CorelDRAW: A cpt fájlformátum

A pixeles (raszteres, bittérképes) formátumú képállományokban az információ tárolása pon­tonként, minden egyes képpont koordinátájával és a hozzá tartozó színével vagy színekkel történik. Ebben a formátumban kerülnek a szkennerek által digi­talizált anyagok, illetve a digitális fényképezőgépekkel készített fotók a számítógépbe.

E módszer hátránya, hogy a képek csak viszonylag kis tartományban nagyíthatók, hiszen a méret növekedésével ugyanaz az eredeti képelem már több képpontnak adja az infor­mációs anyagát, így a nagyobb kép életlen lesz, vagy szétesik apró kockákra. Kicsinyítés esetén pedig a szomszédos képpontok átlagolódnak és el­vesznek a kép részletei. A raszteres állományokban ugyanakkor nemcsak a színe­ket, illetve egy-egy kép árnyalatait, kontraszt­viszonyait változtathatjuk meg, hanem lehetőségünk van egyes képrészletek nyomtalan eltüntetésére, kiretu­sálására, képek egyesítésére.

A Corel PHOTO-PAINT saját formátuma a .cpt, amellyel minden, a programban létrehozott (objektum – réteg –, vágógörbe, különböző színmódok stb.) információt menthetünk. Az így tárolt képek nagyméretűek, hiszen nem támogat semmilyen tömörítési eljárást. A formátum munkaigényessége miatt, összetett képeinket célszerű ebben a formátumban is tárolni, így a későbbi módosításnál sokat segíthetnek az elmentett plusz információk. Kezelt színmódok: vonalas ábrák, 8 és 16 bites szürkeárnyalatos, színpalettás, RGB, CIE Lab, CMYK, valamint 48 bites RGB képek. Tárolja a vágógörbéket is.

Bővebben

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .