Mercator Stúdió
Elektronikus  Könyvkiadó
Éljenek a fák! Ha elektronikus könyvet vásárol, ők is hálásak!

Üzleti elveink

Többet

Gyorsabban

Kevesebbért

                              

Microsoft PowerPoint

Mindent megtalál webáruházunkban!

Itt minden PowerPoint könyv elérhető!

 

A Microsoft PowerPoint bemutató-készítő programjával foglalkozó könyveink:

Powerpoint 2016 Biblia - magyar nyelvű változat
Powerpoint 2016 - Objektumok - magyar nyelvű változat
Powerpoint 2016 - Alapok - magyar nyelvű változat
Powerpoint 2013 Biblia - magyar nyelvű változat
Powerpoint 2013 - Objektumok - magyar nyelvű változat
Powerpoint 2013 - Alapok - magyar nyelvű változat
Powerpoint 2013 Biblia - angol nyelvű változat
Powerpoint 2013 - Objektumok - angol nyelvű változat
Powerpoint 2013 - Alapok - angol nyelvű változat
Powerpoint 2010 Biblia - magyar nyelvű változat
Powerpoint 2010 - Objektumok - magyar nyelvű változat
Powerpoint 2010 - Alapok - magyar nyelvű változat
Powerpoint 2007 - Alapok - magyar nyelvű változat
Powerpoint 2007 - Objektumok - magyar nyelvű változat
Powerpoint 2007 - Alapok - angol nyelvű változat
Powerpoint 2007 - Objektumok - angol nyelvű változat
Powerpoint 2003 - Alapok - magyar nyelvű változat
Powerpoint 2003 - Objektumok - magyar nyelvű változat
Powerpoint 2002 - magyar nyelvű változat
Powerpoint 2000 - angol nyelvű változat
Powerpoint 2000 - magyar nyelvű változat
Powerpoint 97 - angol nyelvű változat
Powerpoint 97 - magyar nyelvű változat
Powerpoint 7 for Windows - magyar nyelvű változat

Kapcsolódó ECDL könyvek:

ECDL - Prezentáció és grafika - MS Office 2013-mal
Prezentáció és grafika - MS Office 2010-zel
Prezentáció és grafika - MS Office 2007-tel
Prezentáció és grafika - MS Office 2003 rendszerben
Prezentáció és grafika - MS Office XP-vel
Prezentáció és grafika - MS Office 2000-rel


A PowerPoint a Microsoft Office programcsomag szerves részét képező alkalmazás, amely bemutatók, vetítettképes előadások, és ilyenekhez tartozó segédanyagok előállítására szolgál. A program használata során előállítjuk a bemutató diaképeit, összeállítjuk a diasort, ellátjuk a megfelelő alkalmazásokból származó objektumokkal (szükség szerint beillesztjük vagy csatoljuk azokat), rendszerezzük a diaképeket, időzítjük a lejátszást, elmentjük a komplett bemutatót, majd a későbbiek során lejátsszuk a bemutatót, esetleg kinyomtatjuk, elektronikus hálózaton postázzuk anyagát.

A bemutatás anyagát megjelenítő eredmény lehet képernyőn megjeleníthető, vetíthető prezentáció, jegyzet, vázlat – nyomtatott anyagok – vagy 35 mm-es diakép. A prezentációkat a rendszer .PPT kiterjesztésű állományokban tárolja.

A Microsoft PowerPoint for Windows 95 táblázatkezelő program (a 7.0-ás változat) néhány szolgáltatásában jelentősen eltér a program korábbi, 4.0 verziószámmal jelölt, a Windows 3.1 alatt futó változatának szolgáltatásaitól. Ezeket e helyen csak felsorolásszerűen említjük, részletes ismertetését a könyvben találja meg a Tisztelt Olvasó.
   A Word 7-hez hasonló megoldással itt is megjelent az automatikus javítás, azaz a PowerPoint is felismeri a leggyakrabban előforduló helyesírási hibákat. Jelentősen megváltozott az állományok keresése és kezelése funkció, amely a Word 7.0-hoz hasonlóan beköltözött a munkafüzetek megnyitására szolgáló Megnyitás párbeszédpanelbe. A PowerPoint a FF nézet ikonra kattintással egyszerű lehetőséget biztosít arra, hogy a színes képkockákat a nyomtatásnál megjelenő fekete-fehér nézetben tekintsük meg. Bemutatónk számítógépes levetítése alatt rögzíthetjük a végrehajtott műveleteket és jegyzeteket is készíthetünk. A dokumentumba előre elkészített vagy általunk – multimédia programokkal – készített hang-, zene- és videofelvételeket, képeket, kitöltő mintázatokat illeszthetünk be. A címek és a bemutató szövegének összeillő írásmódját ellenőrizhetjük az Eszközök/Stílus ellenőrzése paranccsal. A korábban kiadott műveleteket tetszőleges mértékben vonhatjuk vissza. A diaképekbe illesztett objektumok kitöltésére, illetve a diaképek hátterének színezésére új kitöltő mintázatokat készítettek. Bemutatóinkat megoszthatjuk másokkal. Az osztott listákhoz hozzáférők az aktuális (frissített) adatokat kapják meg. A bemutatók másik gépre vitelét segíti a Csomagoló Varázsló.

A Powerpoint 97-ben az állománykezelő parancsok és a bemutató létrehozásának pa­rancsai számos új jellemzővel járulnak hozzá a program könnyebb, termelékenyebb használatához. A professzionális, minden elemében összhangban álló bemutatók kialakításához több új tervezősablont kapunk, ezek között találunk előre beállított animációval rendelkező animált sablont is. Az Előadástervező Varázsló új, előre beépített sablonokat ajánl. Ezek közül választhatjuk ki az igényeinknek megfelelő tartalmú és formájú bemutatót, amelyet testre szabhatunk. Az Eszközök menüből indítható PowerPoint Központon keresztül sok hasznos forráshoz (tan­köny­vekhez, magas szinten megtervezett sablonokhoz, további anyagmintákhoz, hangokhoz és animációs klipekhez, filmekhez) kapcsolódhatunk.  A program a Wordhöz hasonlóan ellenőrzi a beírt szöveg helyesírását, és közvetlenül a bemutatóban jelöli meg a lehetséges hibákat. A megjelölt szövegre a jobb egérgombbal kattintva, javítási ajánlatokat kapunk, amelyeket azonnal elvégezhetünk. A Beszúrás menü Dia fájlbólparancsával indítható Diakereső megkönnyíti a létező bemutatók diaképeinek keresését és meg­tekintését.

A Diarendező vagy a Tagolás eszköztáron megtalálható  Dia áttekintése ikonnal a bemutatóról összesítő diát készíthetünk a kijelölt kockák címe alapján. Dia és Vázlat nézetben, a szöveg és a grafika szerkesztése közben, előadói jegyzeteket is fűzhetünk a bemutatóhoz anélkül, hogy a Jegyzetoldal nézetre váltanánk. Vázlat nézetben színes, egyébként fekete-fehér kicsinyített diát jeleníthetünk meg a Nézet menü Kicsinyített dia parancsával. A Nézet menü Fekete-fehér parancsával előzetesen megtekint­hetjük, milyenek lesznek a fekete-fehér nyomtatásban a kockák.

A diák tartalmának megváltoztatása nélkül a bemutatókhoz megjegyzéseket fűzhetünk. Ezek a megjegyzések kiegészítő informá­ciókat tartalmazhatnak a felhasználók számára. A megjegyzések megjeleníthetők vagy elrejthetők, alakjuk és színük módosítható. A PowerPoint 97 továbbfejlesztett rajzolási és grafikai képességeivel könnyen hozhatunk létre diagramokat.

A Powerpoint 2000 program telepítője a már telepített és használatban lévő elemek alapján optimális telepítési módot határoz meg számítógépünk számára. Az új változat telepítésekor a felhasználói beállítások nagy része megmarad.
Továbbfejlesztették a Megnyitás és a Mentés másként párbeszédpaneleket. Ezeken egyszerre több fájlt tekinthetünk meg, és gyorsabban elérhetjük őket.
   Az új Office Vágólapon a különböző programokból legfeljebb 12 objektumot összegyűjthetünk. A vágólapra másolt objektumok tetszőleges sorrendben vagy egyszerre beilleszthetők. Az Office 2000 programok személyre szabott menüiben és eszköztáraiban csak a leggyakrabban használt parancsok jelennek meg. A menüket könnyen bővíthetjük a menü alján található ikonra kattintva, hogy minden Office parancs megjelenjen.
   A Windows Tálcán, vagyis a Windows munkaasztalnak általában az alján megjelenő, de áthelyezhető sávján láthatjuk, hogy mely programok vannak megnyitva. Az új PowerPoint megnyitott dokumentumai között is válthatunk a Tálca segítségével, hiszen a Tálcán minden dokumentumot egy-egy ikon jelképez.
   A diaképeken a szövegeket a helyőrzőkben (keretekben) adjuk meg. Az új PowerPoint automatikusan a rendelkezésre álló helynek megfelelően méretezi a szöveget, azaz a használtnál kisebb betűméretet alkalmaz, ha annak néhány sora kilóg a helyőrzőből.
   Az emlékeztető az előadás anyagát kicsinyített diaképek formájában tartalmazó nyomtatott anyag, amelyet a hallgatóságnak kioszthatunk. A PowerPoint 2000-ben többféle emlékeztetőt készíthetünk.

A 2000-es változatban még több új tervezősablon áll rendelkezésre, például az előre beállított animációval rendelkező animált sablonok. A Diavetítésmenü Kísérőszöveg rögzítése parancsával most diánként rögzíthetjük és szerkeszthetjük a kísérőszöveget.
   A Beszúrás menü Kép/Clipart parancsával megjeleníthető új ClipArt gyűjtemény segítségével a képeket egyéni kategóriákba rendezhetjük, kulcsszavakat rendelhetünk hozzájuk, Office dokumentumokba húzhatjuk őket, és a ClipArt gyűjteményt egy kisebb ablakban megnyitva hagyhatjuk, miközben egy másik dokumentumon dolgozunk. A Microsoft PowerPoint 2000 hat új alakzatkategóriát tartalmaz, amelyeket a Rajzolás eszköztár Alakzatok nyomógomb-menüjéből érhetünk el.
   A PowerPoint 2000-ben mentett weblapok grafikái automatikusan GIF, JPEG, PNG vagy Vector Markup Language (VML) formátumban kerülnek tárolásra. Ezeket a grafikákat és objektumokat akkor is szerkeszthetjük, ha a weblapként mentett bemutatót nyitjuk meg a PowerPoint programban. A Beszúrás/Kép/Lapolvasóból vagy fényképezőgépből paranccsal közvetlenül a PowerPoint programba olvashatjuk be a képeket a legtöbb TWAIN-kompatíbilis lapolvasóból és digitális fényképezőgépből.

A PowerPoint 2002-es változata több fontos, a program felhasználói által naponta igénybe vett szolgáltatásában jelentősen eltér a program korábbi, 2000-es verziószámmal jelölt változatának szolgáltatásaitól. A legfontosabb, hogy a korábban párbeszédpaneleken keresztül elérhető elemek többsége most a munkaablakokon keresztül érhető el.  A legtöbb újdonság naponta felhasználható hasznos újítás, illetve a program célszerű továbbfejlesztése. Ezek a Microsoft Office XP mindegyik programjában azonos módon használhatók.
   Új animációs hatások jelentek meg. Közöttük megtalálhatók a be- és kilépési animációk, időzítési lehetőségek és az útvonalak. Ez utóbbiak segítségével az animációsorozat során előre megrajzolt vonalat követhetünk a kiválasztott elemekkel.
   A Rajzolás eszköztár  Diagram vagy szervezeti diagram beszúrása ikonjával új diagramokat hozhatunk létre a dokumentumokhoz. Diáinkat szerkesztés közben a Beszúrás/Megjegyzés paranccsal megjegyzésekkel láthatjuk el. Ekkor megjelenik a Korrektúra eszköztár is, amelynek ikonjai felhasználhatók a megjegyzések megtekintésére, szerkesztésére.
   A PowerPoint új változatában a jelszavas védelem szolgáltatás is elérhető. A különböző biztonsági beállítások, így fájltitkosítási beállítások, a jelszavas védelem, a fájlmegosztás beállításai, a digitális aláírások és a makrókra vonatkozó biztonsági beállítás szintek meghatározása most egyetlen párbeszédpanel-lapra kerültek.
   A HTML formátumban, weblapként mentett bemutatóban általában megmaradnak a beillesztett hangok és animációs hatások.
   A Formátum menü Beépített elrendezések parancsával is megjeleníthető Dia elrendezése és a Diatervezés munkaablakok segítségével alkalmazhatjuk a tervezősablonok beállításait, a színsémákat és elrendezéseket az aktuális vagy egyszerre az összes, illetve kiválasztott dián. Egy bemutatón belül most már több tervezősablont is alkalmazhatunk. A Nézet menü Rács és vezetővonalak parancsával megjeleníthető a rajzoláshoz és az objektumigazításhoz használt rács, valamint az egyedi vezetővonalak.
   Normál nézetben a Diák lap kicsinyített diaképei a gyors keresést és ellenőrzést szolgálják. Ez a lap a szerkesztőablak bal oldalán jelenik meg. Az ablakrész határa egérrel húzható. Az itt megjelenő diaképek sora szintén egérrel húzva átrendezhető.
Az egyszerre több monitort is vezérlő számítógépeknél az előadói jegyzeteket egy külön monitoron megtekinthetjük, miközben a hallgatóság csak a bemutatót látja. Ezalatt tetszőleges diára válthatunk, ellenőrizhetjük az időt, stb.
   A különféle objektumok (képek, diagramok, grafikonok stb.) beillesztésekor a program automatikusan módosítja a dia elrendezését, hogy a beszúrt  elemek is helyet kapjanak. Az új diaelrendezés megadását is automatikus elem-átrendezés követheti.
   A csoportba foglalt objektumok egyenként, a csoport elemeire bontása nélkül is kijelölhetők.

A PowerPoint 2003-as változatában továbbfejlesztették a médialejátszást, a diavetítőt, a tartalomvédelmi szolgáltatásokat, a bitképek exportálását. A 2002-es verzió előtt párbeszédpaneleken keresztül elérhető elemek többsége most a munkaablakokon keresztül érhető el.
A dokumentum-munkaterületek használatával könnyebbé válik a dokumentumok valós időben történő közös létrehozása, szerkesztése és áttekintése a Microsoft Office 2003 Word , Excel, PowerPoint programjaival. A helyi hálózaton kialakított Microsoft Windows SharePoint Services webhely segítségével egyszerűbbé válik a PowerPoint 2003 dokumentumainak valós idejű együttműködés keretében végzett társszerzési, szerkesztési és véleményezési folyamata. A webhely kezelhető böngészőből vagy egy Office program Megosztott munkaterület munkaablakából. A programverziók továbbfejlesztései természetesen nagymértékben befolyásolták a programnak a futtató környezettel kapcsolatos igényeit is.

Az Office 2003 többi programjához hasonlóan a PowerPoint programba is beépítették a varázsló funkciót (Előadás-tervező Varázsló), amellyel az előre elkészített prezentációs stílusokból választva készíthettünk új bemutatót. A 2007-es változatban ez a lehetőség megszűnt, viszont a dokumentum létrehozása nem lett bonyolultabb, hiszen a varázslók szerepét könnyebben kezelhető sablonok vették át.
A táblázatkezelőhöz és szövegszerkesztőhöz hasonlóan a PowerPoint felhasználói felületét is teljesen átdolgozták, így most is elmondhatjuk, hogy mindent tud, mint a korábbiak, de minden máshol érhető el. Az újdonságok túlnyomó többsége szintén feltűnt már a Word és Excel 2007 programokban.
Szolgáltatás és parancsszinten nem sok újdonságot rejt az új bemutató-szerkesztő. Annál több újdonsággal szolgálnak a sablonok és más formázási minták. Az új bemutató sablonok sokkal tetszetősebbek a korábbiaknál, az egyedi formázás is több lehetőséget biztosít. Ennek igazolásául vessünk egy pillantást a WordArt objektumok részletes formázását támogató párbeszédpanelre. Itt rengeteg olyan újdonsággal találkozunk, amelynek nyomát sem láttuk a korábbi változatokban.

Minimális rendszerkövetelmények:
 
Változat Processzor Memória Háttértár Operációs rendszer
PowerPoint 7 386DX 4 MB 20 MB a telepítéshez Windows 95
PowerPoint 97 486DX/66 8 MB
16 MB (NT-hez)
80 MB a telepítéshez Windows 95, vagy Windows NT Workstation 3.51 Service Pack 5
PowerPoint 2000 Pentium vagy újabb, 75 Mhz (minimum) 20 MB
36 MB (NT-hez)
217 MB a telepítéshez (Office) Windows 95, 98, vagy
Windows NT 4.0 SP 3
PowerPoint 2002 Pentium vagy újabb, 133 Mhz (minimum) 24 MB (W98-hoz)
32 MB (ME, NT)
64 MB
(W2000)
245 MB a telepítéshez (Office) Windows 98, 2000, ME, Windows XP Professional, Windows XP Home
PowerPoint 2003 Pentium 233 vagy újabb 128 MB 320 MB a telepítéshez (Office) Windows 2000 SP 3, vagy annál újabb szerviz-csomaggal, Windows XP
PowerPoint 2007 Pentium 500 vagy újabb 256 MB (512 MB ajánlott) 1,5 GB a telepítéshez (Office) Windows XP SP2, Windows XP Tablet PC Edition

 


Copyright © 2007 Mercator Stúdió
| webtérkép | médiaajánlat | adatvédelem | kapcsolat |