Excel: Diagram kiegészítése új elemekkel

A varázslóval vagy minta alapján, egy-két kattintással létrehozott diagramjaink nem tartalmaznak minden, a diagram optimális értelmezéséhez szükséges elemet (a következők valamelyikét: tengelyeket, tengelycímeket, diagramcímet, adatcímkét, adattáblát, rácsot, jelmagyarázatot). Ezért a diagramot utólag kell kiegészítenünk.

Az Excel 2013-tól is alkalmazhatjuk a már hagyományosnak tekinthető módszert, amikor a Diagrameszközök szalagról szúrjuk be a megfelelő elemet (bár ezeket most egyetlen gombmenübe vonták össze), viszont megjelent egy teljesen új lehetőség: eszerint a kijelölt diagram mellett felbukkanó eszközök, jelölőnégyzetek szolgálnak az ilyen elemek be- és kikapcsolására. Ezek az eszközök nemcsak egyszerű kapcsolók, hanem egyúttal almenüt is megjeleníthetnek, amelyekben pontosíthatjuk a megjelenítendő elemeket (lásd az ábrát). Az elmenü További (More Options) eleme az aktuális diagramelem formázásához szükséges munkaablakot jeleníti meg a korábbi párbeszédpanel helyett.

Például az Add Chart Element gomb Axes almeüjének parancsait szintén a diagram típusától függően alkalmazhatjuk. Így csak térbeli diagramoknál jelennek meg a Z tengelyre vonatkozó parancsok. A legérdekesebb azonban az, hogy a grafikonoknál szokásos, az ábrázolt adatsorok nagyságrendbeli eltérését tükröző másodlagos függőleges tengelyt nem itt kell beszúrnunk.

Bővebben

Címkék: , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .