AutoCAD: Új parancssor

A 2013-as változat nagy jelentőségű újítása volt a parancssor átalakítása is. Itt megjelennek az aktuális parancs opciói, amelyek közül kattintással választhatunk. Lebegő parancssornál beállítható az előzmények megjeleníthető sora, hogy kisebb területigénye legyen a képernyőn. Ugyanakkor az összes korábbi előzmény megjeleníthető egy felnyíló ablakban az F2 funkciógombbal.

Az állapotsor felett lévő parancssor terület gördítő sávokkal mozgatható. A gördítő sávok nyilaira kattintva az ábrázolt tartomány a megfelelő irányba mozgatható. A gördítő sávok középső részén látható csúsztató jel egérrel kijelölve és a bal egérgomb folyamatos nyomva tartása mellett elmozdítva nagyobb mértékű elmozdulást váltunk ki. Ugyancsak nagyobb lépéseket végzünk, ha a gördítő jel és a nyilak közötti gördítősáv-területre kattintunk.

A 2004-es változattól a parancssor is elmozdítható helyéről (címsoránál húzva), sőt átlátszóvá tehető. A parancsterületet bal oldali szegélyénél fogva húzzuk ki helyéről. A bal oldali szegély helyén ekkor megjelenik a parancsablak címoszlopa. Ennek jobb egérgombbal kattintva megjeleníthető helyi menüjének Rögzítés engedélyezése kapcsolója engedélyezi az ablak dokkolását, vagyis rögzítését a munkaterület bármely széléhez. A parancsterület helyi menüjének Átlátszóság parancsával állíthatjuk be a parancsablak átlátszóság tulajdonságát.

Az AuotoCAD 2013-tól a parancssor alapértelmezés szerint lebegő helyzetben, a munkaablak alján jelenik meg. Ezzel együtt néhány új szolgáltatás is megjelent (lásd az ábrát).

Újdonság az is, hogy a parancssor elején látható ikonra kattintva jeleníthetjük meg a korábban kiadott parancsokat, amelyeket kattintással ismét alkalmazhatunk.

Bővebben

Címkék: , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .