excel_2007_cellastilusok

Excel: Cellastílusok

A 2007-es változattól a táblázatformázáshoz hasonlóan sokféle előre beállított cellastílus közül választhatunk a Cellastílusok gomb lenyíló menüjéből. Ilyen cellastílust is kialakíthatunk egyedi formázással (Új cellastílus),de egyesít­hetünk is cellastílusokat (Stílusok egyesítése). Pontosabban ez utóbbi paranccsal más megnyitott munkafüzetben alkalmazott cellastílust vehetünk át az éppen szerkesztett munkafüzetbe. Régi formátumú munkafüzeteknél csak a cellastílusok állíthatók be és a hagyományos formázó parancsokat alkalmazhatjuk a Kezdőlap szalag Cellák/Formátum gombjának menüjéből. Új dokumentum, vagy az Excel 2007-2010 formátumában tárolt munkafüzetek esetén azonban az összes formázási lehetőséggel élhetünk.

A stílussal formázás nagy előnyéről még nem tettünk említést. Az egyik előnye az, hogy könnyen alkalmazható, bármikor elővehetjük akár új, akár régebbi munkafüzetet formázunk. A másik, legalább ilyen fontos előny, hogy a stílus módosításakor minden, a megnyitott munkafüzetben az adott stílussal formázott tartomány vagy cella azonnal felveszi az új stílusjellemzőket. A harmadik, szintén nem elhanyagolható előny az, hogy a stílusokkal biztosítható a dokumentumok egységes megjelenése. Ezt támogatandó az Excel lehetőséget biztosít a stílusok másik megnyitott munkafüzetből történő átvételére.

Cellastílus alkalmazásával tehát felgyorsíthatjuk a cellák formázását. A névvel ellátott formátum­kombinációt nevezzük stílusnak. Ha egy stílust megváltoztatunk, akkor az adott stílussal formázott összes cella stílusbeállításai, azaz formajellemzői megváltoznak. A cellastílus a szám, font, igazítás, szegélyek, mintázatok és védelem formátumtípust együttesen vagy részlegesen is tartalmazhatja.

Az Excelnek több beépített stílusa van. Alapértelmezés szerint minden cella Normál stílusú. A stílusok jellemzőit egyenként, minden egyes jellemzőt külön-külön megváltoztathatjuk. A felhasználó által meghatározott stílusok a munkafüzet minden lapján elérhetők, egyéb­ként a stílusok másolhatók a munkafüzetek között.

A teljes táblázat, illetve tartomány formázásához hasonló módon járhatunk el az egyes cellák formázásánál is. Ugyanis, bár a cellastílusok számára galériát nem hoztak létre, menüből 47-féle cellastílust alkalmazhatunk (lásd az ábrát).

Bővebben

Címke: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük