrahagyott iratai és levelezése (1887–89).

Bővebben…

Köszönjük megtisztelő figyelmüket és reméljük viszontlátjuk Önöket webáruházunkban!

 

Üdvözlettel:

Dr. Pétery Kristóf

Mercator Stúdió

 

Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-65613/2013.

--
www.akonyv.hu  www.peterybooks.hu | Kapcsolatmessage
--
Nem kér további hírlevelet?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük