Mercator Stúdió
Elektronikus  Könyvkiadó
Éljenek a fák! Ha elektronikus könyvet vásárol, ők is hálásak!

Üzleti elveink

Többet

Gyorsabban

Kevesebbért

                              

 

Adobe Photoshop Lightroom

Vélemények

"...hiánypótlónak érzem ezeket a munkákat, mert szerintem hozzám hasonlóan sokan kezdenek foglalkozni, ilyen vagy olyan, de mindenképpen amatőr szinten az internettel, a digitális fényképezéssel és a kapcsolódó ügyletekkel, de nem kaphatók megbízható magyar nyelvű oktatóanyagok... Jó lenne, ha minél többen tudnának erről az új honlapról."

Tóth Tibor, Budapest.

"A Photoshop-könyv egészen kiváló, én legalábbis nagyon jól tudom használni. Mindent részletesen elmagyaráz és mindent meg is találok, pontosan úgy, ahogy írja.
Ez bizony nagy ritkaság a mai tankönyvek között. Szóval, csak köszönni tudom ezt az alapos munkát."

bibi, Budapest.

"Az Ön weboldala nagyon jó, valóban sok olyan könyvet ajánl, amelyeket a "kreatívfotósok" használnak a képek manipulálására illetve korrekciókra."

Dienes István, Budapest.

Mindent megtalál webáruházunkban!

Itt minden Photoshop Lightroom könyv elérhető!

Az Adobe Photoshop Lightroom programmal foglalkozó könyveink:

Adobe Photoshop Lightroom 6 Biblia 
Adobe Photoshop Lightroom 6 - Képszervezés és gyorsjavítás 
Adobe Photoshop Lightroom 6 - Képjavítás 
Adobe Photoshop Lightroom 6 - Diashowtól testreszabásig 
Adobe Photoshop Lightroom 5 Biblia 
Adobe Photoshop Lightroom 5 - Képszervezés és gyorsjavítás 
Adobe Photoshop Lightroom 5 - Képjavítás 
Adobe Photoshop Lightroom 5 - Diashowtól testreszabásig 
Adobe Photoshop Lightroom 4 Biblia 
Adobe Photoshop Lightroom 4 - Képszervezés és gyorsjavítás 
Adobe Photoshop Lightroom 4 - Képjavítás 
Adobe Photoshop Lightroom 4 - Diashowtól testreszabásig 
Adobe Photoshop Lightroom 3 Biblia 
Adobe Photoshop Lightroom 3 - Képszervezés és gyorsjavítás 
Adobe Photoshop Lightroom 3 - Képjavítás 
Adobe Photoshop Lightroom 3 - Diashowtól testreszabásig 
Adobe Photoshop Lightroom 2 Biblia 
Adobe Photoshop Lightroom 2 - Képszervezés és gyorsjavítás 
Adobe Photoshop Lightroom 2 - Képjavítás 
Adobe Photoshop Lightroom 2 - Diashowtól testreszabásig 
 

A grafikus programok a képkezelés és tárolás szempontjából két csoportra oszthatók.
A vektorgrafikus szoftverek az ábrázolás során a képet alkotó alakzatokat matematikai egyenletekkel írják le, ebből adódik az az előny, hogy az ilyen képek korlátlan mértékben nagyíthatók és kisebb helyet foglalnak el, hátrányuk, hogy fényképek kezelésére nem alkalmasak (bár ma már léteznek hibrid rendszerek is). Ezzel szemben a rasztergrafikus kép pixelekből áll, és az állományok a kép minden egyes kép­pontjának színét és egyéb jellemzőit eltárolják. E tárolási és feldolgozási mód előnye, hogy minden egyes képpont külön szerkeszthető, így fényképek feldolgozására, retusálására kiválóan használható, hátránya viszont az, hogy ezek a képek sokkal nagyobb lemezterületet foglalnak és a számítógép memóriájának méretével szemben is igényesebbek, ugyanakkor az ilyen képek minőségromlás nélkül csak korlátozottan nagyíthatók.

A rasztergrafikus programok közé tartozik az Adobe Systems Incorporated (honlapja www.adobe.com) Photoshop nevű programja, amely egyfajta etalon a képfeldolgozással és grafikával foglalkozók körében. Ezzel a szoftverrel szinte mindenféle képfeldolgozással kapcsolatos probléma megoldható. A programban korábban többféle újítás jelent meg, amelyet előbb vagy utóbb a konkurens programok fejlesztői is átvet­tek. Ezek közé tartozik a rétegek kezelése (amikor a kép jellemző részeit különböző rétegekre helyezzük és rétegenként módosítjuk), vagy a beépülők, azaz a „plugin”-ek használata (ezek egy külön könyvtárban elhelyezkedő, esetleg más fejlesztőtől származó, speciális funkciójú fájlok, külön programok, amelyek betöltés után beépülnek a Photoshop program menürendszerébe).

A Photoshop a nyomdai előkészítés és kép­fel­dolgozás legelterjedtebb programja. Külön érdekesség, hogy már az 5.0-ás változatot is lefordították magyar nyelvre. 2002-ben jelent meg a program 7.0-ás, 2004-ben CS (8.0), majd 2005-ben CS2 (9.0), 2007-ben CS3 (10.0) változata. E programnak is csakhamar megjelent a magyar nyelven lokalizált változata.

Ez a képszerkesztő program az egész világon szabvánnyá vált a Macintosh és a PC platformon egyaránt. A program kezeli a CMYK színmódot is, ezért jól használható a dokumentumok nyomdai előkészítésére is.

A Photoshop professzionális felhasználók számára készült, ennek megfelelő az árfekvése és bonyolultsága is. Sikerein felbuzdulva az Adobe megjelentette a nagyközönség számára is (árban és összetettségben egyaránt) elfogadható Photoshop Elements programot, amelynek 7. változata éppen idén jelent meg. Ennek leglényegesebb eltérése a „nagy” változattól, hogy a CMYK színmódot nem kezeli, a képeket csak RGB módban dolgozhatjuk fel, ami viszont magáncélokra tökéletesen megfelelő. Emellett elérhetünk sok olyan eszközt, amellyel vektoros objektumokat, szövegeket helyez­hetünk a képre. Az Elements után megjelent az Express változat is, amely interneten keresztül elérhető és a fentieknél jóval kevesebbre képes.

Ezek a programok mind mélyen megváltoztatják (vagy legalábbis képesek erre) az eredeti fényképeket, ezt pedig egyes nívós fotópályázatokon már nem engedik. Ezért is találták ki a Photoshop Lightroom programot, egy valóságos digitális sötétkamrát, amelynek most érkeztünk el második verziójához. Ezt a programot az Elements és a „nagy” Photoshop közé pozicionálták. Erőssége a fényképezőgépek nyers (raw) formá­tumának feldolgozása, vagyis az utómunkák mellett a kép eredetijének sérülése nélküli, vagy minél kisebb károsodással járó javítása, amelyhez már helyi javító eszközt, ecsetet is használhatunk, ugyanakkor teljesen hiányoznak azok az eszközök, amelyek új raszteros vagy vektoros objektumokat hoznak létre. Az ilyenek készítésére alkalmas programokhoz viszont az átjárást biztosították.

A Lightroom ugyanakkor nem kezeli a CMYK színteret, a képek legfeljebb 512 MB (65000 pixel) méretűek lehetnek, bár a TIFF formátummal kapcsolatban a súgó szerint 2 GB méretig el lehet menni. Emellett a program nem támogat több a Photoshop által minden további nélkül kezelt formátumot (például az Adobe Illustrator fájlokat).

A program fő funkcióit öt csoportba sorolták, amelyek a digitális képfeldolgozás állomásainak, mérföldköveinek felelnek meg:

*      A Library (megjelenítés) csoportba tartozik a képek importálása, rendszerezése, megtekintése, keresése, gyors szerkesztése, amely műveleteket általában megtehetjük csoportosan, vagyis képek kötegeinek felhasználásával.

*      A Develop (szerkesztés) csoport eszközeivel a Library filmszalagján kiválasztott, csaknem 200 lehetséges formátumú kép egyikét szerkeszthetjük. A képmódosító eszközökkel utólag állíthatunk a fehéregyensúlyon, az expozíción, a színtelítettségen, a színegyensúlyon, az árnyékos és fényes területek egyensúlyán, a tónusgörbén, élesíthetünk, zajt szűrhetünk, korrigálhatjuk a fényképezőgép optikai hibáit, 8 színcsatornán állíthatunk…

*      A Slideshow (diabemutató) részben a megnyitott, kiválogatott katalógus tartalmából diavetítést tarthatunk. Ekkor a projektoron vagy a számítógépen vetített képeket felirattal, árnyékkal, kerettel, sőt aláfestő zenével kiegészítve vetíthetjük.

*      A Print (nyomtatás) csoport eszközeivel a nyomtatóba helyezhető papír teljes felületét optimálisan kihasználó elrendezések, szerzői jogi információt hordozó vízjelek és más fontos információk kíséretében nyomtathatjuk képeinket.

*      A Web csoport parancsai a kijelölt képekből készítenek HTML vagy Flash alapú, interneten azonnal közzétehető galériát. Ezt a műveletet is több sablonnal támogatják, szinte csak a képtömörítés módját és a képek mellett megjelenítendő feliratokat kell megadnunk

Minimális rendszerkövetelmények:

Változat Processzor Memória Háttértár Operációs rendszer
2 Pentium IV, Centrino, Core Duo
(Windowsnál)
PowerPC G4
(Macintoshnál)
1 GB 1 GB Windows XP SP 2 vagy újabb (akár 64 bites is)

Mac OS 10.4

 


Copyright © 2007 Mercator Stúdió
| webtérkép | médiaajánlat | adatvédelem | kapcsolat |