coreldraw_objektumtobbszorozes

CorelDRAW: Objektumtöbbszörözés egyszerűen

Az objektumok többszörözése a CorelDRAW X4 változattól már egyszerűen megoldható. Erre a célra készítették a Lépés és ismétlés dokkoló ablakot, amelyet megjeleníthetünk a Szerkesztés menüből vagy az Ablak/Dokkolók almenüből, illetve a Ctrl+Shift+D billentyűkombinációval. Ez a parancs az egyszerű (Szerkesztés/Másolat) kettőzésen túl tetszőleges számú másolatot hoz létre a kijelölt objektumról. A másolatok számát a Másolatok száma mezőben állítjuk be (lásd az ábrát). A Vízszintes beállítások csoportban a másolatok elhelyezkedésének vízszintes, a Függőleges beállítások csoportban a függőleges tulajdonságait állítjuk be.

A csoportnév alatt egy listát találunk, amelynek Nincs eltolás elemével állíthatjuk be, hogy a másolatok pontosan az eredeti felett jelenjenek meg. Természetesen mivel ez külön állítható függőleges és vízszintes irányban, így beállítható, hogy csak az egyik irányban kerüljenek eltolásra a másolatok.

Az Eltolás beállítással a másolatokat a Távolság mezőben megadott távolsággal eltoljuk. Az Irány mezőben ilyenkor nem állíthatjuk az eltolás irányát, de kihasználhatjuk, hogy a pozitív elmozdulások jobbra és felfelé értendők, így a balra és lefelé irányhoz negatív elmozdulásértéket állítunk be. Ez a távolság ilyenkor az eredeti objektum és a másolat objektum befoglaló négyszögeinek sarkai között értendő.
A Térköz az objektumok között listaelem választásával viszont az eredeti eredeti objektum és a másolat objektum befoglaló négyszögei közötti távolságot adjuk meg, ekkor az irány is beállítható.

Bővebben

Címkék: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük