Excel 2007: Formázás táblázatként

Excel: Formázás táblázatként

A 2007-es változattól kezdődően a Kezdőlap szalag Formázás táblázatként gombjából megjeleníthető listából rengeteg előre beállított táblázatformát választhatunk. Ezeket nem használhatjuk viszont másik adattáblával átfedésben. A táblázatformák és kimutatás-táblázatok is átalakíthatók.

A választás galériaszerűen működik, vagyis – ahogyan azt az Alapok kötetben bemutattuk –, a lista mintái fölé mozgatott egérkurzor segítségével még a parancs végrehajtása előtt megvizsgálhatjuk a beépített forma megjelenését a kiválasztott területen. Ha tetszik, amit látunk, elegendő csak a minta képére kattintani a lenyíló menüben, a program máris alkalmazza a kijelölésen a kiválasztott formát.

Ha a parancsot kijelölés nélkül adjuk ki, akkor a program a stílus kiválasztása után előbb a formázandó terület meghatározását kéri. Ehhez megjelenít egy párbeszédpanelt, amelyen kijelzi az aktuális tartományt és az esetlegesen észlelhető rovatfejeket (lásd az ábrát). Amennyiben a kijelzett aktuális tartománytól eltérő területet akarunk formázni, akkor a formázandó terület abszolút hivatkozását adjuk meg a párbeszédpanelen, vagy kattintsunk a munkafüzetbe, és húzással jelöljük ki a megfelelő területet. Ha a program hibásan érzékelte a rovatfejeket – ez olyankor fordulhat elő, ha a táblázat adatterülete szöveges tartalmú cellákat rögzít, és azt a program nem tudja megkülönböztetni a szintén szöveges rovatfejektől.

Bővebben

Címkék: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük