AutoCAD: Földrajzi referencia

A 2014-es változattól sokat segít az építőmérnöki tervezésben, hogy alávetítésként az internetről letölthető úthálózat-térképet, műhold-felvételt használhatunk. Az élő, földrajzi referenciát akár több kapcsoló ponttal is azonosíthatjuk. A megfelelő szelvény megkereséséhez szöveges vagy koordináta-alapú keresés alkalmazható. Beállíthatjuk a megfelelő földrajzi koordináta-rendszert is.

Amikor a földrajzi helyzetet földrajzi koordináták segítségével rögzítjük, akkor a modelltérben legalább egy referenciapont szélességét és hosszúságát adjuk meg. A pontos tájoláshoz emellett természetesen az északi irány rögzítése is szükséges.

  1. A földrajzi hely rögzítéséhez adjuk ki a Beszúrás szalag Hely/ Hely megadása4Térképből parancsát, vagy a parancssori FÖLD­RAJZIHELY (GEOGRAPHICLOCATION) parancsot! Ugyanennek felel meg az Eszközök menü Földrajzi elhelyezkedés parancsa is.
  2. Földrajzi elhelyezkedés – Online térképadatok párbeszédpanelen kattintsunk a Nem gombra!
  3. Ekkor megjelenik a Földrajzi elhelyezkedés párbeszédpanel. Itt kattintsunk a Szerkesztés gombra, hogy szerkeszthetővé váljanak a beviteli mezők!
  4. Adjuk meg a SzélességHosszúság, valamint szükség szerint a Szintmagasság mezőket! A szélesség és hosszúság adatokat a GEOLATLONGFORMAT rendszerváltozóban szabályozott módon adjuk meg (ha értéke 0, akkor tizedes fokban, ha a rendszerváltozó értéke 1, akkor fok-perc-másodperc formátumban, azaz például 19d02’27” formában). A megjelölt helyhez tartozó magasságadatot a rajz mértékegység-beállításainak megfelelő (Formátum/Mértékegység) mértékegységben adjuk meg. A földrajzi szintmagasságnak semmi köze nincs a rajzi emelés (ELEVATION) értékéhez…
  5. Kattintsunk az Elfogadás gombra a bevitel elfogadásához! Ekkor az adatoknak megfelelően elérhetővé válnak a Földrajzi koordináta-rendszer és Időzóna, valamint Rajzi egység mezők is. Ezeken egyelőre ne módosítsunk.
  6. Kattintsunk a Folytatás gombra!
  7. A rajzterületen kattintással helyezzük el a koordinátákkal meghatározott helynek megfelelő pontot!
  8. Egérhúzással jelöljük ki, kattintással rögzítsük az északi irányt!

A földrajzi hely megadása után megjelenik a Földrajzi elhelyezkedés szalagfül, a rajzban a földrajzi helyjelölő, amelyet az állapotsori kapcsolóval (vagy a GEOMARKERVISIBILITY rendszerváltozó értékének 0-ra állításával) elrejthetünk, illetve az állapotsorban megjelenik a koordináta-rendszer is (lásd az ábrát).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .