Corel Photo-Paint: Automatikus szabályozás

Corel Photo-Paint: Automatikus szabályozás

Az X4-es verziótól a Szabályozás menü Automatikus szabályozás parancsa, amely beállítási lehetőség nélkül, teljesen automatikusan korrigálja a kép megvilágítását, szintjeit. A pontos és hatásos munkához azonban ez a megoldás a legritkább esetben elegendő. Ilyenkor használjuk a részletes beállításokat. Ebből is megjelent egy új a Szabályozás menü Képszabályozó labor parancsa (lásd az ábrát). A paranccsal megjeleníthető párbeszédpanelen egyesítettek több, korábban részletes beállítási lehetőséget.

Az ablak felső részén forgató, mozgató, nagyító és ablakmegosztó gombokat találunk. Az Automatikus szabályozás gomb itt is az automatikus kiegyenlítésre szolgál, mint a Szabályozás menü Automatikus szabályozás parancsa. A mellette lévő két gombbal választhatjuk ki a kép legvilágosabb és legsötétebb pontját (a gomb lenyomása után kattintsunk a kép megfelelő helyére).

Az alatta látható csúszkákkal és mezőkkel a kép megvilágítására jellemző színhőmérséklettől a fényes, középtónusú, árnyékos részek fényerejének beállításáig pontosan beállíthatjuk a képet. Az egyes beállítási lépések között vissza és előre lépkedhetünk az ablak bal alsó sarkában található nyíl gombokkal, vagy a Ctrl+Z, illetve Ctrl+Shift+Z billentyűkombinációkkal. Az Eredeti visszaállítása gombbal visszaállhatunk a kép eredeti értékeire.

Ha valamelyik beállításunk megtetszik, akkor mentsük el a Pillanatkép létrehozása gombbal. Az így elmentett nézetek az ablak alján jelennek meg. Ha már több változatot összegyűjtöttünk, akkor ezekre kattintva betölthetjük a változat beállításainak megfelelő nézetet a Munka közbeni előnézet ablakrészbe. Amennyiben a beállítások végleges érvényesítése mellett döntünk, nyomjuk meg az OK nyomógombot.

Bővebben

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.