PowerPoint e-book

PowerPoint 2007: A PowerPoint szalagjai III.

Például, ha a WordArt-stílusok listát legördítjük, akkor a mintaformák fölé mozgatott kurzorral azonnal élőképen jeleníthetjük meg a hatást a dia aktuális szövegdobozának teljes szövegén (Alkalmazás az alakzat teljes szövegére) vagy csak a kiválasztott szövegen (Alkalmazás a kijelölt szövegre). Ezzel a módszerrel könnyen kiválaszthatjuk a nekünk tetsző formát, illetve a mondanivalónkat megfelelően alátámasztó, kiemelő stílust, amelyet kattintással érvényesíthetünk.

A részletesebb formázási beállítások továbbra is párbeszédpanelen végezhetők el. E párbeszédpanelek megjelenítéséhez a vezérlőelem csoport címe (például WordArt-stílusok) melletti kis szimbólumra kell kattintani. A párbeszédpanelen végzett beállítások már kevésbé interaktívak – amit itt beállítunk, annak eredményét csak a jóváhagyás, vagyis a párbeszédpanel formai elemére kattintás után hajtja végre a program, bár nem kell bezárni a párbeszédpanelt, tehát ha nincs tetszésünkre az eredmény, választhatunk újra.

A Beszúrás szalagról elérhető elemekkel bármely diát bővíthetünk, függetlenül attól, hogy eredetileg milyen elrendezést, és abban milyen tartalmat választottunk a dia számára. Ezek az elemek (alakzat, dia, táblázat, kép, ClipArt ábra, fotóalbum, SmartArt ábra, diagram, szövegdoboz, fejléc, lábléc, WordArt cím, dátum és idő, szimbólum, film, hang és egyéb objektum) tökéletesen megegyeznek a korábbiakkal, kivétel ez alól a SmartArt ábra. Ez egy üzleti folyamatok, kapcsolatok, hierarchia szemléltetésére kiváló eszköz, melyet már korábban bemutattunk.

A Tervezés szalagra kerültek a témák (melyek összehangolt háttér, karakter és hatás stílusok alkalmazását biztosítják), a háttérbeállítások, valamint az objektumok igazítása. Érdekes újdonság viszont, hogy a diakép szokásos fekvő elrendezését álló helyzetre is változtathatjuk. Ezt valószínűleg azok használják ki, akiknek 90 fokban elforgatható LCD monitoruk van, illetve „igazi” (filmes) diaképet világítanak le, amelyet vetítőn mutatnak be.

Az Animációk szalagon találunk meg minden olyan eszközt, amely a képváltások beállításához, hanghatáshoz, illetve a bemutató automatikus lejátszásának ütemezéséhez szükséges.

A Diavetítés szalagra helyezték a bemutató lejátszásának parancsait, illetve a diavetítés testre szabásának, valamint a hangalámondásnak vezérlőit.

A Korrektúra szalagon találjuk a nyelvi ellenőrző és korrektúra utasításait.

A Nézet szalag a szerkesztés közbeni megjelenítés eszköze. Itt választhatjuk ki a szerkesztett elemnek megfelelő nézetet, illetve választhatjuk a diaminta, jegyzetminta és emlékeztető-minta szerkesztését is.

A Fejlesztőeszközök szalag a haladó felhasználók és profik eszköze. Itt érhetjük el a Visual Basic szerkesztőt és az ActiveX vezérlőket is. Makrókat csak a VB szerkesztőben hozhatunk létre, de futtatásuk egy egyszerű gombbal is megoldható.

Bővebben

Címke: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.