Mercatur Stúdió fenntarthatóság

Fenntarthatóság

A Mercator Stúdió fenntarthatósági jelentése

A technikai megoldás újszerű, bár ma már nem számít egyedinek. Egyedivé az teszi, hogy a Mercator Stúdió az első magyarországi e-book könyvkiadó. Indulásának éve 2001. Korábban könyveinket olyan papíros kiadók adták ki, mint Aula, Calibra, INOK, Kossuth, LSI, Reál, Műszaki Könyvkiadó, SZÁMALK.

A vállalkozás jelentősége abban áll, hogy normális, a hagyományos, nyomtatott könyv minőségét, élményt biztosító, B5 formában tördelt, de elektronikus kötetekben olyan szakirodalmat adunk ki, amely máshonnan nem érhető el. Szépirodalmi kiadványaink túlnyomó többségét pedig ingyenesen biztosítjuk az érdeklődőknek.

Jelenleg a két webáruházunkban (akonyv.hu és peterybooks.hu) elérhető szakkönyveink száma meghaladja az 1750 kötetet. Az informatikai szakkönyvek oldalszáma egyetlen (PDF) platformon több, mint 570000 oldal (a fenti 1750 PDF formátumú köteten túl több, mint 200 PRC formátumú kötetet is kiadtunk).

Minden szakkönyv – a konkurens, főként papíros könyvekkel szemben – ingyenesen betekinthető.

A társadalmi, gazdasági és környezeti dimenzióban egyaránt érvényes és egyértelmű előnyt biztosít, hogy a szoftveres szakirodalmat szinte teljességében kínálatunkban tartjuk, vagyis segítünk a régebbi, még használható eszközök kihasználásában. Ugyancsak egyedülálló, hogy a nyílt forráskódú szoftverekkel kapcsolatos szakkönyvek is szerepelnek kínálatunkban. Ilyen kiadványokat csak elvétve lehet máshol találni.
Szintén egyedi, hogy a szoftverterjesztési technológiák megváltozása, gyakorlatilag az éves szoftverfrissítések miatt rohamosan avuló kiadványok helyett a szoftver megjelenését követő néhány hónappal már új szakkönyvekkel jelentkezünk. Ezzel próbáljuk betölteni azt az űrt, amelyet a megszűnt papíros szakkönyvkiadás (Calibra, Computerbooks, Reál, LSI, stb.) okozott.

Környezeti dimenzióban – igaz viták folynak arról, hogy az e-book olvasóknak mekkora a környezeti terhelése –, mindenképpen környezetbarát vállalkozásnak vagyunk tekinthetők, hiszen:

  • Egy tonna papír előállításához 2-3,5 tonna, megközelítően 17 fa szükséges. Ennyiből körülbelül egy papíros kiadványunkat adhattuk volna ki, minimális példányszámban. A világ éves papírfogyasztása ma megközelítőleg 390 millió tonna, ennek érdekében is évente egy Görögországnyi területnek megfelelő erdőt vágnak ki (ugyanakkor igaz, hogy ezt ültetvényekből fedezik).
  • A világ energiafelhasználásának 4%-át a papírgyártás a teszi ki. Egy tonna papír előállításához 8000 kilowattóra energia szükséges!
  • A papíripar 1 tonna papírtermék előállításához bármely más iparágnál több vizet használ fel, tonnánként 350-700000 litert! A fehérítés és mosás során az irodai papír előállítása során kerül a legtöbb víz felhasználásra.
    Ugyancsak magas a segédanyagok (2000-féle), hulladékok mennyisége, valamint a nyomtatás környezetterhelése is.

Ezzel szemben – csak az ingyenesen elérhető (több mint 400, PDF, LIT, PRC formátumú) kiadványainkból számolva – a következő megtakarításokat biztosítottuk (8 millió, átlagosan 207 oldalas letöltés mellett):

  • összes megtakarított papírtömeg  – 4140 tonna,
  • megtakarított fa 17/tonna – 70000 fa,
  • megtakarított energia 8000 kwh/tonna – 33 000 000 kwh,
  • megtakarított víz 350-700000 l/tonna – 1 450 000 000 l.

A szén-dioxid terheléssel, illetve csökkentéssel nem számoltunk, mert az általunk használt technológia – az energiahasználat folytán – is CO2 terhelőnek számít, de ugyanakkor az energiatermelő kibocsátásáról nincsenek számaink. Állítólag az utóbbi időben viszont csökkent a papíripar CO2 kibocsátása.

A fenti, forgalmi számok alapján “forintosítható” vállalkozásunk önkéntes hozzájárulása a magyar kultúra terjesztéséhez. Mivel ezeket a klasszikusokat konkurenciánk átlagosan 300 forintért árulja, a 8 milliós letöltés 2,4 milliárd forintos adományt jelent.