Mercator Stúdió
Elektronikus  Könyvkiadó
Éljenek a fák! Ha elektronikus könyvet vásárol, ők is hálásak!

Üzleti elveink

Többet

Gyorsabban

Kevesebbért

                              

 

Adobe Photoshop Elements

Vélemények

"...hiánypótlónak érzem ezeket a munkákat, mert szerintem hozzám hasonlóan sokan kezdenek foglalkozni, ilyen vagy olyan, de mindenképpen amatőr szinten az internettel, a digitális fényképezéssel és a kapcsolódó ügyletekkel, de nem kaphatók megbízható magyar nyelvű oktatóanyagok... Jó lenne, ha minél többen tudnának erről az új honlapról."

Tóth Tibor, Budapest.

"A Photoshop-könyv egészen kiváló, én legalábbis nagyon jól tudom használni. Mindent részletesen elmagyaráz és mindent meg is találok, pontosan úgy, ahogy írja.
Ez bizony nagy ritkaság a mai tankönyvek között. Szóval, csak köszönni tudom ezt az alapos munkát."

bibi, Budapest.

"Az Ön weboldala nagyon jó, valóban sok olyan könyvet ajánl, amelyeket a "kreatívfotósok" használnak a képek manipulálására illetve korrekciókra."

Dienes István, Budapest.

Mindent megtalál webáruházunkban!

Itt minden Photoshop Elements könyv elérhető!

Az Adobe Photoshop Elements programmal foglalkozó könyveink:

Adobe Photoshop Elements 14 Biblia
Adobe Photoshop Elements 14 - Kreatívoktól a testre szabásig
Adobe Photoshop Elements 14 - Képszerkesztés
Adobe Photoshop Elements 14 - Képszervezés és gyorsjavítás
Adobe Photoshop Elements 13 Biblia
Adobe Photoshop Elements 13 - Kreatívoktól a testre szabásig
Adobe Photoshop Elements 13 - Képszerkesztés 
Adobe Photoshop Elements 13 - Képszervezés és gyorsjavítás 
Adobe Photoshop Elements 12 Biblia

Adobe Photoshop Elements 12 - Kreatívoktól a testre szabásig
Adobe Photoshop Elements 12 - Képszerkesztés 
Adobe Photoshop Elements 12 - Képszervezés és gyorsjavítás 
Adobe Photoshop Elements 11 Biblia

Adobe Photoshop Elements 11 - Kreatívoktól a testre szabásig
Adobe Photoshop Elements 11 - Képszerkesztés 
Adobe Photoshop Elements 11 - Képszervezés és gyorsjavítás 
Adobe Photoshop Elements 10 Biblia
Adobe Photoshop Elements 10 - Képszerkesztés 
Adobe Photoshop Elements 10 - Kreatívoktól a testre szabásig
Adobe Photoshop Elements 10 - Képszervezés és gyorsjavítás 
Adobe Photoshop Elements 9 Biblia
Adobe Photoshop Elements 9 - Képszervezés és gyorsjavítás 
Adobe Photoshop Elements 9 - Képszerkesztés 
Adobe Photoshop Elements 9 - Kreatívoktól a testre szabásig
Adobe Photoshop Elements 8 Biblia
Adobe Photoshop Elements 7 Biblia
Adobe Photoshop Elements 6 Biblia
Adobe Photoshop Elements 5 Biblia
Adobe Photoshop Elements 4 Biblia
Adobe Photoshop Elements 3 Biblia
Adobe Photoshop Elements 8 - Képszervezés és gyorsjavítás 
Adobe Photoshop Elements 8 - Képszerkesztés 
Adobe Photoshop Elements 8 - Kreatívoktól a testre szabásig

Adobe Photoshop Elements 7 - Képszervezés és gyorsjavítás 
Adobe Photoshop Elements 7 - Képszerkesztés 
Adobe Photoshop Elements 7 - Kreatívoktól a testre szabásig

Adobe Photoshop Elements 6 - Képszervezés és gyorsjavítás 
Adobe Photoshop Elements 6 - Képszerkesztés 
Adobe Photoshop Elements 6 - Kreatívoktól a testre szabásig

Adobe Photoshop Elements 5 - Képszervezés és gyorsjavítás 
Adobe Photoshop Elements 5 - Képszerkesztés 
Adobe Photoshop Elements 5 - Kreatívoktól a testre szabásig

Adobe Photoshop Elements 4 - Képszervezés és gyorsjavítás 
Adobe Photoshop Elements 4 - Képszerkesztés 
Adobe Photoshop Elements 4 - Kreatívoktól a testre szabásig

Adobe Photoshop Elements 3 - Képszervezés és gyorsjavítás 
Adobe Photoshop Elements 3 - Képszerkesztés 
Adobe Photoshop Elements 3 - Kreatívoktól a testre szabásig

 

 

A grafikus programok a képkezelés és tárolás szempontjából két csoportra oszthatók.
A vektorgrafikus szoftverek az ábrázolás során a képet alkotó alakzatokat matematikai egyenletekkel írják le, ebből adódik az az előny, hogy az ilyen képek korlátlan mértékben nagyíthatók és kisebb helyet foglalnak el, hátrányuk, hogy fényképek kezelésére nem alkalmasak (bár ma már léteznek hibrid rendszerek is). Ezzel szemben a rasztergrafikus kép pixelekből áll, és az állományok a kép minden egyes kép­pontjának színét és egyéb jellemzőit eltárolják. E tárolási és feldolgozási mód előnye, hogy minden egyes képpont külön szerkeszthető, így fényképek feldolgozására, retusálására kiválóan használható, hátránya viszont az, hogy ezek a képek sokkal nagyobb lemezterületet foglalnak és a számítógép memóriájának méretével szemben is igényesebbek, ugyanakkor az ilyen képek minőségromlás nélkül csak korlátozottan nagyíthatók.

A rasztergrafikus programok közé tartozik az Adobe Systems Incorporated (honlapja www.adobe.com) Photoshop nevű programja, amely egyfajta etalon a képfeldolgozással és grafikával foglalkozók körében. Ezzel a szoftverrel szinte mindenféle képfeldolgozással kapcsolatos probléma megoldható. A programban korábban többféle újítás jelent meg, amelyet előbb vagy utóbb a konkurens programok fejlesztői is átvet­tek. Ezek közé tartozik a rétegek kezelése (amikor a kép jellemző részeit különböző rétegekre helyezzük és rétegenként módosítjuk), vagy a beépülők, azaz a „plugin”-ek használata (ezek egy külön könyvtárban elhelyezkedő, esetleg más fejlesztőtől származó, speciális funkciójú fájlok, külön programok, amelyek betöltés után beépülnek a Photoshop program menürendszerébe).

A képek rétegenkénti kezelése azért előnyös, mert a rétegekre helyezett objektumokat a kép más rétegeinek módosítása nélkül változtathatjuk meg, tartalmukat önállóan mozgathatjuk. A rétegeket átlátszóvá tehetjük, közöttük különféle csoportosítási és egyéb műveleteket végezhetünk, sorrendjüket másíthatjuk, rajtuk külön-külön más grafikus szűrőt alkalmazhatunk stb.

A Photoshop a nyomdai előkészítés és képfeldolgozás legelterjedtebb programja. Külön érdekesség, hogy az 5.0-tól  a 11-es (CS4) változatig magyar nyelvre is lefordították. 2000-ben jelent meg a program 6.0-s, 2002-ben 7-es, 2003-ban CS (8-as), 2005-ben CS2 (9.0), 2006-ban CS3 (10.0), 2008-ban CS4 (11.0) változata. E programok a professzionális fotósok, képfeldolgozók megbecsült eszközei, tudásuk mellett borsos áruk miatt is.

A kispénzű amatőrök – mely jelzők nem az igénytelenség szinonimái – a Photoshop Album 2 és a Photoshop Elements 2 programok előnyös szolgáltatáskészlete együtt jelent meg 2004-ben a Photoshop Elements 3 szoftverben, amelyet hamarosan követett a 4-es változat 2005-ben, illetve az 5-ös változat 2006-ban, a 6-os változat 2007-ben, végül könyvünk tárgya, a 7-es változat 2008-ban, a 8-as változat 2009-ben. Ezzel az olcsó (a videószerkesztő Premiere Elements programmal együttesen körülbelül 50000 forintba kerülő) programmal a nem professzionális felhasználók könnyen, gyorsan javíthatják digitális kamerából vagy szkennerről származó képeiket, sőt olyan szolgáltatásokat is kiaknázhatnak, amelyekkel korábban csak a Photoshop program bírt. A képjavítás gyorsaságán, könnyedségén pedig még fokoztak is a 8. változatban (az újdonságokat - Automatikus képelemzés, Személyfelismerés, Teljes ablakos szerkesztés, Kép és videó szinkronizálás, Intelligens átméretezés, Photomerge, Korrekciós előnézet, Könnyített rendszerező felület, Több kreatív lehetőség, Online Album - részletesen lásd az Adobe Photoshop Elements 8 – Képszervezés és gyorsjavítás című kötetben).

A kezelőfelület két önálló része a képszerkesztő (Editor) és a szervező (Organizer). Ez utóbbival teremthetünk rendet merevlemezünk képi, video- és zenei állományai között, melyeket külön mappákba rendezhetünk. A szervező figyelemmel kíséri a meghatározott mappákban tárolt fájlok változásait is. A képeket archiválhatjuk merevlemezre, CD-re, DVD-re. A szervezőből indítható a képszerkesztő, de készíthetünk diavetítést, videoCD-t, fotóalbumot, üdvözlőkártyát, naptárt, web-fotogalériát vagy postai lapot is.

Akár a digitális kamerát, kártyaolvasót, USB memóriát kapcsolunk a számítógéphez, azonnal elindul az Adobe Photo Downloader program, amellyel a képeket a számítógépre egy megadott mappába, akár csoportos átnevezéssel másolhatjuk. A szervező ugyanakkor kezeli a szkennereket, valamint az internetes képforrásokat is. A képek nyomtatása is megrendelhető az internetes szolgáltatókon keresztül.

A képjavító szolgáltatás a Photoshop Album megoldásához hasonló módon, két részre osztott munkaablakban alkalmazható, így egyszerre láthatjuk a kép eredetijét és a javítás hatását. Természetesen eközben tetszőleges mértékű nagyítást alkalmazhatunk. Az automatikus javítással általános megvilágítás, kontraszt, élesítés korrekciót hajthatunk végre. A pontosabb megoldáshoz választhatjuk a manuális beállításokat is.

Bár sok funkciót a Photoshop programból vettek át, miért nem ajánlják ezt a programot a professzionális felhasználóknak? Nem ismeri a Lab és CMYK színmódokat, tehát a nyomdai hasznosítás kizárt. Nem tudunk stílusokat létrehozni, alkalmazni, műveletsorokat, beállításokat elmenteni, hiányzik a Channels paletta, panorámaképeket sem készíthetünk automatikusan. A 16 bites színmélységet nem kezeli a program, viszont az ilyen képeket 8 bitesre konvertálhatjuk. Akinek ezekre a szolgáltatásokra van szüksége, az nyúljon mélyebben a zsebébe és vásárolja meg a körülbelül nyolcszoros árba kerülő Photoshop CS 4-t…

A szoftver munkakörnyezete egyszerű, interaktív, a felhasználói felületet mindenki könnyen átala­kít­hatja úgy, hogy a legjobban segítse a hatékony munkát. A program használható Windows XP és Macintosh, Palm OS operációs rendszer alatt.

Minimális rendszerkövetelmények:

Változat Processzor Memória Háttértár Operációs rendszer
3 Pentium III
300 MHz (Windowsnál)
PowerPC G3
(Macintoshnál)
256 MB 800 MB a telepítéshez Windows 2000 SP 4 vagy újabb

Mac OS 10.2.8

4 Pentium III
800 MHz (Windowsnál)
PowerPC G3
(Macintoshnál)
512 MB 900 MB a telepítéshez Windows XP Home vagy Professional

Mac OS 10.2.8

 

5 Pentium IV
1,3 GHz (Windowsnál)
PowerPC G3
(Macintoshnál)
512 MB 1,5 GB a telepítéshez Windows XP Home, vagy Professional, illetve Media Center Edition 2005 SP2

Mac OS 10.2.8

6 Pentium IV
1,3 GHz (Windowsnál)
PowerPC G3
(Macintoshnál)
512 MB 1,5 GB a telepítéshez Windows XP Home, vagy Professional, illetve Media Center Edition 2005 SP2

Mac OS 10.2.8

7 Pentium IV
1,3 GHz (Windowsnál)
PowerPC G3
(Macintoshnál)
512 MB 1,5 GB a telepítéshez Windows XP Home, vagy Professional, illetve Media Center Edition 2005 SP2

Mac OS 10.2.8

8  
1,6 GHz (Windowsnál)
1 GB 2 GB a telepítéshez Windows XP (Home, vagy Professional, illetve Media Center Edition 2005 SP2), Vista, Windows7

 


Copyright © 2007 Mercator Stúdió
| webtérkép | médiaajánlat | adatvédelem | kapcsolat |