CorelDRAW: Fazetta beállítások

CorelDRAW: Fazetta beállítások

Az „ál-térhatás” keltésére használt fazetta (az objektumok előlapi éleinek lecsapása) egyszerű beállításait összetettebbekre cserélték, így sokkal tetszetősebb gombokat alakíthatunk ki internetes publikálásra szánt HTML oldalak számára (lásd az ábrát).

Az X3-as változattól az Effektusok menü Fazetta parancsával vagy az Ablak/Dok­kolók almenüből jelenítjük meg a dokkoló ablakot, amelyen a beállításokat elvégezhetjük. A parancsot csak kitöltött objektumon hajthatjuk végre, különben az utasítást végrehajtó Alkalmaz gomb inaktív, nem kiválasztható marad.

A paranccsal akár magastetők felülnézeti „fedélidom szerkesztése” is elvégezhető. Ehhez a Középen beállítást válasszuk. Azonban a kissé összetettebb eseteket a program igen nagyvonalúan oldja meg (ahogyan az az ábrán látható, amikor a derékszögű vápát ívesre cserélte). De hát végül is ez a programnak csak egy – minden bizonnyal nem tervezett „mellékhasznosítása”.

Az igazi alkalmazási területet a gombok jelentik (lásd még az átváltó gombokat a Rajzelem-tulajdonságok módosítása kötetünkben). Ekkor a Távolság rádiógombot választjuk, majd a következő mezőben megadjuk a 45 fokos él-lecsapás mértékét.

A többi mezővel az árnyékhatás és fény színét, intenzitását, irányát, magasságát adjuk meg. Minél kisebbre vesszük a Magasság mező értékét, annál élesebb, kontrasztosabb a megoldás, minél távolabb helyezzük a fényt, annál halványabb.

Bővebben

Címke: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.